Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
26.1 C
Athens

Politico: Εξευτέλισαν τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ – Βράζει η Γερμανία για άρνηση της επίσκεψής του στο Κίεβο

Έντονες αντιδράσεις έφερε η απόφαση του Ζελένσκι να χαρακτηρίσει τον Γερμανό πρόεδρο ως ανεπιθύμητο στο Κίεβο.

Η κίνηση Ζελένσκι προκάλεσε δυσαρέσκεια στον πολιτικό χώρο της Γερμανίας και έφερε προειδοποιήσεις πως ενδέχεται να γυρίσει «μπούμερανγκ». Το ρεπορτάζ του Politico καταγράφει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας.

Εξευτελιστική η κίνηση Ζελένσκι για τη Γερμανία

Ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που αντιπροσωπεύει την πιο ήπια γραμμή της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία πριν από την εισβολή, είχε προγραμματίσει ένα ταξίδι στο Κίεβο την Τετάρτη μαζί με τους ομολόγους του από την Πολωνία και τις τρεις Βαλτικές χώρες, όμως αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του, η οποία δεν είχε γίνει γνωστή για λόγους ασφαλείας, αφού το Κίεβο ανέφερε πως δεν είναι καλοδεχούμενος εκεί.

Ουκρανία: Το Κίεβο αρνείται επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Στάινμαϊερ -Τον θεωρούν «ρωσόφιλο»

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως εξευτελιστική για τον Σταϊνμάιερ, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και είχε συνδεθεί με την πολιτική του Βερολίνου για στενές οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Επίσης, η κίνηση θεωρήθηκε ως εξευτελιστική και για τη Γερμανία, συνολικά. Εξάλλου, ο Σταϊνμάιερ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αντιπρόσωπος του γερμανικού κράτους.

Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι έκανε γνωστή την απόφασή του μόλις μερικές ώρες πριν από το μυστικό ταξίδι του Γερμανού προέδρου, μετά από ημέρες προετοιμασίας μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου, και η διαρροή της πληροφορίας για την απόρριψη της επίσκεψης στη γερμανική BILD, ενίσχυσαν τη διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.

Η Γερμανία «στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας»

Σε μια επίσημη δήλωση, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αντέδρασε λέγοντας πως ο Σταϊνμάιερ «έχει τηρήσει και συνεχίζει να τηρεί μια πολύ ξεκάθαρη στάση στο πλευρό της Ουκρανίας» και τόνισε ότι έχει επίσης καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Άλλοι εξέφρασαν μια πιο επικριτική θέση. «Παρ’ όλο που καταλαβαίνω την υπαρξιακή απειλή της ρωσικής εισβολής προς την Ουκρανία, περιμένω από τους Ουκρανούς αντιπροσώπους να τηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διπλωματικών τρόπων και να μην παρεμβαίνουν αδικαιολόγητα στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας», είπε ο Ρολφ Μίτσενιχ, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, κόμμα στο οποίο ανήκουν ο Σταϊνμάιερ και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Μάικλ Ροθ, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, τη γερμανικής Βουλής, δήλωσε στο Politico ότι ήταν «απογοητευμένος» από την απόφαση του Ζελένσκι.

«Ο Σταϊνμάιερ θα ταξίδευε ως ο ανώτατος αξιωματούχος της χώρας μας, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, σε λόγια και πράξεις. Είναι κρίμα», σημείωσε ο Ροθ, που είναι επίσης Σοσιαλδημοκράτης.

Ο Ροθ επισκέφθηκε τη δυτική Ουκρανία την Τρίτη μαζί με δύο ακόμα σημαντικούς βουλευτές της γερμανικής κυβέρνησης συνεργασίας, τη Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, και τον Αντόν Χοφράιτερ των Πράσινων, επικεφαλής της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Τον Καγκελάριο Σολτς ήθελε ο Ζελένσκι στο Κίεβο, αντί του Σταϊνμάιερ

Οι τρεις αυτοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με Ουκρανούς βουλευτές και ο Ροθ τόνισε ότι τέτοιου τύπου διάλογος έχει μεγάλη αξία. «Μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε και να διευκρινίσουμε πολλά πράγματα», είπε ο Ροθ.

Η Στρακ-Τσίμερμαν δήλωσε στο κανάλι ZDF ότι η απόφαση του Ζελένσκι «δεν είναι φιλική», αλλά εξέφρασε και κατανόηση, σε έναν βαθμό. «Παντού επικρατεί ένταση», είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί «στο παρασκήνιο» και όχι δημόσια.

Ο Ολεκσέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε στο κανάλι ARD ότι ο Ζελένσκι επιθυμούσε να επισκεφτεί το Κίεβο ο καγκελάριος Σολτς αντί του Σταϊνμάιερ, και να ανακοινώσει την αποστολή περισσότερων όπλων.

«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο, ώστε να μπορούν να ληφθούν άμεσες πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παράδοσης όπλων», είπε ο σύμβουλος του Ζελένσκι.

Αν και ο Σταϊνμάιερ είναι ο επικεφαλής του γερμανικού κράτους, ο ρόλος του είναι συμβολικός. Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον Σολτς, τον καγκελάριο.

Εξετάζεται η αποστολή γερμανικών όπλων στην Ουκρανία -Δεν έχουν αλλάξει οι γερμανικές θέσεις

Ο Σολτς καθυστερεί να λάβει μια απόφαση σχετικά με το αν θα πρέπει να στείλει γερμανικά τανκς και βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις από τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, βουλευτής του FDP, προειδοποίησε ότι αν στόχος του Ζελένσκι ήταν να πιέσει τον Σολτς για να επισκεφθεί το Κίεβο και να ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης, οι πράξεις του ενδέχεται τελικά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ο καγκελάριος μιας κυβέρνησης που έχει τη στήριξη του FDP θα ταξιδέψει σε μια χώρα που ανακήρυξε τον επικεφαλής του κράτους μας ανεπιθύμητο πρόσωπο», είπε ο Κουμπίκι μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ο Ζακ Σούστερ, ο ανώτερος σχολιαστής της καθημερινής γερμανικής εφημερίδας Welt, υποστήριξε ότι «ο Ζελένσκι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια», υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία έχει υπάρξει «ο μεγαλύτερος [οικονομικός] υποστηρικτής του Κιέβου από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία».

Η κίνηση του Ζελένσκι την Τρίτη συνέπεσε χρονικά με τη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας της Γερμανίας με θέμα τις πιθανές παραδόσεις γερμανικών τανκς στην Ουκρανία. Δεν έχει φανεί, ως τώρα, κάποια αλλαγή στις θέσεις της Γερμανίας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε ότι «η συμπεριφορά μας δεν έχει αλλάξει: έχουμε παραχωρήσει όπλα, συνεχίζουμε να παραχωρούμε, αλλά δεν συζητάμε για τις ποιότητες, τις ποσότητες ή τις ημερομηνίες».

Η Ουκρανία διαψεύδει τις πληροφορίες για άρνηση της επίσκεψης Σταϊνμάιερ
Ωστόσο, η Ουκρανία προχώρησε σε διάψευση των πληροφοριών αυτών, ότι δηλαδή ο Ζελένσκι απέρριψε την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Λισένκο, διέψευσε την εν λόγω πληροφορία.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Λισένκο διέψευσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να επισκεφτεί την Ουκρανία, όπως είχε αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπάιντεν: Ποιες είναι οι θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά

Ένα “λάθος” του CNN αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το πετρέλαιο στα...

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της, παράλληλα προετοιμάζεται για ένα σενάριο που κανείς δεν...

ΗΠΑ: Ναι στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Το «υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16», δήλωσε στους δημοσιογράφους η βοηθός υπουργός Άμυνας...

Σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από πλημμύρες

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από σημαντικές πλημμύρες, με τις φτωχές χώρες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με μελέτη που...
ΝΑΤΟ: Ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Η Τουρκία θα στηρίξει τις υποψηφιότητες Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ-Ικανοποίηση εκφράζει...

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική...

Β.Πούτιν: «Έχουμε 50 εκατ. τόνους σιτηρά για να μην πεινάσει ο πλανήτης αλλά δεν...

Αποκαλυπτικός ο Ρώσος πρόεδρος την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες στην Δύση στενάζουν από την ακρίβεια Για σειρά ζητημάτων που άπτονται όχι μόνο την κατάσταση...
θωρηκτό Ποτέμκιν, ρωσική επανάσταση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Ιουνίου Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1905.... Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ρωσικής επανάστασης. Η κόκκινη σημαία της επανάστασης κυματίζει στο Ποτέμκιν στη Μαύρη Θάλασσα. Οι στασιαστές σκοτώνουν...

Σκάνδαλο στο Μπάκιγχαμ; – Ο πρίγκιπας Κάρολος έλαβε 3 εκατ. ευρώ μετρητά από Καταριανό...

Νέο σκάνδαλο ξεπήδησε στην Βρετανία με την αποκάλυψη πως 3 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά φέρεται να δέχτηκε ο πρίγκιπας Κάρολος, κατά τις συναντήσεις του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,036ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Περνά στη φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

O υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε ότι η...

Στον άνθρακα γυρίζει η Γερμανία

Η Γερμανία θα λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της απέναντι στις...

“Χαστούκι” της Γερμανίας στην Τουρκία: Ανησυχία για την επιθετική ρητορική και τις παραβιάσεις

Την ανησυχία της Γερμανίας για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας και τις παραβιάσεις του...

Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος – Ένας νεκρός, τριάντα τραυματίες

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος φέρεται να οδήγησε πάνω στο πλήθος το...