Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Παρατηρητήριο Covid-19: Αυξανόμενη επιδείνωση της πανδημίας και διασπορά των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα

Αυξανόμενη επιδείνωση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και διασπορά των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώνει η 9η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση”.

Στην έκθεση διαπιστώνεται σημαντικός αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων, με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου του Προμαχώνα και του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

“Ως εκ τούτου, και δεδομένου του βεβαρημένου επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών συνολικά αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ”, τονίζεται στην 9η έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Οι ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν την ύπαρξη διασποράς σε όλη την Ελλάδα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ξάνθη, την Καστοριά, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

“Η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα” .

Όπως διαπιστώνεται στην 9η έκθεση, το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε στους 13, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6 ημέρες.

“Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα”.

Πανελλαδικά διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ και απλές κλίνες με το ποσοστό πληρότητας στην επικράτεια να ανέρχεται σε 13% και 7% αντίστοιχα.

Συγχρόνως και ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt σημείωσε αύξηση από 0,3 σε 0,4, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά είναι:

Τσεχία 2,7%,
Βέλγιο 1,2%,
Αυστρία 1,1%

Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν σε άλλες χώρες διενεργήθηκαν λιγότερα. Π.χ.:

Αυστρία 80,
Τσεχία 37
Βέλγιο 87

Τέλος, η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη Ελλάδα

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...