Ο Θεός ως αγαθός και πλουσιόδωρος, έδωσε στον άνθρωπο το δικαίωμα και την ελευθερία να κάνει το καλό ή το κακό.
Ο Θεός δεν Του αρέσει ότι γίνεται εξ ανάγκης, αλλά ό,τι επιτυγχάνεται με την αρετή. Η δε αρετή επιτυγχάνεται με την ελεύθερη βούληση και όχι με την αναγκαιότητα. Ποιος είναι ελεύθερος;
Με όσο περισσότερα αγαθά περιβάλλεσαι, τόσο δουλικότερος γίνεσαι. Γιατί όσο περισσότερες ανάγκες δημιουργείς, τόσο περισσότερο μειώνεις την ελευθερία σου. Εκείνος που έχει ανάγκη από πολλά είναι δούλος πολλών. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.
Καθένας κάνει κάτι πολύ περισσότερο όταν είναι ελεύθερος, παρά όταν εξαναγκάζεται. Και ο Θεός δεν εξαναγκάζει τους ανθρώπους όταν δεν θέλουν, αλλά τους έλκει όταν θέλουν. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Γι’ αυτό σε έπλασε αυτεξούσιο ο Θεός, για να μην κατηγορείς κατόπιν το Θεό, ότι δήθεν σε εξανάγκασε. Συ όμως αγανακτείς γι’ αυτό που σε τίμησε. Άκουσα πολλούς να λένε: «Γιατί λοιπόν, δεν με έκανε ο Θεός κύριο της αρετής;». Αλλά τί έπρεπε να σε κάνει; Να σε φέρει στον ουρανό με το ζόρι, την ώρα που εσύ κοιμάσαι ή νυστάζεις ή επιθυμείς την κακία και την αισχρή ζωή και τρως και πίνεις και γλεντάς; (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Είναι φοβερά δεσμά τα αμαρτήματα και τα πάθη! Γιατί δεν είναι δεμένα μόνο τα χέρια, αλλά ολόκληρος ο άνθρωπος… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Όταν ο άνθρωπος αρκείται στα λίγα, τότε είναι πραγματικά ελεύθερος. Όταν όμως έχει ανάγκη από πολλά, τότε είναι χειρότερος από αιχμάλωτο. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Ελεύθερος είναι μόνο εκείνος που ζει με τον Χριστό. Ελεύθερος είναι μόνο εκείνος που είναι απαλλαγμένος από τα πάθη του. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Επειδή γίναμε δούλοι της κοιλιάς μας και των χρημάτων, της δόξας και όλων των άλλων γήινων και υλικών αγαθών, γι’ αυτό προδώσαμε την ελευθερία που μας χάρισε ο Χριστός. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Δεν υπάρχει άλλη ελευθερία από το να υποτάσσεται κανείς στο θέλημα του Θεού και να εμπιστεύεται στην Πρόνοιά Του. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
Η κακή χρήση της ελευθερίας που μας δώρισε ο Θεός, είναι η αρχή και η ρίζα της αμαρτίας. (Μέγας Βασίλειος)
Ο Θεός δεν Του αρέσει ότι γίνεται εξ ανάγκης, αλλά ό,τι επιτυγχάνεται με την αρετή. Η δε αρετή επιτυγχάνεται με την ελεύθερη βούληση και όχι με την αναγκαιότητα. (Μέγας Βασίλειος)
Ελεύθερος είναι όποιος δεν σκλαβώνεται στις ηδονές αλλά κυριαρχεί με φρόνηση και εγκράτεια πάνω στο σώμα του και αρκείται με μεγάλη ευχαριστία σε ό,τι του δίνει ο Θεός, έστω και αν αυτά είναι πολύ λίγα. (Μέγας Αντώνιος)
Ο Θεός ως αγαθός και πλουσιόδωρος, έδωσε στον άνθρωπο το δικαίωμα και την ελευθερία να κάνει το καλό ή το κακό. Του έδωσε ακόμη και γνώση για να παρατηρεί τον κόσμο και τα δημιουργήματα και να γνωρίσει Εκείνον, που όλα τα δημιούργησε για χάρη του ανθρώπου. Στο βέβηλο όμως και ασεβή, επιτρέπεται να θέλει και να μην εννοεί τον Θεό. Μπορεί δηλαδή και να απιστεί και να μην κατορθώνει να μάθει την αλήθεια και να φρονεί αντίθετα προς αυτή. Τόση εξουσία έχει ο άνθρωπος πάνω στο καλό και στο κακό…! (Μέγας Αντώνιος)
Ποιος είναι ελεύθερος; Ελεύθερος είναι εκείνος που δεν τον ελέγχει η συνείδησή του. (Άγιος Ησαϊας ο Αναχωρητής)
Η ελευθερία δεν κερδίζεται, αν δεν ελευθερώσουμε το εσωτερικό μας από τα μπερδέματα και τα πάθη. Και αυτό, βέβαια, μόνο συν Χριστώ γίνεται. Στον Χριστό είναι η χαρά. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
Αφού δημιουργήθηκες από το Θεό ελεύθερος και Σε προσκάλεσε στην Βασιλεία Του για να έχεις ελευθερία, μην ανεχτείς να είσαι δούλος σε ακάθαρτα πάθη. (Όσιος Θαλάσσιος)
Εάν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, οφείλουμε να ακολουθούμε το Χριστό, ο Οποίος θα μας απαλλάξει από την δουλεία της αμαρτίας. (Άγιος Νεκτάριος)
Αυτεξούσιο είναι η ηθική δύναμη, η οποία εκδηλώνεται ως βούληση να επιλέγει και να πράττει το αγαθό ή το πονηρό. Ηθική δε ελευθερία είναι να θέλεις και να πράττεις πάντοτε το αγαθό. Διότι το αγαθό περιέχεται έμφυτα στη θέληση ως σκοπός της ζωής του ανθρώπου. Γι’ αυτό εκείνος που ενεργεί ελεύθερα, θέλει πάντα το αγαθό και πράττει το αγαθό. (Άγιος Νεκτάριος)