Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Θεοφάνια: Με μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη και πλήθος κόσμου ο εορτασμός σε όλη τη χώρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα.

Πλήθος κόσμου από το πρωί προσήλθε στις ναούς προκειμένου να συμμετάσχει στον Μέγα Αγιασμό, ενώ αργότερα παρακολούθησε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα λιμάνια, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και σε δεξαμενές νερού κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου.

Στη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι έδωσε το «παρών» ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος στη συνέχεια παραβρέθηκε στον Αγιασμό των Υδάτων που τελέστηκε στη δεξαμενή Αθηνών.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του Δημάρχου, φέτος εντός του χώρου της δεξαμενής εκτελούνται εργασίες της ΕΥΔΑΠ, οι οποίες διακόπηκαν ανήμερα των Θεοφανίων, προστέθηκε νερό και στο εργοτάξιο εισήλθε μόνο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου, κ. Χρυσόστομος, για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Το υπόλοιπο μέρος της Τελετής πραγματοποιήθηκε εκτός του χώρου του εργοταξίου, πάνω στην πλατεία της δεξαμενής.

14 βατραχάνθρωποι βούτηξαν στον Πειραιά

Στον Πειραιά η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων πραγματοποιήθηκε στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν και έπιασαν τον Σταυρό.

«Είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία η ημέρα του Αγιασμού των Υδάτων», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης.

«Οι Έλληνες απανταχού γιορτάζουν με μεγαλοπρέπεια αυτή την ημέρα που μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς. Εύχομαι στην Ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία στην ακτοπλοΐα στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και στους Έλληνες ναυτικούς, ήρεμες θάλασσες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου ευχήθηκε χρόνια πολλά στους ναυτικούς και σε όλη την Ελλάδα. «Το σημερινό φως το φως της αγάπης το φως της αλήθειας το φως της ευθυκρισίας να πλημμυρίσει τις καρδιές μας αλλά και τα μυαλά μας», ανέφερε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για τη μεγάλη ημέρα των Φώτων. Είπε ότι εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κασελάκη εύχεται υγεία και δύναμη σε όλο τον ελληνισμό και σε κάθε άνθρωπο αλλά και «καλή φώτιση στους ιθύνοντες για τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα που βάλλονται».

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης ευχαρίστησε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ενώ ευχήθηκε περαστικά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο και χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και σε όλους τους Πειραιώτες.

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολούθησε την δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, τους βουλευτές του νομού της Νέας Δημοκρατίας, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και προόδου» τονίζοντας πως «καθώς βρισκόμαστε στην αυγή του 2024 έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Οι δυσκολίες προφανώς δε λείπουν από τις μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις στη γειτονιά μας μέχρι την εισαγόμενη ακρίβεια θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή τους.

Ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη καθημερινότητα για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα δημιουργώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με μία ποιοτική δημόσια παιδεία, μία καλή υγεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, με περισσότερη ασφάλεια σε όλες τις γειτονιές της πατρίδας μας. Επίσης, θα βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή και για τα εποχιακά προβλήματα, τις εποχιακές κρίσεις όπως η έξαρση της γρίπης και του κορονοϊού. Για αυτό προστατευόμαστε και εμβολιαζόμαστε. Κυρίως προστατεύουμε τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Θέλω και πάλι σήμερα εδώ από τα ηλιόλουστα Χανιά να ευχηθώ σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα απανταχού της γης καλή φώτιση, καλή χρονιά, με υγεία, χαρά σε εσάς και τους αγαπημένους σας», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Στα κρύα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν 35 πιστοί

Στη Θεσσαλονίκη η ρίψη του Τίμιου Σταυρού, για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια, πραγματοποιήθηκε στην Α’ προβλήτα του λιμανιού, από τον Μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, παρουσία του κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και εκατοντάδων πολιτών.

Στο πλακόστρωτο της παραλίας, από το λιμάνι μέχρι και τον Λευκό Πύργο, από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ενώ τοποθετήθηκαν και διαχωριστικά κιγκλιδώματα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στον χώρο της εκδήλωσης.

Σκάφη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας δημιούργησαν υδάτινους πίδακες που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Στα κρύα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν 35 πιστοί, ανάμεσα τους πέντε ανήλικοι και δύο γυναίκες και τον Τίμιο Σταυρό έπιασε και ανέσυρε από τα νερά ο αθλητής υδατοσφαίρισης και φοιτητής στο μαθηματικό του ΑΠΘ, Στέργιος Παγωνίδης.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Είναι μεγάλη ευλογία να πιάνεις το σταυρό», επισήμανε ο 21χρονος και ευχήθηκε «πάνω από όλα υγεία, να είμαστε όλοι καλά και ειρήνη στον κόσμο».

Με λαμπρότητα η τελετή στη Ρόδο

Με λαμπρότητα και παρουσία αρκετού κόσμου, λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε η τελετή καθαγιασμού των Υδάτων και στη Ρόδο ενώ ανάλογες τελετές πραγματοποιήθηκαν και σε όλα τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στη Ρόδο παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και παρουσία αρκετού κόσμου που είχε κατακλύσει την παραλία Μανδρακίου η θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου ξεκίνησε νωρίς το πρωί, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός εντός του ναού. Στη συνέχεια, ακλούθησε πομπή για τη συνέχιση της τελετής.

Αρκετοί ήταν οι τολμηροί που και φέτος έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.

8χρονος έπιασε τον Σταυρό στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο από νωρίς το πρωί, πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, στο κέντρο της πόλης, όπου τελέστηκε ο Όρθρος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου.

Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτές του νομού, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η πομπή, με κατεύθυνση το λιμάνι του Ηρακλείου. Ο Αγιασμός των Υδάτων πραγματοποιήθηκε στον προβλήτα του μικρού Κούλε.

Στα νερά του λιμανιού έπεσαν 50 κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό και πρώτος τον κράτησε στα χέρια του ο 8χρονος Ευτύχης Σαραντινός.

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες η Ήπειρος

Και στα Ιωάννινα τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα. Μετά την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η πομπή έφτασε στην λίμνη Παμβώτιδα και ακολούθησε ο Αγιασμός των Υδάτων. Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, από την θρυλική γέφυρα Κοράκου στην ορεινή Άρτα μέχρι την Κόνιτσα, το Ζαγόρι ,το γεφύρι της Πλάκας τα Τζουμέρκα γέμισαν με κόσμο για να βιώσουν τον Αγιασμό με τον παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα.

Στην Κόνιτσα για πρώτη φορά η κατάδυση του Σταυρού έγινε στον Αώο ποταμό από το πέτρινο γεφύρι. Στο Ανατολικό Ζαγόρι, στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά, βούτηξαν ένας πατέρας με την 13χρονη η κόρη του και το κορίτσι έπιασε τον Σταυρό.

Στον ποταμό Άραχθο, στο ιστορικό γεφύρι, έγινε στην Άρτα, ο Αγιασμός των Υδάτων. Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια και στην Ηγουμενίτσα, με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού να γίνεται στο παλιό λιμάνι.

Τέλος, στο λιμάνι της Πρέβεζας, βούτηξαν εννέα τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό που έριξε στη θάλασσα, στο λιμάνι, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Ο τυχερός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό έλαβε την ευλογία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η φωτογραφία της ημέρας

Και το όμορφο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται... 28 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα, Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος, Δάφνη, Δάφνης.

Καιρός: Αστάθεια και εκπλήξεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αστάθεια και εκπλήξεις επιφυλάσσει ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα προγνώσεις κάνουν λόγο ακόμη και για ψήσιμο του οβελία...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Μαρούσι: Ο άγριος καβγάς πριν από τη φονική συμπλοκή – 23χρονος στρατιώτης ο τραυματίας

Ένας άγριος καβγάς που ξέσπασε μέσα στο νυχτερινό κέντρο της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι ήταν η αφορμή για τη φονική συμπλοκή κατά την οποία...
Κυριακή, Βαΐων, Βάρναλης,

Κυριακή των Βαϊων! – Βάρναλης

Πώς αδύναμη στάθηκε τόσο η καρδιά σου στα λαμπρά Γεροσολυμα Καίσαρας νά μπεις ! Αν τα πλήθη αλαλάζανε ξώφρενα(αλιά σου!) δεν ηξέραν ακόμα ούτε ποιό τ'όνομά σου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη Ελλάδα

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...