Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Παρέμβαση Ντογιάκου για την τραγωδία στην Πύλο – Επτά προσαγωγές

Σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό ανατέθηκε η εποπτεία των ερευνών που διενεργούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο μετά από παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου.

Συγκεκριμένα με παραγγελία του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέθεσε στο συνάδελφο του , αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Οικονόμου να έχει την εποπτεία όλων των ερευνών που διενεργούνται για τη σοβαρή αυτή υπόθεση  που πλήρωσαν με τη ζωή τους δεκάδες άτομα.

Παράλληλα στην περιοχή της Καλαμάτας , όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

Στόχος της ελληνικής δικαιοσύνης είναι να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στα πρόσωπα που εμπλέκονται και να διακριβωθούν πλήρως οι συνθήκες και τα αίτια του τραγικού ναυαγίου με άγνωστο ακόμα έθιμο νεκρών στην περιοχή της Πύλου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας η προανάκριση για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ενώ σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος “δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος”. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει επτά προσαγωγές ατόμων που φέρονται ως διακινητές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση που έγινε μετά το πέρας της μεταφοράς των σορών στην Καλαμάτα, ο αριθμός των νεκρών είναι 78 και όχι 79. Μεταξύ των νεκρών και μία γυναίκα.

Οι 78 σοροί μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών που έχει ενεργοποιηθεί από χθες θα πάρει δείγματα DNA από τις σορούς, ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους, σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι έρευνες για τον εντοπισμό και διάσωση τυχόν επιζώντων συνεχίζεται και στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν αυτή την στιγμή 6 παραπλέοντα πλοία, 2 σκάφη του Λιμενικού Σώματος κι 1 ελικόπτερο.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχονται φαγητό, κουβέρτες και άλλα είδη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι 104 διασωθέντες θα μεταφερθούν στη Δομή Φιλοξενίας της Μαλακάσας, σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα.

Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους .

«Σήμερα θα ξεκινήσει η αναχώρησή των προσφύγων και μεταναστών για τις οργανωμένες δομές. Χθες περιμέναμε πολλούς περισσότερους διασωθέντες αλλά τελικά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε αυτό . Από τις 11 που έφτασαν στο λιμάνι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανείς άλλος», είπε στον Αθήνα 9.84 ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Καλαμάτας και Γραμματέας των Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, αναφέρθηκε κυρίως στην κακή ψυχολογική κατάσταση των διασωθέντων, οι οποίοι ζητούν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.
Ο κ. Μάκαρης απηύθυνε έκκληση να βρεθεί ένας τρόπος να ενημερωθούν έγκαιρα οι συγγενείς, τουλάχιστον εκείνοι που οι δικοί τους είναι ζωντανοί.
Παράλληλα τόνισε ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας έκαναν λόγο για 750 επιβαίνοντες στο αλιευτικό. «Στα αμπάρια, όλοι μας είπαν ότι υπάρχουν γυναικόπαιδα. Άλλοι μιλούσαν για 100 παιδιά, άλλοι για λιγότερα…Δεν είχαν, όμως, ξεκάθαρη εικόνα για το τί συνέβαινε κάτω στα αμπάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τριαντατρείς πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα είπε το πρωί στον Αθήνα 9.84 ο Κώστας Κατσαρός, Επικεφαλής συντονιστής στο ΕΚΑΒ Πελοποννήσου . «Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν επεισόδια υποθερμίας , είχαμε 6 εμπύρετα, 2 υπογλυκαιμίας και 6 κοιλιακά άλγη. Από όσο γνωρίζω είναι σε σταθερή κατάσταση και αυτοί που βρίσκονται στην αποθήκη, στο λιμάνι της Καλαμάτας αλλά και αυτοί που χρειάστηκε να μεταβούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν μιλούσαν Αγγλικά , υπήρξε όμως μεταφραστής που κατέφθασε εκεί από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε.

Αναζητούν τους συγγενείς τους

Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις συγγενών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο. Ο Μάλεκ από τη Συρία που εδώ και 6 χρόνια ζει στη Γερμανία σήμερα το πρωί κατέφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ. Έχουν να μιλήσουν εδώ και 6 μέρες και το μόνο που γνώριζε είναι ότι είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει Ιταλία.

Τον ανιψιό του αναζητά και ο Μάριος από τη Συρία που ζει στην Κύπρο. Όπως είπε, ο ανιψιός του επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που ξεκίνησε από την Λιβύη και ήθελε να φτάσει στην Ιταλία. Δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας ούτε σε κάποιο νοσοκομείο.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νοσηλεύτρια του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, Αικατερίνη Τσατά, η νύχτα κύλησε ομαλά ενώ ήδη έχουν επιστρέψει κάποια άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν εξαντλημένοι, κοιμήθηκαν μόλις έγινε η καταγραφή τους, έφαγαν, ήπιαν το νερό τους. Κοιμούνταν, ξυπνούσαν, ήταν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Θέλουν ψυχοκοινωνική στήριξη, θέλουν ανθρώπους να νιώσουν ασφάλεια, να νιώσουν προστατευμένοι. Τους λέμε μην ανησυχείτε, είστε ασφαλείς, είμαστε δίπλα σας, όλοι οι φορείς και νιώθουμε ότι το εισπράττουν» επισημαίνει η κ. Τσατά και προσθέτει ότι ήδη υπάρχουν συνταγογραφήσεις φαρμακευτικής αγωγής και ο Ερυθρός Σταυρός είναι έτοιμος προς εκτέλεση αυτών για να πάρουν οι άνθρωποι τα φάρμακά τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποινή κάθειρξης 45 ετών σε γνωστό δικηγόρο – Καταδικάστηκε για βιασμό ανήλικων κοριτσιών

Σε 45 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ομόφωνα, γνωστός δικηγόρος της Αθήνας, καθώς αποδείχτηκε ότι βίαζε κατ’ εξακολούθηση δύο ανήλικα κορίτσια, 9 και 11 ετών. Το...

“Φλόγα” Αγάπης στην Λειτουργία – Παράκληση για τα παιδιά με καρκίνο

Με ένα κοριτσάκι των Ξενώνων της ΦΛΟΓΑΣ αγκαλιά, έψαλε την Παράκληση στην Παναγία παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας ο Πατέρας Αλέξανδρος που λειτουργεί στον παρακείμενο...
Με γραπτές εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς

Υπουργείο Εσωτερικών: Η έρευνα για την κλοπή είναι σε εξέλιξη

Διευκρινήσεις σχετικά με την διάρρηξη που έγινε στην Διεύθυνση Εκλογών έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι το κτίριο φυλάσσεται όλο το 24ωρο. Ειδικότερα η...
29χρονη, τραυματίστηκε, σφαίρα, Κορυδαλλός,

Διαψεύδει τον Γιάννη Καλλιάνο ο θεράποντας ιατρός του πατέρα του – “Δεν πήρα ποτέ...

«Ουδέποτε αποδέχτηκα προσφορά 500 ευρώ από τη σύζυγο του θανόντος» λέει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και θεράποντας ιατρός του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος...

Νίσυρος: Συνελήφθη ο αρχαιοφύλακας

Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου (27/4) σε σπίτι συγγενικών του προσώπων, στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ο αρχαιοφύλακας της...

Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία...

Στην Ευελπίδων απολογούνται από το πρωί οι 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Την υπόθεση χειρίζονται...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Δεκεμβρίου ανακαλύπτεται ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1957.... Ανακαλύπτεται στην Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά...

Λέσβος: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους του Raptor

Δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Λέσβου, όπου σήμερα,...

Λέσβος: Ναυάγιο φορτηγού πλοίου – Εντοπίστηκε σορός ανοιχτά της Λέσβου

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου όπου νωρίτερα σημειώθηκε ναυάγιο φορτηγού...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Σεπτεμβρίου το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1994.... Το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη σημειώνεται στη Βαλτική Θάλασσα, όταν το...