Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Πρόταση από τις ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ- Τα “Tico” και τα “Cyclone”

Οι ΗΠΑ θα καταθέσουν πρόταση για εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ ενώ φέρνουν και ενδιάμεση λύση για το Πολεμικό Ναυτικό.

Μετά την επιλογή των φρεγατών Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό, για πολλούς θεωρείτο βέβαιο ότι οι ΗΠΑ έκλεισαν οριστικά το αυτό κεφάλαιο.

Όμως, οι τελευταίες – επιβεβαιωμένες – πληροφορίες φέρνουν την αμερικανική διπλωματία και το US NAVY έτοιμους να καταθέσουν πρόταση προς το Πολεμικό Ναυτικό και μάλιστα διπλή.

Το πακέτο αφορά την αναβάθμιση των τεσσάρων (4) φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, με οπλικά συστήματα τα οποία έρχονται κατευθείαν από την Lockheed Martin. Αυτά αφορούν τόσο τα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου όσο και την θεαματική επιχειρησιακή αναβάθμισή τους, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Για την ακρίβεια, παρά την επιμονή στο εάν υπάρχει σχεδιασμός ακόμη και τοποθέτησης κελιών κάθετης εκτόξευσης, οι συνομιλητές μας ήταν «σφίγγες», αρκούμενοι να μας παραθέσουν το παράδειγμα του USS MOUNT WHITNEY, της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου που είναι το Πλοίο Διοίκησης.

«Το συγκεκριμένο πλοίο ναυπηγήθηκε το 1971, όμως έκτοτε έχει υποστεί 6 αναβαθμίσεις» είναι η φράση που χρησιμοποίησε εις εκ των συνομιλητών μας για να μας εξηγήσει ότι τα σκαριά αν συντηρούνται σωστά, μπορούν να αποτελέσουν την πλατφόρμα υποδοχής νέων τεχνολογιών. Όπως μας εξήγησαν, εάν μπούμε στην λογική ότι «το παλιό δεν μας κάνει» τότε ακόμη κι οι Belharra όταν έρθουν στην Ελλάδα θα είναι… ξεπερασμένες, αφού υιοθετούν τα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα που τώρα είναι διαθέσιμα κι όταν παραληφθούν θα έχει έρθει η κάτι νέο, που θα θεωρούνται… παλιά!

Ενδιάμεση λύση από τις ΗΠΑ

Όμως, η πρόταση δε θα είναι «σκέτη» αλλά θα περιλαμβάνει και την διπλή πρόταση για πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη λύση αφορά τα περιπολικά κλάσης Cyclone του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (US NAVY). Πρόκειται για πλοία που έχουν ναυπηγηθεί κυρίως την διετία 1992 – 1994, μήκους 55 μέτρων, εκτοπίσματος 340 τόνων, που αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβων και απαιτούν 28 άτομα πλήρωμα.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 10 πλοία του τύπου, τα οποία έχει προγραμματιστεί να αντικατασταθούν. Εκτός από τα διπλά πυροβόλα των 50 ιντσών και των M242 Bushmaster chain gun (τα ίδια που χρησιμοποιούνται και στα Bradley), φέρουν και πυραύλους AGM-176 Griffin με εμβέλεια 8 χλμ.

Ταυτόχρονα, ειδικά μετά τον νόμο Μενένεζ – Ρούμπιο, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος προμήθειας των ΚαταδρομικώνTiconderoga . Τα θηριώδη πλοία, Tico, που σε περίπτωση ένταξής τους θα αποτελέσουν “game changer” για τις δυνατότητες του ΠΝ στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πολύ πιθανό να προταθούν αντί των Alreigh Burke που έλεγε το ελληνικό αίτημα.

Ναυπηγεία

Τα παραπάνω, είναι σε συνάρτηση με την συμφωνία ONEX – Fincantieri για την επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και το σχέδιο διάσωσης, όπως επίσης και τον Σκαραμαγκά, ο οποίος όμως φαίνεται ότι δεν προορίζεται για την κατασκευή πολεμικών μονάδων.

Η αμερικανική πρόταση θα περιλαμβάνει και το κομμάτι των ναυπηγείων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ενώ θα αναφέρεται ότι θα αποτελέσει το πρόκριμα για είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ναυπήγησης του νέου αντιτορπιλικού  ή mega φρεγάτας όπως αποκαλείται από άλλους, FFGX – Constellation. Πρόκειται για το πλοίο που βασίζεται στο σχέδιο της FREMM από την Fincantieri, στο οποίο όμως το US NAYVY επιχειρεί πολλές παρεμβάσεις, ώστε να δημιουργήσει ένα «θηρίο» πολλαπλών ρόλων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Στην εκδήλωση...

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 35% στις ευρωεκλογές

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να φτάσει έως και το 35% αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωσή της,...

Ανδρουλάκης στα Παραπολιτικά: “Θείο δώρο” ο Κασσελάκης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα ώστε να μπει φρένο στην αλαζονεία, τη διαφθορά και τις ανισότητες που...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου...

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα...