Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

Πέθανε ο Γιάννης Ιωαννίδης

Ο προπονητής θρύλος που έγραψε χρυσές σελίδες δόξας στο ελληνικό μπάσκετ, ο Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τον ελληνικό αθλητισμό.

Υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο του μπάσκετ και οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες, τον Άρη, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ αλλά και την Εθνική μας ομάδα, δημιουργώντας σχολή στον τρόπο προπόνησης, καθώς ήταν πάντα πρωταγωνιστής στις ομάδες που κοουτσάρισε.

Ένας μύθος για το ελληνικό μπάσκετ αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, καθώς στην τεράστια καριέρα του κατέκτησε 12 πρωταθλήματα Ελλάδας και έξι Κύπελλα.

Η «εκτόξευση» με τον Άρη

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο «ξανθός» όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες φίλαθλοι, γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1945 και η πορεία του στο μπάσκετ ήταν αν μη τι άλλο μοναδική.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στον Άρη, τη σεζόν 1978-1979 και την επόμενη χρονιά δούλεψε (για δύο σεζόν) στον Γ.Σ. Λάρισας. Η Θεσσαλονίκη όμως τον… κάλεσε ξανά κοντά της και το 1982 γύρισε στον Άρη, για να γράψει ιστορία.

Η τεράστια ομάδα με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Σούμποντιτς, τον Φιλίππου, τον Ρωμανίδη, τον Γουίλτζερ και άλλους παίκτες κυριάρχησε στο ελληνικό μπάσκετ με συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων.

Παράλληλα οι «κίτρινοι» υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Ιωαννίδη εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους στο Κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων, χαρίζοντας μυθικές βραδιές στους Έλληνες φιλάθλους.

Η «χρυσή» εποχή στον Ολυμπιακό

Ο Γιάννης Ιωαννίδης πανηγύρισε μεγάλες επιτυχίες στον πάγκο του Άρη, αλλά μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας στην ομάδα της Θεσσαλονίκης «μετακόμισε» στον Πειραιά.

Το καλοκαίρι του 1991 έγινε το μεγάλο «μπαμ», με τον Ολυμπιακό ν’ ανακοινώνει την πρόσληψη του κορυφαίου Έλληνα προπονητή. Μια «χρυσή» εποχή ξεκινούσε για την ομάδα του Πειραιά.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έμεινε για πέντε χρόνια στους «ερυθρόλευκους» ενώ την επόμενη διετία εργάστηκε στην ΑΕΚ, με την οποία είχε εξαιρετική πορεία.

Ο κορυφαίος προπονητής επέστρεψε στον Ολυμπιακό το 1999 και έμεινε για μια σεζόν μονάχα στον πάγκο των πειραιωτών.

Αυτή ήταν και η τελευταία σεζόν που εργάστηκε σε σύλλογο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Ιωαννίδης κάθισε σε δύο διαφορετικές περιόδους στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας.

Η πρώτη ήταν την περίοδο 1980-1981 και η δεύτερη το 2002-2003.

Στα χέρια του το ελληνικό μπάσκετ μεγαλούργησε και οι επιτυχίες που είχε στις ομάδες που εργάστηκε έγραψαν ιστορία.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ασχολήθηκε και με την πολιτική, καθώς είχε εκλεγεί και βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία ενώ είχε διατελέσει (σε δύο διαφορετικές περιόδους) υφυπουργός αθλητισμού.

Ο «ξανθός» πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, αλλά η ιστορία που έγραψε με την πορτοκαλί μπάλα δεν θα πεθάνει ποτέ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 27/4/24

Οι αγώνες για τα πλέι άουτ της Super League, τα ματς της Basket League, οι αναμετρήσεις των Τσιτσιπά και Σάκκαρη στη Μαδρίτη, oι κατατακτήριες...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...

O “X-Factor” του Παναθηναϊκού στα play off Ιωάννης Παπαπέτρου

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση στο ΟΑΚΑ στο Game 2 της σειράς με τη Μακάμπι, επικράτησε με 95-79 και έκανε το 1-1 στη σειρά, η οποία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

O “X-Factor” του Παναθηναϊκού στα play off Ιωάννης Παπαπέτρου

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση στο ΟΑΚΑ στο Game 2 της σειράς με τη Μακάμπι, επικράτησε...

Με πρωταγωνιστή τον Σλούκα ο Παναθηναϊκός κέρδισε 77-71 τον Ολυμπιακό

Πολύ σημαντική νίκη με σκορ 77-71 πήρε ο Παναθηναϊκός επί του Ολυμπιακού για την...

Παναθηναϊκός: Το μήνυμα της ΚΑΕ για όσους βρεθούν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται απόψε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ(20.15) για την τρίτη αγωνιστική του...

Εθνικός Ύμνος και η ελληνική σημαία σε όλα τα γήπεδα στον γ’ γύρο

Σε αλλαγές στη διαδικασία έναρξης των αγώνων προχωράει ο ΕΣΑΚΕ, καθώς σε όλα τα...