Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά

Δείτε τι θα πληρώνουμε «χρυσό» από το 2024

Χωρίς τέλος το ανατιμητικό κρεσέντο στο καλάθι του νοικοκυριού, με τους φθινοπωρινούς τιμοκαταλόγους χονδρικής να περιλαμβάνουν νέες αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες αγαθών, ενώ τα μηνύματα της βιομηχανίας «υποθηκεύουν» νέες ανατιμήσεις και το 2024.

Οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες η λιανική έχει «υποδεχθεί» νέους ανατιμημένους τιμοκαταλόγους χονδρικής κύριων κωδικών σε τουλάχιστον 24 κατηγορίες βασικών αγαθών, με τις αυξήσεις να έχουν ήδη περάσει σε ορισμένους κωδικούς στις τελικές τιμές καταναλωτή και σε άλλους θα περάσουν το προσεχές διάστημα και έως το τέλος του χρόνου.

ελαιόλαδο, καθημερινά, σώμα,

«Πετάει» η τιμή του ελαιολάδου – Τι άλλο ανεβαίνει

Αιχμή του δόρατος παραμένει η τιμή του ελαιόλαδου, που σήμερα, με βάση τα στοιχεία του e-katanalotis, το ένα λίτρο παρθένο ελαιόλαδο των δύο ισχυρότερων εγχώριων σημάτων διατίθεται στα σούπερ μάρκετ σε εύρος τιμής από 10,80 ευρώ έως και 15,98 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στις 13 Νοεμβρίου 2021 η μέση τιμή στο παρθένο ελαιόλαδο στο ράφι ήταν 7,31 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2022 δεν ξεπερνούσε τα 8,5 ευρώ. Στους τιμοκαταλόγους χονδρικής η αύξηση τιμής στο ελαιόλαδο αγγίζει έως και το 48%.

Μεταξύ 10%-14% είναι οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια χονδρικής σε ελιές, κατεψυγμένες πίτσες, αναψυκτικά, όσπρια, ρύζι, σοκολάτες, αλλαντικά και σαμπουάν.

Στο 6%-8% είναι η αύξηση στον καφέ, ενώ 9% είναι στις κάψουλες καφέ.

Έως και 19% είναι οι αυξήσεις σε προϊόντα περιποίησης σώματος και προσώπου, ενώ έως 10% είναι επιβαρυμένοι οι τιμοκατάλογοι στις τροφές για κατοικίδια.

Περί το 10%-12% διαμορφώνεται η σταθμισμένη αύξηση χονδρικής στα οπωροκηπευτικά τον φετινό Νοέμβριο σε σχέση με τον περσινό, ενώ στο ίδιο επίπεδο κυμαίνεται και η αύξηση στο χοιρινό κρέας.

Πού έπεσαν οι τιμές

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες που εμφανίζουν υποτίμηση. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο φέτος σε σχέση με τον περσινό καταγράφεται μείωση τιμών στα τιμολόγια χονδρικής κατά 7% στη ζάχαρη, κατά 3% στο αλεύρι, κατά 2% στα γαλακτοκομικά και το βούτυρο και κατά 1% σε χαρτικά και τυποποιημένο ψωμί.

Δυστυχώς, όμως, τα μηνύματα από πλευράς βιομηχανίας για αποκλιμάκωση δεν είναι καθόλου ευοίωνα, τουναντίον σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton «Greek Business Pulse», το 61% των εγχώριων επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προβεί -πιθανώς- σε αυξήσεις τιμών, ενώ από αυτές που θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, 2 στις 10 δηλώνουν ότι η αύξηση θα υπερβεί το 10%. Μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση τιμών.

Βασικοί λόγοι που οδηγούν τις επιχειρήσεις στην απόφαση για περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων τους για τους επόμενους 12 μήνες είναι είτε η αντιστάθμιση της ανόδου του κόστους παραγωγής, λόγω επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, είτε η αποκατάσταση ή διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους. Περίπου το 80% των επιχειρήσεων, που αναμένει αύξηση του κόστους παραγωγής, προτίθεται να προχωρήσει σε διορθωτικές αυξήσεις τιμών για να συντηρήσει τα περιθώρια κέρδους του.

Σε αυξήσεις τιμών, όμως, προτίθεται να προβεί και μέρος των επιχειρήσεων (περίπου 20%), που δεν αναμένει αύξηση στο κόστος παραγωγής. Πρόκειται για κίνηση που αποσκοπεί σε αποκατάσταση/διεύρυνση περιθωρίων κέρδους. Τέλος, υπάρχει ένα 10% των επιχειρήσεων το οποίο αναμένει μείωση του κόστους παραγωγής. Εξ αυτών μόλις το 50% προτίθεται να μειώσει τιμές.

Τι λέει η αγορά

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, μιλώντας στη «Ν» αναφέρουν ότι «εδώ και τρία χρόνια όλες οι παράμετροι που καθορίζουν τα βασικά λειτουργικά κόστη στον κλάδο τροφίμων έχουν “εκτροχιαστεί”. Η υγειονομική κρίση, το παγκόσμιο lockdown, οι διαταραχές στις μεταφορές υπερδιπλασιάζουν το 2020 το κόστος διανομής και ενέργειας.

Τα έντονα φαινόμενα πυρκαγιών και ξηρασίας το 2021 κατέστησαν βασικές πρώτες ύλες σε “πολύτιμους λίθους”, με το χρηματιστήριο βασικών εμπορευμάτων να βρίσκεται έκτοτε σε διαρκές “ράλι”, ενώ το 2022 η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε εκ νέου την ενεργειακή και την
επισιτιστική κρίση. Φέτος η αγορά δεν κατάφερε να ισορροπήσει καθώς το περιβάλλον παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ιδιαίτερα εύθραυστο, ενώ οι εξελίξεις στη Γάζα δυναμιτίζουν εκ νέου το πεδίο της ανασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, το 66% των εγχώριων νοικοκυριών, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας Οκτωβρίου του ΙΟΒΕ, προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 11% να αναμένει σταθερότητα. Παρ’ όλα αυτά, στους τουλάχιστον 22 μήνες που μετράει μέχρι στιγμής η «παραμονή» της ακρίβειας στα εγχώρια ράφια οι απώλειες στους όγκους πωλήσεων είναι πολύ μικρές και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν» στο φετινό δεκάμηνο κινούνται σε οριακή υποχώρηση της τάξεως του 1%-1,5%.  Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι η ανελαστικότητα της δαπάνης σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αφήνει μεγάλα περιθώρια διατήρησης του κλαδικού πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποινή κάθειρξης 45 ετών σε γνωστό δικηγόρο – Καταδικάστηκε για βιασμό ανήλικων κοριτσιών

Σε 45 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ομόφωνα, γνωστός δικηγόρος της Αθήνας, καθώς αποδείχτηκε ότι βίαζε κατ’ εξακολούθηση δύο ανήλικα κορίτσια, 9 και 11 ετών. Το...

“Φλόγα” Αγάπης στην Λειτουργία – Παράκληση για τα παιδιά με καρκίνο

Με ένα κοριτσάκι των Ξενώνων της ΦΛΟΓΑΣ αγκαλιά, έψαλε την Παράκληση στην Παναγία παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας ο Πατέρας Αλέξανδρος που λειτουργεί στον παρακείμενο...
Με γραπτές εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς

Υπουργείο Εσωτερικών: Η έρευνα για την κλοπή είναι σε εξέλιξη

Διευκρινήσεις σχετικά με την διάρρηξη που έγινε στην Διεύθυνση Εκλογών έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι το κτίριο φυλάσσεται όλο το 24ωρο. Ειδικότερα η...
29χρονη, τραυματίστηκε, σφαίρα, Κορυδαλλός,

Διαψεύδει τον Γιάννη Καλλιάνο ο θεράποντας ιατρός του πατέρα του – “Δεν πήρα ποτέ...

«Ουδέποτε αποδέχτηκα προσφορά 500 ευρώ από τη σύζυγο του θανόντος» λέει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και θεράποντας ιατρός του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος...

Νίσυρος: Συνελήφθη ο αρχαιοφύλακας

Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου (27/4) σε σπίτι συγγενικών του προσώπων, στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ο αρχαιοφύλακας της...

Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία...

Στην Ευελπίδων απολογούνται από το πρωί οι 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Την υπόθεση χειρίζονται...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φόβοι ότι η επίθεση του Ιράν θα φέρει αισχροκέρδεια και ανατιμήσεις στα καύσιμα

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αυξάνει το ενδεχόμενο να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές...

Σούπερ μάρκετ: Από τις αρχές Μαρτίου θα φανούν στις τσέπες των καταναλωτών οι μειώσεις τιμών

Από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα είναι ορατές στους καταναλωτές οι μειώσεις τιμών...

Ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών

Στοχευμένη οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, περισσότερων από 730.000 νοικοκυριών που είναι ενταγμένα...

Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα τιμολόγια τον Φεβρουάριο – Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Σήμερα Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου TTF. Προς...