Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Ποιος είναι ελεύθερος;

Ο Θεός ως αγαθός και πλουσιόδωρος, έδωσε στον άνθρωπο το δικαίωμα και την ελευθερία να κάνει το καλό ή το κακό.

Ο Θεός δεν Του αρέσει ότι γίνεται εξ ανάγκης, αλλά ό,τι επιτυγχάνεται με την αρετή. Η δε αρετή επιτυγχάνεται με την ελεύθερη βούληση και όχι με την αναγκαιότητα. Ποιος είναι ελεύθερος;

Με όσο περισσότερα αγαθά περιβάλλεσαι, τόσο δουλικότερος γίνεσαι. Γιατί όσο περισσότερες ανάγκες δημιουργείς, τόσο περισσότερο μειώνεις την ελευθερία σου. Εκείνος που έχει ανάγκη από πολλά είναι δούλος πολλών. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Καθένας κάνει κάτι πολύ περισσότερο όταν είναι ελεύθερος, παρά όταν εξαναγκάζεται. Και ο Θεός δεν εξαναγκάζει τους ανθρώπους όταν δεν θέλουν, αλλά τους έλκει όταν θέλουν. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Γι’ αυτό σε έπλασε αυτεξούσιο ο Θεός, για να μην κατηγορείς κατόπιν το Θεό, ότι δήθεν σε εξανάγκασε. Συ όμως αγανακτείς γι’ αυτό που σε τίμησε. Άκουσα πολλούς να λένε: «Γιατί λοιπόν, δεν με έκανε ο Θεός κύριο της αρετής;». Αλλά τί έπρεπε να σε κάνει; Να σε φέρει στον ουρανό με το ζόρι, την ώρα που εσύ κοιμάσαι ή νυστάζεις ή επιθυμείς την κακία και την αισχρή ζωή και τρως και πίνεις και γλεντάς; (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Είναι φοβερά δεσμά τα αμαρτήματα και τα πάθη! Γιατί δεν είναι δεμένα μόνο τα χέρια, αλλά ολόκληρος ο άνθρωπος… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Όταν ο άνθρωπος αρκείται στα λίγα, τότε είναι πραγματικά ελεύθερος. Όταν όμως έχει ανάγκη από πολλά, τότε είναι χειρότερος από αιχμάλωτο. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ελεύθερος είναι μόνο εκείνος που ζει με τον Χριστό. Ελεύθερος είναι μόνο εκείνος που είναι απαλλαγμένος από τα πάθη του. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Επειδή γίναμε δούλοι της κοιλιάς μας και των χρημάτων, της δόξας και όλων των άλλων γήινων και υλικών αγαθών, γι’ αυτό προδώσαμε την ελευθερία που μας χάρισε ο Χριστός. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Δεν υπάρχει άλλη ελευθερία από το να υποτάσσεται κανείς στο θέλημα του Θεού και να εμπιστεύεται στην Πρόνοιά Του. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Η κακή χρήση της ελευθερίας που μας δώρισε ο Θεός, είναι η αρχή και η ρίζα της αμαρτίας. (Μέγας Βασίλειος)

Ο Θεός δεν Του αρέσει ότι γίνεται εξ ανάγκης, αλλά ό,τι επιτυγχάνεται με την αρετή. Η δε αρετή επιτυγχάνεται με την ελεύθερη βούληση και όχι με την αναγκαιότητα. (Μέγας Βασίλειος)

Ελεύθερος είναι όποιος δεν σκλαβώνεται στις ηδονές αλλά κυριαρχεί με φρόνηση και εγκράτεια πάνω στο σώμα του και αρκείται με μεγάλη ευχαριστία σε ό,τι του δίνει ο Θεός, έστω και αν αυτά είναι πολύ λίγα. (Μέγας Αντώνιος)

Ο Θεός ως αγαθός και πλουσιόδωρος, έδωσε στον άνθρωπο το δικαίωμα και την ελευθερία να κάνει το καλό ή το κακό. Του έδωσε ακόμη και γνώση για να παρατηρεί τον κόσμο και τα δημιουργήματα και να γνωρίσει Εκείνον, που όλα τα δημιούργησε για χάρη του ανθρώπου. Στο βέβηλο όμως και ασεβή, επιτρέπεται να θέλει και να μην εννοεί τον Θεό. Μπορεί δηλαδή και να απιστεί και να μην κατορθώνει να μάθει την αλήθεια και να φρονεί αντίθετα προς αυτή. Τόση εξουσία έχει ο άνθρωπος πάνω στο καλό και στο κακό…! (Μέγας Αντώνιος)

Ποιος είναι ελεύθερος; Ελεύθερος είναι εκείνος που δεν τον ελέγχει η συνείδησή του. (Άγιος Ησαϊας ο Αναχωρητής)

Η ελευθερία δεν κερδίζεται, αν δεν ελευθερώσουμε το εσωτερικό μας από τα μπερδέματα και τα πάθη. Και αυτό, βέβαια, μόνο συν Χριστώ γίνεται. Στον Χριστό είναι η χαρά. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)

Αφού δημιουργήθηκες από το Θεό ελεύθερος και Σε προσκάλεσε στην Βασιλεία Του για να έχεις ελευθερία, μην ανεχτείς να είσαι δούλος σε ακάθαρτα πάθη. (Όσιος Θαλάσσιος)

Εάν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, οφείλουμε να ακολουθούμε το Χριστό, ο Οποίος θα μας απαλλάξει από την δουλεία της αμαρτίας. (Άγιος Νεκτάριος)

Αυτεξούσιο είναι η ηθική δύναμη, η οποία εκδηλώνεται ως βούληση να επιλέγει και να πράττει το αγαθό ή το πονηρό. Ηθική δε ελευθερία είναι να θέλεις και να πράττεις πάντοτε το αγαθό. Διότι το αγαθό περιέχεται έμφυτα στη θέληση ως σκοπός της ζωής του ανθρώπου. Γι’ αυτό εκείνος που ενεργεί ελεύθερα, θέλει πάντα το αγαθό και πράττει το αγαθό. (Άγιος Νεκτάριος)

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυτό που θα μας σώσει είναι η πίστη μας στον Χριστό και όχι η...

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ – Κάποια αγράμματη αλλά ευσεβής γιαγιά, πήγε μια μέρα στην Εκκλησία και άκουσε τον παπά να λέει: Αυτός που δεν διαβάζει...

Το μέγα όπλο για την σωτηρία όλων μας είναι η επιείκεια!

– Το μέγα όπλο για την σωτηρία όλων μας, είναι η επιείκεια. Το έλεος, το οποίο μας έρχεται από τον Θεό, πρέπει και εμείς...

Γιατί δεν είναι σήμερα του Αγίου Γεωργίου – Πότε είναι φέτος η γιορτή

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Αποτελεί άλλωστε και μια μέρα που γιορτάζουν σχεδόν όλες οι...

Η Θεία Κοινωνία, εμβόλιο ζωής

Θεία Κοινωνία: «Το αίμα του Χριστού καθαριεί την συνείδησιν ημών εις το λατρεύειν Θεώ ζώντι» (Εβρ. 9:14). Στο απόσπασμα από την προς Εβραίους επιστολή που...

Ευαγγέλιο Κυριακής 21 Απριλίου 24

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Β’ – Κατά Μάρκο ΙΣΤ'(16) 1-8 Καὶ διαγενομένου τοῦ σαββάτου Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ Μαρία ἡ τοῦ ᾿Ιακώβου καὶ Σαλώμη ἠγόρασαν ἀρώματα...

Όσιος Φιλόθεος Σιναΐτης: Να φρουρείς το νου σου

Όταν βρεις άνεση από τον πόλεμο κάποια ώρα ή στιγμή, δόξασε Εκείνον που σε έσωσε και έχε τη μνήμη του θανάτου. Να φρουρείς το νου...

Αξία έχει το να αγαπούμε αυτούς που μας εχθρεύονται κι αυτούς που μας μισούν!

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ – Πρέπει να πιστεύης ότι σε αγαπά ο Θεός, ακόμη κι αν όλοι οι άνθρωποι σε αποστραφούν κι αν όλοι σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βόλος: Ελεύθερος με όρους ο 50χρονος για το φονικό 

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο 50χρονος που...

Εύη Βατίδου: Αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανένα περιοριστικό όρο

Ελεύθερη χωρίς κανένα περιοριστικό όρο αφέθηκε η Ευη Βατίδου που απολογήθηκε για περίπου μια...

Πέτρος Φιλιππίδης: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Μετά την καταδίκη του σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών, χωρίς να του αναγνωριστεί...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο ελεύθερος σκοπευτής

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Οι εραστές το …πλήρωσαν ακριβά! Μπαίνει ένας ελεύθερος σκοπευτής σε ένα κατάστημα που πουλάνε...