Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
25.4 C
Athens

Ο Βρετανός συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν στην Αθήνα

Ο πολυβραβευμένος Βρετανός συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν, το λογοτεχνικό έργο του οποίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα και δίνει διάλεξη με θέμα «Ο εαυτός: Η λογοτεχνική επινόηση του εαυτού» την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο ΜακΓιούαν θα συζητήσει με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό για την τέχνη της μυθοπλασίας και τους τρόπους με τους οποίους ένας μυθιστοριογράφος «επινοεί τον εαυτό του» κατά τη διαδικασία της συγγραφής του έργου του.

Η ομιλία του πολυβραβευμένου συγγραφέα εντάσσεται στο πλαίσιο του Megaron Plus και των εκδηλώσεων «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του δήμου Αθηναίων (ενότητα: «Ένας κόσμος συγγραφείς – A word of writers»), καθώς η πόλη επελέγη από την UNESCO για να φιλοξενήσει αυτή τη σπουδαία πολιτιστική διοργάνωση, στόχος της οποίας είναι να φέρει τα «βιβλία παντού».

Η είσοδος για το κοινό στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και o αναπληρωτής της πρέσβεως της Βρετανίας Τζέημς Μπράυς. Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Μετά το πέρας της διάλεξης ο Ίαν ΜακΓιούαν θα συναντήσει το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Ο Ίαν ΜακΓιούαν (γεν. 1948) έχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων και δεκατέσσερα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων «Ο τσιµεντόκηπος» (Γράµµατα, 1982), «Ξένοι στη Βενετία» (Σέλας, 1991), «Ο αθώος» (Σέλας, 1993), «Μαύρα σκυλιά» (Σέλας, 1994), «Έµµονη αγάπη» (Νεφέλη, 1999), «Άµστερνταµ» (Νεφέλη, 1999), «Σάββατο» (Νεφέλη, 2006), «Εξιλέωση» (Νεφέλη, 2008). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν ακόµη τα μυθιστορήματα του «Στην ακτή» (2007), «Solar» (2010), «Χαµένο παιδί» (2013), «Επιχείρηση Zάχαρη» (2013), «Νόµος περί τέκνων» (2015) και «Καρυδότσουφλο» (2017).

Το 1987 τιμήθηκε με το Whitbread Award και έξι χρόνια μετά, με το Prix Femina Étranger για το μυθιστόρημά του «Χαμένο παιδί». Τρία μυθιστορήματά του συμπεριλήφθηκαν στις τελικές υποψηφιότητες για το βραβείο Μπούκερ, το οποίο τελικά κέρδισε το 1998 για το «Άµστερνταµ». Το 2008, η βρετανική εφημερίδα «The Τimes» τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους «Πενήντα σπουδαιότερους βρετανούς συγγραφείς από το 1945», ενώ η «Daily Telegraph» τον κατέταξε δέκατο ένατο στον κατάλογο με τους «Εκατό πιο ισχυρούς ανθρώπους στον βρετανικό πολιτισμό».

Η επίσκεψη του σπουδαίου συγγραφέα στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και των Εκδόσεων Πατάκη και με την υποστήριξη του British Council Greece.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χέμινγουει, Πούλιτζερ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Μαΐου ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1953.... Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του «Ο Γέρος και η Θάλασσα».

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2023

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου έτους 2023 (για τις εκδόσεις 2022). Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, θεσμός κύρους...

Sianti Gallery: “Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής”

Η Sianti Gallery την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στις19:00 με αφορμήτην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου παρουσιάζει το βιβλίο  της Ελένης Τσαλδίρη « Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής ». Το βιβλίο – ύμνος...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου σκοτώνεται σε τροχαίο ο Αλμπέρ Καμί

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1960... Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον» έγραφε το 1957, χρονιά...

Στον ρ/σ Αθήνα 98,4 ο συγγραφέας  Ισίδωρος Ζουργός

Το καινούριο βιβλίο του συγγραφέα  Ισίδωρου Ζουργού, "Παλιές και νέες χώρες"` (εκδόσεις Πατάκη), δίνει την αφορμή για τη ραδιοφωνική συνάντηση του με τον Πρεσβυ Σπύρο...
σαν σήμερα, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Δεκεμβρίου ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εκδίδει το πρώτο βιβλίο του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1835.... Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο του.

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αθήνα: Τα πιο ωραία πάρκα της πόλης για να κάνεις Πρωτομαγιά

Η Αθήνα κρύβει πολλές ομορφιές που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Σε κάθε σημείο...

Τι θα έκανα σαν τουρίστας στην Αθήνα για μία ημέρα;

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν να είσαι τουρίστας στην πόλη σου; Ποια μέρη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα  καταλαμβάνουν την Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941... Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια...

Ο ρόλος του Στυλιανού Παττακού που κατέβασε τα τανκς στην Αθήνα (Βίντεο)

Ο Στυλιανός Παττακός γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1912 στην Κρήτη. Το 1934 εισήλθε...