Tο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για μία ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση έχοντας ως απώτερο στόχο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι δεύτερο κόμμα (διότι θαύματα στην τωρινή εποχή δεν υπάρχουν) με ένα ποσοστό που θα αναδεικνύει ότι βρίσκεται σε σαφή και σταδιακή άνοδο. Το ιδανικό για το Νίκο Ανδρουλάκη θα ήταν το αποτέλεσμα του Ιουνίου να είχε το δύο μπροστά από το διψήφιο ποσοστό.
Βέβαια το να πιάσει το 20% το ΠΑΣΟΚ το πιστεύουν αρκετοί στην Χαριλάου Τρικούπη και ειδικά τα πιο παλιά κι έμπειρα στελέχη, όπως είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, που έχει φάει τις εκλογές με το κουτάλι, όμως ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος κατέβασε πρόσφατα τον πήχη στο 17%. Και για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος είναι να πάνε σε μετωπική με την κυβέρνηση. Να αναδείξουν τα τρωτά σημεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και σαν θεσμικό κόμμα να στηρίξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.
Η καμπάνια που ετοιμάζεται από την Χαριλάου Τρικούπη είναι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδείξει και τα λάθη της κυβέρνησης, αλλά και να προβάλλει τις δικές του προτάσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του Κινήματος «επειδή τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν όπως πρέπει το ΠΑΣΟΚ, η καμπάνια θα είναι διαδικτυακή μέσω των social media, ενώ τα στελέχη μας θα μοιράζουν φυλλάδια στις λαϊκές αγορές». Και φυσικά για μία ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ θα επιστρατεύσει την παλιά και κλασική μέθοδο του πόρτα-πόρτα. Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ετοιμάσει ένα τετρασέλιδο έντυπο με τις προτάσεις τους. Το συγκεκριμένο έντυπο το έχουν στείλει στις περισσότερες οργανώσεις της χώρας, οι οποίες κλήθηκαν να συγκροτήσουν κλιμάκια σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο και να το μοιράσουν σε πολυσύχναστα μέρη όπως εμπορικά κέντρα, λαϊκές αγορές, πλατείες, σουπερμάρκετ και άλλα σημεία που θα κριθούν απαραίτητα. Αυτή είναι μία ακόμη δράση με «απεύθυνση στην κοινωνία», η οποία προστίθεται σε αυτές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Δράσεις που, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν όσο βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές.
Προεόρτια στην Βουλή
Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές θα υπάρξουν κι άλλες μετωπικές συγκρούσεις με την κυβέρνηση σε σειρά από θέματα που αφορούν κυρίως την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και τη λειτουργία των θεσμών. Μία τέτοια σύγκρουση με την κυβέρνηση, προάγγελος όσων θα ακολουθήσουν, σημειώθηκε στην Βουλή, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση στη Βουλή με τον Μάκη Βορίδη για το θέμα της αλλαγής της σύνθεσης του ΔΣ στην Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και για τον τρόπο που χειρίζεται ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως τονίζουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν, η μεταρρύθμιση πρέπει να αφορά την Παιδεία στο σύνολό της και όποιες αλλαγές προκύψουν πρέπει να έρθουν μέσα από διάλογο με όλους τους φορείς. Δεν διστάζουν να πουν πως αυτή είναι μια κορυφαία πολιτική διαδικασία που αφορά τις επόμενες γενιές, γι’ αυτό και ο διάλογος πρέπει να είναι εξαντλητικός ώστε να επιτευχθούν οι όσο το δυνατόν ευρύτερες συναινέσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας και βουλευτής Κιλκίς, Στέφανος Παραστατίδης, τόνισε πως ζήτησε να δει τον αρμόδιο υπουργό για το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως ο κ. Πιερρακάκης δεν του απάντησε ποτέ: «Ζήτησα ενημέρωση για το περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών από τον αρμόδιο υπουργό καταθέτοντας προ διμήνου σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και δεν έλαβα καμία απάντηση. Δεν γίνεται να ενημερωνόμαστε από διαρροές και δημοσιεύματα και να μην καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου».
Η Χαριλάου Τρικούπη τόσο στο θέμα της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ, όσο και σε αυτό της επιστολικής ψήφου φαίνεται να ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει κάνει ξεκάθαρο ποια θα είναι η τελική της στάση. Είναι προφανές ότι και στα δύο αυτά θέματα ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο κεντροαριστερό ακροατήριο που θέτει υποσημειώσεις και σε αυτό το πιο κεντρώο που δείχνει να πείθεται από την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ενώ στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου μπαίνει και ο παράγοντας της εξυπηρέτησης του εκλογικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Η επιστολική ψήφος μπορεί να εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές ψηφιζόμενη με απλή πλειοψηφία. Με 200 ψήφους, όμως, μπορεί να εφαρμοστεί και στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο προβληματισμός
Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ετοιμαστεί για μετωπική με την κυβέρνηση, προκειμένου να πείσουν την κοινωνία ότι αποτελούν τον στρατηγικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας, όμως την ίδια ώρα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν φαίνεται να ασπάζεται το συγκεκριμένο αφήγημα. Ναι μεν θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ένα θεσμικό πολιτικό φορέα, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως μία εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση του τόπου.
Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας έχει μικρά οφέλη, που τον έφεραν στην 2η θέση, επειδή την ίδια ώ ρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Δηλαδή ακόμη το ΠΑΣΟΚ δε έχει πείσει ότι έχει δημιουργήσει την δυναμική που απαιτείται να διαθέτει ένα κυβερνητικό κόμμα.
Επίσης στο ΠΑΣΟΚ αναλογίζονται ότι η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από την Βουλή έχει μετρήσει και στα ποσοστά του κόμματος, αλλά και στα ποσοστά του ίδιου σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Αυτή την χαώδη διαφορά τρέχει να καλύψει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Διότι οι σαράντα μονάδες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός που έχει ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Μητσοτάκη δύσκολα μαζεύεται. Εκτός και εάν έρθει η συντέλεια του κόσμου. Και παρά το γεγονός ότι στην δημοφιλία ο κ. Ανδρουλάκης είναι αρκετά ψηλά, εν τούτοις στην καταλληλότητα υστερεί. Γι’ αυτό θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ, πως η μετωπική με την κυβέρνηση θα ωφελήσει το κόμμα σε όλα τα επίπεδα.