Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
20.4 C
Athens

«Novids»: Γιατί κάποιοι δεν έχουν κολλήσει ακόμα κορωνοϊό;

Είμαστε 2 χρόνια και κάτι με την πανδημία του Covid-19 να είναι μέσα στη ζωή μας, και παρατηρείται πως η πλειοψηφία των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί θετικοί τουλάχιστον μια φορά, ενώ πολλοί έχουν υπάρξει θετικοί περισσότερες φορές.

Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που δεν κόλλησαν ποτέ, οι «Never Covid» ή «Novids» – οι άνθρωποι που παρά την υψηλή έκθεση τους στον ιό, δεν βγήκαν ποτέ θετικοί.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αιτιολογήσουν και να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, τρέφοντας ελπίδες πως θα ανακαλύψουν αυτούς τους προστατευτικούς παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να μην αρρωσταίνουν, με απώτερο σκοπό το μελλοντικό όφελος των υπολοίπων.

Κάποιοι βασικοί παράγοντες που έχουν ξεχωρίσει με βάση τους οποίους οι “Novids” «αποφεύγουν» τον Covid είναι οι εξής:Γενετική σύνθεση
Εμβολιασμός
Παίρνοντας προφυλάξεις όπως η απόσταση και η χρήση μάσκας
Η δυνατότητα για τηλεργασία

«Υπάρχουν πιθανώς πολλές διαφορετικές εξηγήσεις. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε η Dr Erica Johnson στο Heathline, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Maryland, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Λοιμωδών Νοσημάτων του Αμερικανικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ιατρικής.

«Η ηλικία, ο χρόνος και ο τύπος της ανοσολογικής απόκρισης, είτε εκτεθείτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό, χρόνιες ασθένειες… όλα αυτά εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου.»

«Μερικοί άνθρωποι ήταν πιο πιστοί στα μέτρα περιορισμού, όπως ο εμβολιασμός και η ενίσχυση, η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η αποφυγή του πλήθους, η εργασία εξ αποστάσεως και η αποφυγή ταξιδιών και τοποθεσιών που αυξάνουν τον κίνδυνο», δήλωσε ο David Souleles, MPH, διευθυντής του Covid-19 Response. στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine και διευθυντής του MPH Program & Practice στο UCI Program in Public Health.

«Όλα αυτά τα μέτρα λειτουργούν για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και, όταν συνδυαστούν μαζί, μπορούν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της μόλυνσης από τον COVID-19».
Ο ρόλος της γενετικής

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως κάποια άτομα με συγκεκριμένη γενετική σύνθεση τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στον Covid- 19 ή σε κάποια ασθένεια εξίσου σοβαρή. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν επιπλέον πως κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι γονιδίων θα μπορούσαν να έχουν προστατευτικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο είναι ήδη γνωστό και στην περίπτωση άλλων ασθενειών.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν η ατομική γενετική σύνθεση των ανθρώπων μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι δεν κολλούν το COVID-19 παρά την έντονη έκθεση στον ιό. Για να ελέγξουμε αυτήν την υπόθεση, χρησιμοποιούμε ανθρώπινες γενετικές τεχνικές για να μελετήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που φαίνονται φυσικά ανθεκτικοί στον SARS-CoV-2», δήλωσε ο Dr András N. Spaan, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη και ένας από τους Οι συνιδρυτές της διεθνούς Ανθρώπινης Γενετικής Προσπάθειας COVID. Η ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου σε άλλες καταστάσεις υγείας και ασθένειες μπορεί επίσης να παρέχει κάποια προστασία έναντι του COVID-19, προτείνουν ορισμένες μελέτες.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανέφεραν σε μια μελέτη το Μάϊο ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες φαινόταν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο COVID-19.

Υπήρξε επίσης «κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν υπάρχει προστατευτική επίδραση από την έκθεση σε άλλους κοροναϊούς, όπως το κοινό κρυολόγημα», είπε ο Johnson.
Πώς κάποιοι Novids τα κατάφεραν

Κάποιοι θα πουν πως το να μην κόλλησαν μέχρι στιγμής ήταν πολύ απλά επειδή πρόσεχαν και τήρησαν τα μέτρα και τους κανόνες ασφαλείας. Κάποιοι όμως απλά δεν γνώριζαν ότι ήταν θετικοί και το πέρασαν έτσι.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 70 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν ήδη λοίμωξη από τον COVID-19 με αρκετούς από αυτούς να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια χωρίς να το γνωρίζουν.

«Είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι να είχαν COVID-19 και να μην το γνώριζαν επειδή δεν έκαναν τεστ», είπε ο Souleles. «Μπορεί να ήταν ασυμπτωματικοί ή να είχαν ήπια συμπτώματα και να απέδιδαν αυτά τα συμπτώματα σε κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργίες». Ένας συνδυασμός μειωμένης προσοχής σε προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη και η φυσική απόσταση, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανθεκτικών στα εμβόλια και των ανθεκτικών στο ανοσοποιητικό παραλλαγών του COVID-19 όπως το BA.5, θα μπορούσε να συρρικνώσει τον πληθυσμό των Novids.

Ο Dr David Culpepper, κλινικός διευθυντής της εταιρείας τηλευγείας LifeMD, ανέφερε ότι ενώ φορούν μάσκα και αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τον COVID-19, «Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τουλάχιστον ένα άτομο που έχει λάβει όλες τις διαθέσιμες προφυλάξεις και έχει ακόμα προσβληθεί από τον COVID-19».

«Δεν προτείνω να μην φοράτε μάσκα και να λαμβάνετε άλλες προφυλάξεις. Θα πρέπει να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε τον ιό», δήλωσε ο Culpepper. «Απλώς επισημαίνω ότι κάποιοι που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 έχουν λάβει πολλές προφυλάξεις και απλώς ήταν άτυχοι. Και υπάρχει επίσης μια ορισμένη ποσότητα τύχης σε όσους το έχουν αποφύγει».

«Τώρα που ζούμε σε έναν σχεδόν μετά-πανδημικό κόσμο όπου πολλοί από εμάς είναι εμβολιασμένοι, δεν είμαι τόσο αυστηρός όσο ήμουν», είπε ο Grant. «Πρόσφατα έπρεπε να αρχίσω να φοράω γυαλιά, οπότε δεν μου αρέσει να φοράω τη μάσκα μου όσο φοράω τα γυαλιά μου. Προσπαθώ να αποφύγω τα πολυσύχναστα μέρη, αλλά ως λάτρης του κινηματογράφου, δεν μπορώ να μην επισκέπτομαι συχνά εσωτερικές κινηματογραφικές αίθουσες. Ούτε ακολουθώ τους κατασκευασμένους κανόνες μου, οπότε σε αυτό το σημείο μάλλον είμαι απλά τυχερός».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Bελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του Μανώλη Γλέζου

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τιμητική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν για τη ζωή και την παρακαταθήκη που άφησε ο Μανώλης Γλέζος, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ο...

Κατέρρευσε γέφυρα και «κατάπιε» πούλμαν στη Βραζιλία

Τρεις νεκροί, 14 τραυματίες και πολλοί αγνοούμενοι Η γέφυρα ήταν μέρος του οδικού δικτύου της Βραζιλίας και κόπηκε στα δύο. Τραγικός ο απολογισμός μέχρι τώρα...
σαν σήμερα, Ρούντολφ Ντίζελ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Σεπτεμβρίου η μυστηριώδης εξαφάνισή του Ρούντολφ Ντίζελ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1913.... Ο γερμανός εφευρέτης του κινητήρα εσωτερικής καύσης, Ρούντολφ Ντίζελ, εξαφανίζεται με μυστηριώδη τρόπο, ενώ έχει επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Γάνδη...

Υπό ανάπτυξη το πρώτο τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει ποιος είναι πιθανό να...

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα τεστ αίματος που, αν γίνει στη διάρκεια της αρχικής λοίμωξης από κορωνοϊό, μπορεί να προβλέψει ποιος άνθρωπος...

Κατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν πάνω από τις νορβηγικές εξέδρες πετρελαίου στην Β.Θάλασσα …Η...

Συναγερμός έχει σημάνει στην βόρεια διοίκηση του ΝΑΤΟ καθώς οι Νορβηγοί εντόπισαν (νορβηγική αρχή ασφάλειας πετρελαίου-PSA) άγνωστα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν κοντά σε...
σαν σήμερα, ναυάγιο, Βαλτική θάλασσα, "Εστόνια",

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Σεπτεμβρίου το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1994.... Το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη σημειώνεται στη Βαλτική Θάλασσα, όταν το πλοίο "Εστόνια" που εκτελεί τακτικό δρομολόγιο από το Ταλίν της Εσθονίας...
Στόλτενμπεργκ: «Την Τετάρτη η ένταξη της μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ»

Στόλτενμπεργκ: Σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία αν κάνει χρήση πυρηνικών

Προειδοποίηση προς τη Ρωσία απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πως οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Μόσχας θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,220ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δήλωση – ‘βόμβα’ από τον Τσιόδρα για τον κορωνοϊό! Πως θα είναι η επόμενη πανδημία και πότε θα εμφανιστεί!

Κορωνοϊός: Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε σε ημερίδα για την πανδημία, τονίζοντας πως...

Διασωληνώθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος – Νοσεί με κορωνοϊό

Διασωληνώθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο...

Στοιχεία-σοκ της ΠΟΕΔΗΝ: Πόσοι είναι οι νεκροί από κορωνοϊό σε κάθε νοσοκομείο της χώρας

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία των νεκρών σε κάθε νοσοκομείο ανά υγειονομική περιφέρεια, όπως ήρθαν...

Μάσκες που φωσφορίζουν «δείχνουν» τον κορωνοϊό

Μάσκες που φωσφορίζουν υπό υπεριώδη ακτινοβολία, όταν έχουν πάνω τους τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, δημιούργησαν...