Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.1 C
Athens

Ώρα μηδέν για τη Γάζα: Πλησιάζει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ

Εκσκαφικά μηχανήματα της Αιγύπτου προσπαθούν να επισκευάσουν το κατεστραμμένο από βομβαρδισμούς πέρασμα της Ράφα.

Άγνωστο εάν θα καταστεί σήμερα δυνατή η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει στην παροχή μόνο τροφίμων, φαρμάκων και νερού, αποκλείοντας τα καύσιμα.

Όλα δείχνουν εν τω μεταξύ ότι η χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού είναι πολύ κοντά.

Το μήνυμα του Γιοάβ Γκάλαντ στους Ισραηλινούς στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα, ήταν ξεκάθαρο: Σύντομα θα δείτε τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω».

Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου βομβαρδίστηκε. Βαθιά οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.  Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Μπαράζ ρουκετών από Γάζα και Λίβανο προς το Ισραήλ.

Επιθέσεις από τους Χούθι στην Υεμένη και το Ιράκ στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Φόβοι για διάχυση του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Μπάιντεν: Χαμάς και πούτιν θέλουν να “αφανίσουν” τις δημοκρατίες

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο  καταδίκασε τις ενέργειες της Χαμάς και του Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ και η εισβολή στην Ουκρανία έχουν κοινά κίνητρα.

Στο διάγγελμα, ο Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενους στους Αμερικανούς πολίτες, ξεκίνησε  λέγοντας οι ΗΠΑ είναι η απόλυτη υπερδύναμη, στηρίζοντας παράλληλα Ισραήλ και Ουκρανία.

«Αντιμετωπίζουμε ένα σημείο καμπής στην Ιστορία», είπε ο Μπάιντεν κατά την ομιλία του. «Αυτό που κάνουμε σήμερα θα καθορίσει τα αποτελέσματα για τις επόμενες δεκαετίες. Επιδιώκουμε κάθε δρόμο για να φέρουμε τους ομήρους πίσω στο σπίτι», καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει «μεγαλύτερη προτεραιότητα».

«Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αξιοπρέπεια και στην αυτοδιάθεση. Οι πράξεις της Χαμάς δεν το αφαιρούν αυτό», είπε ο Μπάιντεν.

«Η Χαμάς θέλει να εξολοθρεύσει μια γειτονική δημοκρατία και χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.  Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό: Και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ σε Ισραήλ και Ουκρανία που αναμένεται να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο, με το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει στην Ουκρανία.

Τελος, ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε πως το Ισραήλ «δεν ευθύνεται για τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο», που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς.

Η Ελλάδα θα είναι παρούσα

«Η Ελλαδα θα είναι παρούσα στο υψηλότερο επιπεδο στη σύνοδο που θα γίνει αύριο στην Αιγύπτο για να δει τα αιτια και τις διοδους για καταπαυση του πυρος στη Μέση Ανατολή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι η Ελλαδα είναι αμερόληπτη και κατεξοχήν υπερμαχος του ανθρωπιστικού δικαιου.

Ο κ Γεραπετρίτης καταδίκασε το χθεσινό χτύπημα στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας οτι η προστασια των αμάχων και η διασφαλιση λατρευτικών χώρων αποτελεί αγαθό που πρέπει να γίνεται σεβασό απο ολες τις πλευρες.

Όπως είπε ο κ Γεραπετρίτης η σταση της Ελλαδας ήταν στάση αρχής, η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, ενώ ανακοίνωσε οτι ακριβώς επειδή η στάση της Ελλάδας είναι σθεναρή το ΥΠΕΞ ετοιμασε πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας το οποιο θα κατευθυνθεί προς τη Γαζα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η Χαμάς

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ...

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο – ιρανική σύγκρουση

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση...

Washington Post: Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι από τις πιο βαριά...