Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
18 C
Athens

Νόμπελ Ιατρικής: Στους Καταλίν Κάρικο και Ντρου Βάισμαν για την τεχνολογία RNA 

Η Ουγγαρέζα Καταλίν Κάρικο και ο Αμερικανός Ντρου Γουάισμαν βραβεύονται με το Νόμπελ Ιατρικής 2023 για τις εργασίες τους στον τομέα των εμβολίων του αγγελιοφόρου RNA, τα οποία αποδείχθηκαν αποφασιστικής σημασίας στην αντιμετώπιση της Covid-19.

Οι δύο ερευνητές διακρίθηκαν «για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τις μετατροπές των νουκλεϊκών βάσεων που επέτρεψαν την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA αποτελεσματικών απέναντι στην Covid-19», ανακοίνωσε η Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ.

«Οι βραβευόμενοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη με πρωτοφανή ρυθμό των εμβολίων μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των ανθρώπων κατά την σύγχρονη εποχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Οι ανακαλύψεις των δύο επιστημόνων ήταν κρίσιμες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ξεκίνησε στις αρχές του 2020.

Καταλίν Κάρικο: Η πρωτοπόρος, και επίμονη, ερευνήτρια βιοχημικός πίσω από την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA

Γεννήθηκε στην Ουγγαρία και ζει στην Πενσιλβάνια. Η βιοχημικός, ερευνήτρια Καταλίν Κάρικο ανέπτυξε τέτοια εμμονή με την τεχνολογία που ονομάζεται αγγελιοφόρος RNA (RNA messenger) που της κόστισε μία καθηγητική θέση σε ένα εξέχον πανεπιστήμιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ελάχιστοι μπορούσαν να φαντασθούν ότι η μέθοδος αυτή γενετικής θεραπείας και το επίμονο έργο αυτής της βιοχημικού θα έθετε τις βάσεις για την ανάπτυξη των εμβολίων των Pfizer/BionTech και Moderna κατά της Covid-19.

Κάπως έτσι, η άγνωστη και περιθωριοποιημένη ερευνήτρια Καταλίν Κάρικο (Katalin Kariko) θεωρείται πλέον σήμερα πρωτοπόρος.

«Είναι απλώς απίστευτο», δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2020 σε συνέντευξή της στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) από το σπίτι της στην Φιλαδέλφεια. Η 65χρονη επιστήμονας εξομολογείται ότι της είναι δύσκολο να περάσει στο προσκήνιο έπειτα από τόσα δύσκολα χρόνια στην σκιά.

Η περίπτωσή της, λέει, αποτυπώνει «την ανάγκη υποστήριξης της επιστήμης σε διάφορα επίπεδα».

Η Καταλίν Κάρικο πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της στην δεκαετία του 1990 αναζητώντας χρηματοδότηση για τις έρευνές της που ήταν επικεντρωμένες στον αγγελιοφόρο του ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA), των μορίων που δίνουν στο κύτταρο οδηγίες χρήσης, υπό την μορφή ενός γενετικού κώδικα, ώστε να παράγει πρωτεΐνες ευεργετικές για το σώμα μας.

Η βιοχημικός θεωρούσε ότι ο αγγελιοφόρος RNA θα μπορούσε να παίξει ρόλο κλειδί στην θεραπεία ορισμένων ασθενειών, όπως για παράδειγμα στην θεραπεία των ιστών του εγκεφάλου έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ομως, το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, όπου η Καταλίν Κάρικο επρόκειτο να πάρει θέση καθηγήτριας, έβαλε τέλος στην πορεία της, έπειτα από διαδοχικές απορρίψεις των αιτημάτων της για υποτροφίες για έρευνα.

«Επρόκειτο να προαχθώ και τότε ακριβώς με υποβάθμισαν περιμένοντας ότι θα φύγω» θυμάται.

Εκείνη την εποχή η βιοχημικός δεν είχε ακόμη την πράσινη κάρτα του μόνιμου κατοίκου των ΗΠΑ και είχε ανάγκη να βρει θέση εργασίας για να ανανεώσει την βίζα της. Ταυτόχρονα, ήξερε ότι θα της ήταν δύσκολο να χρηματοδοτήσει τις πανεπιστημιακές σπουδές της κόρης της με τον χαμηλό μισθό της.

Παρά ταύτα αποφάσισε να επιμείνει στην έρευνά της, παρά την δυσκολία του εγχειρήματος που σήμαινε η έλλειψη χρηματοδότησης. «Είπα, ο πάγκος (του εργαστηρίου) είναι εκεί, δεν έχω παρά να κάνω καλύτερα πειράματα».

«Σκέψου σωστά και, εν τέλει, αναρωτήσου: “Τι μπορώ να κάνω;” Ετσι δεν σπαταλάς την ζωή σου», είναι το σύνθημά της.

Αυτήν την αποφασιστικότητα, η βιοχημικός την έχει μεταδώσει…μέσω των γονιδίων της: η κόρη της, η Σούζαν Φράνσια, αποφοίτησε από το περίφημο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, αλλά πήρε και χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία με την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2012.

DNA, ο γνωστότερος μεγάλος αδελφός

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, η επιστημονική κοινότητα δεν είχε μάτια παρά για το DNA, το οποίο θεωρούσαν εν δυνάμει ικανό να μεταμορφώσει τα κύτταρα και, από το σημείο αυτό, να θεραπεύσει ασθένειες όπως ο καρκίνος ή η κυστική ίνωση.

Ομως , η Καταλίν Κάρικο ενδιαφερόταν για τον αγγελιοφόρο RNA, φανταζόμενη ότι είναι ικανός να δώσει στα κύτταρα ένα εγχειρίδιο χρήσης το οποίο θα τους επιτρέψει στην συνέχεια να κατασκευάσουν θεραπευτικές πρωτεΐνες. Μία μέθοδος που θα επέτρεπε την αποφυγή τροποποίησης του γονιδιώματος των κυττάρων, τροποποίηση που θα ενείχε τον κίνδυνο της εισαγωγής ανεξέλεγκτων γενετικών τροποποιήσεων.

Ομως, και ο αγγελιοφόρος RNA είχε ορισμένα προβλήματα: προκαλούσε σφοδρές φλεγμονώδεις αντιδράσεις, καθώς διαβαζόταν ως εισβολή από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μαζί με τον εταίρο της στην έρευνα, τον γιατρό ανοσολόγο Ντρου Γουάισμαν (Drew Weissman), η Καταλίν Κάρικο κατάφερε σταδιακά να εισαγάγει μικρές τροποποιήσεις στην δομή του RNA, καθιστώντας το πιο αποδεκτό από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ανακάλυψή τους, που δημοσιεύθηκε το 2005, έκανε αίσθηση και έβγαλε (κάπως) την ερευνήτρια από την ανωνυμία.

Στην συνέχεια, καταφέρνουν ακόμη ένα επίτευγμα, πετυχαίνοντας να τοποθετήσουν τον πολύτιμο RNA τους σε «λιπιδικά νανοσωματίδια», μία επικάλυψη που αποτρέπει την πολύ γρήγορη αποσύνθεση και διευκολύνει την είσοδό τους στα κύτταρα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται το 2015.

Πέντε χρόνια αργότερα, την ώρα της μάχης του πλανήτη κατά του κορονοϊού, αυτά τα δύο επιτεύγματα βρήκαν την σημασία τους.

Τα δύο εμβόλια που επρόκειτο να σώσουν τον κόσμο βασίσθηκαν στην στρατηγική αυτή, η οποία συνίσταται στην εισαγωγή γενετικών οδηγιών στον οργανισμό για την εκκίνηση της παραγωγής μίας πρωτεΐνης πανομοιότυπης με την πρωτεΐνη του κορονοϊού, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση.

Η Καταλίν Κάρικο έχει καταλάβει πλέον σημαντική θέση στο γερμανικό εργαστήριο της BioNTech, το οποίο, σε συνεργασία με την Pfizer, ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο που διατέθηκε στον δυτικό κόσμο. Το άλλο εμβόλιο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Moderna…το όνομά της σημαίνει “Modified RNA” (τροποποιημένο RNA).

Η πρωτοπόρα βιοχημικός αποφεύγει τις θριαμβολογίες, αλλά διατηρεί μία πικρία στην ανάμνηση των στιγμών όπου αισθανόταν παραγνωρισμένη: γυναίκα, γεννημένη στο εξωτερικό σε έναν χώρο όπου κυριαρχούν οι άνδρες και όπου, μετά το τέλος ορισμένων επιστημονικών διασκέψεων, την ρωτούσαν: «Πού είναι ο προϊστάμενός σας;»

«Σκέφτονταν πάντα, αυτή η γυναίκα με την ξενική προφορά, κάποιον πρέπει να έχει από πίσω, κάποιον πιο ευφυή». Έκτοτε, το όνομά της βρισκόταν στην λίστα των υποψηφιοτήτων για βραβείο Νόμπελ. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η μητέρα της ανησυχούσε που αυτό δεν είχε γίνει ακόμη.

«Της έλεγα: δεν πετυχαίνω ποτέ να πάρω μια ομοσπονδιακή υποτροφία, δεν είμαι κάποια, δεν είμαι καν καθηγήτρια!». Και σε αυτό η μητέρα της απαντούσε: «Ομως, δουλεύεις τόσο σκληρά!»

Ντρού Γουάισμαν : Ο ερευνητής των εμβολίων 

Ο Ντρού Βάισμαν  γεννήθηκε το 1959 στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Έλαβε τα πτυχία του MD και PhD από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1987. Έκανε την κλινική του εκπαίδευση στο Beth Israel Deaconess Medical Center της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και μεταδιδακτορική έρευνα στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Το 1997, ο Weissman ίδρυσε την ερευνητική του ομάδα στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Είναι καθηγητής της οικογένειας Roberts στην έρευνα για τα εμβόλια και διευθυντής του Penn Institute for RNA Innovations.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρκίνος πνευμόνων: Δείτε τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μοριακό μονοπάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα αποκάλυψε μελέτη του Πανεπιστημίου Tulane στις ΗΠΑ. Ο...

Θα ζήσετε μέχρι τα 100; Η απάντηση κρύβεται στο αίμα σας

Μελέτη δείχνει ότι μπορεί τελικά οι επιστήμονες να ανακάλυψαν το μυστικό της μακροζωίας και αυτό κρύβεται στο αίμα μας. Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος...

Χιλιάδες άνθρωποι ζουν με έναν δυνητικά θανατηφόρο ιό που μεταδίδεται και από τις οδοντόβουρτσες

Περίπου 70.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνειδητοποιούν ότι νοσούν από μια ιάσιμη ασθένεια που όμως μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, σοβαρή ηπατική βλάβη...

Νέα μελέτη: Συνδέει τη νόσο του Πάρκινσον και την άνοια με τα νανοπλαστικά

Τα νανοπλαστικά επηρεάζουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρίσκεται στον εγκέφαλο, προκαλώντας αλλαγές που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον και άλλους τύπους άνοιας, σύμφωνα...
σκελίδα, σκόρδο, μαξιλάρι,

Ποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο

Καλοκαίρι ή χειμώνας, άνοιξη ή φθινόπωρο, το σκόρδο συνήθως ταιριάζει με σχεδόν όλες τις συνταγές. Αρκεί λίγο σκόρδο και το φαγητό αποκτά άλλη γεύση....

Χονγκ Κονγκ: Επιστήμονες αναπτύσσουν μια πιο φθηνή έκδοση του τεστ Galleri για τον καρκίνο

Μια φθηνή έκδοση του τεστ Galleri, ενός τεστ αίματος που ανιχνεύει με εξαιρετική ακρίβεια τουλάχιστον 50 τύπους καρκίνου, αναπτύσσουν οι επιστήμονες του Κέντρου Novostics...

Υπάρχουν επεξεργασμένα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία;

Ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν το ρίσκο για ανάπτυξη καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη – όμως, κάποια άλλα είναι καλά για τον οργανισμό, επισημαίνει νέα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023: Στον Νορβηγό Γιον Φόσε το φετινό βραβείο

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2023 απονέμεται στον Νορβηγό συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσε)...

Εξοικονομώ 2023: Η διαδικασία βήμα βήμα

‘Aνοιξε σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα...

Εκλογές 2023 – Debate: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για οικονομία, ανάπτυξη και απασχόληση

«Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση» ήταν η πρώτη θεματική ενότητα του debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει...

ΕΝΦΙΑ: Στα 2,26 δισ. ευρώ ο φόρος φέτος για  7,1 εκ.ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις

Στα ίδια επίπεδα, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, κυμαίνεται  και φέτος ο "λογαριασμός" του...