Ποιες αλλαγές θα προτείνει ο Μητσοτάκης στο Καταστατικό της ΝΔ

32
ΝΔ, εμπαίζει, ένστολους, ΕΛ.ΑΣ.,

Με στόχο «ένα πιο σύγχρονο, ένα πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα» ξεκινούν την Παρασκευή 22 Απριλίου στο Metropolitan Expo, δίπλα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΝΔ.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου περνά μέσα από τις καταστατικές αλλαγές στην οργάνωση του κόμματος οι οποίες αναμένεται να είναι πολλές και ριζικές.

Ο νέος καταστατικός χάρτης της ΝΔ θα είναι ριζοσπαστικός και στη δομή του και σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, η εντολή που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης στο επιτελείο του ήταν να γραφτεί ένα κείμενο πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το ισχύον καταστατικό είναι γύρω στις 11.000 λέξεις, το σχέδιο του Καταστατικού που θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο δεν θα ξεπερνά τις 5.000 λέξεις.

Το γενικό πνεύμα πάντως του καταστατικού είναι ότι η «ΝΔ ανήκει στα μέλη της» κάτι που θα γίνει πράξη σε δύο άξονες:

– ο πρώτος αφορά στη λειτουργία του κόμματος και
– ο δεύτερος στην παραγωγή πολιτικής στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετέχουν μέλη και μη της ΝΔ.

Οι αλλαγές

Πρώτο βασικό στοιχείο του καταστατικού θα είναι ο διαχωρισμός κόμματος – κράτους. Με βάση αυτή την αρχή θα εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Μια δεύτερη αλλαγή είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της ΝΔ από τράπεζες. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι υπάρχει σεβασμός στον φορολογούμενο πολίτη και θα εφαρμόσει απόλυτη διαφάνεια.

Μια ακόμα αλλαγή είναι ο ορισμός θητείας για τον πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος που θα αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» ο χρόνος θητείας θα παρατείνεται εφόσον στη λήξη της ο πρόεδρος του κόμματος είναι πρωθυπουργός. Η θητεία του προέδρου που θα έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας θα λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και θα προκηρύσσονται άμεσα εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή προέδρου. Παράλληλα το νέο καταστατικό θα ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή μελών στην πολιτική παραγωγής.

Διαβάστε επίσης:  Σήμερα η πολυαναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου-Στο επίκεντρο το θέμα των δύο στρατιωτικών

Τα ανανεωμένα όργανα

Το νέο καταστατικό θα προβλέπει για το συνέδριο να είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας.

Το επόμενο μεγαλύτερο κομματικό όργανο, η Πολιτική Επιτροπή θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά και μέχρι 100 μέλη λόγω ιδιότητας.

Οι καταστατικές αλλαγές προέκυψαν από δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου όπου συμμετείχαν 15.432 μέλη της ΝΔ απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Το 47% που απάντησαν ήταν γυναίκες.

Πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι το νέο Καταστατικό εισάγει ρηξικέλευθες αλλαγές, αλλά υπάρχουν και σημεία τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν, όπως τι θα γίνει με τη θεσμοθέτηση τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθούσε στη διεύρυνση της ΝΔ και τη «μεταγραφή» στελεχών από άλλα κόμματα, αν και υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει ότι η θεσμοθέτηση τάσεων θα επισημοποιούσε την εσωκομματική διαπάλη και θα εξέτρεπε από τον ουσιαστικό στόχο που αυτή τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.