ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ NOTRE DAME: Απόφοιτοι αποχώρησαν από ομιλία του αντιπροέδρου Πενς (βίντεο)

57

Δεν εξέπληξε, μιας και είχε προαναγγελθεί, αλλά εντυπωσίασε η διαμαρτυρία της οργάνωσης WeStaNDFor σε τελετή αποφοίτησης στο  Πανεπιστήμιο Notre Dame την ώρα που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς ανέβαινε στο βήμα.

Οι φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν, εξήγησαν ότι ο συντηρητικός καθολικός, πρώην κυβερνήτης της Ιντιάνα, εκπροσωπεί το αντίθετο των καθολικών κοινωνικών αξιών που πρεσβεύει το Notre Dame. «Υποστήριξε πολιτικές που έπλητταν του ασθενέστερους και πιο ευάλωτους ανάμεσά μας», δήλωσε η τελειόφοιτη Λούις Μιράντα.

Στη σιωπηλή διαμαρτυρία αναμενόταν να συμμετέχουν μόνο 50 απόφοιτοι, αλλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην έξοδο κατευθύνθηκαν περισσότεροι από 140 όταν ο Πενς ανέβηκε στο βήμα.  Άλλοι μετέχοντες στην εκδήλωση χειροκρότησαν την κίνηση, ορισμένοι ωστόσο, γιουχάισαν τους αποφοίτους.

Αιχμές για την πολιτική Τραμπ

Εκτός από τα πεπραγμένα του Πενς ως κυβερνήτη της Ιντιάνα, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν και για τις απειλές του Τραμπ στις ατομικές ελευθερίες και ατις προσπάθειές του να επιβάλλει ταξιδιωτική απαγόρευση σε πολίτες μουσουλμανικών χωρών. Οι απόφοιτοι που αποχώρησαν, μετείχαν την ώρα που ο Πενς μιλούσε μέσα στο στάδιο, σε εναλλακτική τελετή στο πάρκο του Πανεπιστημίου, τραγουδώντας τον ύμνο του Notre Dame.

Διαβάστε επίσης:  ΗΠΑ: Το εμβόλιο της Moderna για τον κορωνοϊό θα εισέλθει στην τελευταία φάση κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου
Αναγγέλλοντας τον Πενς, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Τζον Τζένκινς, είπε ότι «οι πολιτικοί ηγέτες είναι απαραίτητοι για την κοινωνία και πρέπει να αγωνιζόμαστε μαζί τους για το κοινό καλό».

Το πανεπιστήμιο Notre Dame στο South Bend είναι από τα πιο γνωστά καθολικά πανεπιστήμια της χώρας. Ο συντηρητικός Πενς, που εκτός από κυβερνήτης εκπροσώπησε επί 12 χρόνια την Πολιτεία στο Κογκρέσο, αναφέρθηκε γενικώς στα περί ελευθερίας λόγου στους χώρους των πανεπιστημίων. Πολλές φοιτητικές οργανώσεις έχουν αντιρρήσεις για τις εμφανίσεις διχαστικών προσωπικοτήτων του συντηρητικού χώρου. Ορισμένες σχολές, μάλιστα, ματαίωσαν εκδηλώσεις. Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒος γιουχαίστηκε ενώ μιλούσε στο ιστορικό πανεπιστήμιο των έγχρωμων Αμερικανών, Bethune-Cookman.  Κατά τον Πενς, υπάρχει «αυξανόμενη μη ανοχή και καταπίεση» του ελεύθερου λόγου σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Όμως η ομάδα South Bend Equality, που μετείχε στη διαμαρτυρία, αντέτεινε, αναφερόμενη σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα: «Τα μέλη μας ζούσαν στο South Bend όταν ο Μάικ Πενς ήταν κυβερνήτης. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο οι πολιτικές του έθεσαν σε κίνδυνο ή προκάλεσαν άμεση ζημιά στη δημόσια εκπαίδευση, στην περίθαλψη, στα δικαιώματα των γυναικών, στο περιβάλλον, στα δικαιώματα ομοφυλοφίλων, μεταναστών και προσφύγων, στα αναπαραγωγικά δικαιώματα, στις τοπικές υποδομές, στην οικονομία της Πολιτείας μας».