Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
35.9 C
Athens

Πυρκαγιές: Τα ελάφια της Ρόδου έχασαν τον φυσικό τους χώρο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι σήμερα η Ρόδος, ύστερα από 12 ημέρες διαρκούς μάχη με τις πυρκαγιές.

Η καταστροφή στο νησί είναι ανυπολόγιστη. Μαζί όμως με τους κατοίκους, οι πυρκαγιές δοκιμάζουν και τα αφανή θύματα, τα ζώα στο νησί: το πλατώνι της Ρόδου, το όμορφο ελάφι που θεωρείται σύμβολο του νησιού, αλλά και τις πεταλούδες που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Όσα από τα ελέφια επέζησαν στερούνται πλέον του φυσικού περιβάλλοντος τους και προσπαθούν να επιβιώσουν έξω από αυτό.

Το βασικό μέλημα του ανθρώπου θα πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η αναγέννηση της φύσης στη Ρόδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να μπορέσουν τα ελάφια να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο. Διαφορετικά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρόδου, Δημήτρης Γρηγοριάδης, θα καταστεί δύσκολη η επιβίωση τους και η συμβίωση τους με τον άνθρωπο στο νησί.

Οι κάτοικοι της Ρόδου και εθελοντές βρίσκονται στο πλευρό τους, αναφέρει επίσης, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί ο ανθρώπινος παράγοντας να τα βοηθήσει να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια που θα είναι δύσκολα.

Το διάσημο πλατώνι τη Ρόδου, το σήμα κατατεθέν του νησιού, στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρόδου είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, βρίσκονται και κοσμούν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης.  Αυτή τη στιγμή τα μέλη του συλλόγου προσπαθούν να βοηθήσουν τα ελάφια και άλλα ζώα που έχουν ανάγκη στο νησί.

«Είναι δύσκολο να επιστρέψουν στον χώρο τους γιατί εκεί δεν υπάρχει τροφή και νερό»

«Παραγγείλαμε μία ποσότητα τροφής κατάλληλης για τα ελάφια γιατί ξέρετε δεν τρώνε τα πάντα και γι΄αυτό ο κόσμος δεν θα πρέπει να τους ταΐζει τα πάντα. Η κατάλληλη τροφή με βάση τις υποδείξεις των κτηνιάτρων, με ευθύνη του Δασαρχείου Ρόδου, διανέμεται στα ελάφια. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να φροντιστεί ο πληθυσμός που έχει βγει μέσα από το δάσος, με τροφή και νερό. Γι’ αυτό υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση, δεν είμαστε μόνο εμείς που το κάνουμε, υπάρχουν και άλλες οργανώσεις που κάνουν το ίδιο. Ο στόχος είναι τις πρώτες ημέρες, που είναι πολύ δύσκολες, να δώσουμε τροφή και νερό», τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης.

«Τα ελάφια θα είναι δύσκολο να επιστρέψουν στον χώρο τους γιατί εκεί δεν υπάρχει τροφή και νερό. Είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν αυτή τη στιγμή. Τώρα έχουν βρει καταφύγιο σε κάποιες περιοχές που δεν έχουν καεί. Έχουν μετακινηθεί πλέον εκτός από αυτά που ατυχώς κάηκαν ή τραυματίστηκαν θανάσιμα. Μακροπρόθεσμα τα ελάφια θα πρέπει να επιστρέψουν στο ενδιαίτημά τους, δηλαδή το φυσικό τους περιβάλλον που είναι το δάσος. Και αυτό είναι δύσκολο να γίνει γιατί θα πρέπει να φροντίσουμε να αναγεννηθεί το δάσος και να υπάρχει και νερό. Αυτά είναι τα δύο βασικά που θα δώσουν στα ελάφια τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο δάσος», αναφέρει.

«Πρέπει να βοηθήσει ο άνθρωπος στην αναγέννηση του δάσους κάτι που θα χρειαστεί πάνω από δύο χρόνια. Αν και σύμφωνα με την εμπειρία μου η χαμηλή βλάστηση συνήθως επανέρχεται ακόμα και την επόμενη ή και την μεθεπόμενη χρονιά. Τα δέντρα είναι το δύσκολο να επανέλθουν. Και τα ελάφια χρειάζονται δάσος. Αν δεν βρουν το δάσος θα παραμείνουν εκτός κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα γιατί θα πάνε σε καλλιέργειες, σε κήπους και σε αγροκτήματα. Και τότε θα υπάρχει κίνδυνος για τα ελάφια από τους ανθρώπους. Δυστυχώς, το έχουμε δει πολλές φορές αυτό. Κάποιος που βλέπει ένα ελάφι να βρίσκεται στις καλλιέργειες μπορεί να το σκοτώσει, να το τραυματίσει ή να του φερθεί άσχημα. Επομένως, θεωρώ ότι είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τα ελάφια να ξαναγυρίσουν στο σπίτι τους», επισημαίνει.

«Με τις πεταλούδες είναι ακόμα πιο σύνθετο το θέμα»

Αν και αυτή τη χρονιά η διάσημη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο δεν βρέθηκε στο επίκεντρο των πυρκαγιών, εμμέσως και οι πεταλούδες επηρεάζονται.

Ο κ. Γρηγοριάδης εξηγεί: «Με τις πεταλούδες είναι ακόμα πιο σύνθετο το θέμα. Έρχονται στην κοιλάδα των πεταλούδων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από 15 Ιουνίου μέχρι περίπου 15 Σεπτεμβρίου. Μετά μεταναστεύουν και εναποθέτουν τα αυγά τους σε περιοχές έξω από την κοιλάδα. Αυτή όμως, η περιοχή μπορεί να είναι μια περιοχή, η οποία τώρα κάηκε. Και εκεί αρχίζει ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται, δηλαδή να δούμε οι πεταλούδες τι πορεία θα ακολουθήσουν, πού θα πάνε να εναποθέσουν τα αυγά τους, με άλλα λόγια ο βιότοπος τους που κάηκε με τι θα αντικασταθεί. Η δικιά μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει έμμεσα κάποιος αντίκτυπος στις πεταλούδες. Και εδώ η απάντηση στο πρόβλημα είναι η προστασία των βιοτόπων, τουλάχιστον να μην καταστραφούν και άλλες περιοχές. Θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτές τις περιοχές που μπορεί να αποτελέσουν ένα καταφύγιο για τις πεταλούδες. Η πεταλούδα μόλις εναποθέσει τα αυγά της πεθαίνει. Στη συνέχεια το αυγό θα γίνει σκουλήκι, θα γίνει κουκούλι και μετά θα γίνει πάλι το τέλειο έντομο που θα πάει στην κοιλάδα. Για να μην διασπαστεί αυτός ο κύκλος θα πρέπει να δώσουμε στην πεταλούδα το περιθώριο να φτάσει στον χώρο όπου θα εναποθέσει τα αυγά της».

Ο κ. Γρηγοριάδης υποστηρίζει ότι μόλις απομακρυνθεί εντελώς ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή των ζημιών έτσι ώστε να εκπονηθεί ένα λεπτομερές και αποτελεσματικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 17 Ιουλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1912: Οι κάτοικοι της Ικαρίας επαναστατούν κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η «Ελευθέρα...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τετάρτη 17 Ιουλίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μαρίνα.

Καιρός: «Καυτό» διήμερο με θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς

Το κύμα καύσωνα φτάνει στην κορύφωσή του σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, και αύριο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Ικαρία, επαναστατούν, τουρκικές αρχές,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Ιουλίου ανακηρύσσεται η “Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1912...Οι κάτοικοι της Ικαρίας επαναστατούν κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η «Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας» και σχηματίζεται προσωρινή διοίκηση έως τις  4 Νοεμβρίου του...

Πειραιάς: 16χρονη μαχαίρωσε 19χρονη έξω από νυχτερινό κέντρο

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων συνελήφθη 16χρονη που επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε σοβαρά μια 19χρονη έξω από νυχτερινό κέντρο στον...

ΣτΕ: Δεκτό το αίτημα του δήμου Αθηναίων για τα επιτρεπόμενα ύψη κτιρίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε σήμερα δεκτό το αίτημα του δήμου Αθηναίων για προσωρινή αναστολή της ακύρωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης του...

Η ΕΛ.ΑΣ εξάρθρωσε νέο κύκλωμα εκβιαστών καταστηματαρχών: Έδερναν και έκαιγαν μαγαζιά

Με αρχηγό έναν 57χρονο παλιό γνώριμο των Αρχών που συμμετείχε σε ομάδες γνωστών ανθρώπων της νύχτας που έχουν δολοφονηθεί κατά το παρελθόν, δρούσε η...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνελήφθη γνωστός τραγουδιστής για βιαιοπραγία – Χτύπησε τη σύζυγο επιχειρηματία

Γνωστός τραγουδιστής συνελήφθη από αστυνομικούς του ΑΤ Ρόδου μετά την υποβολή μηνύσεως εις βάρος...

Μητσοτάκης: Το κράτος είναι παρόν από την πρώτη στιγμή σε εκατοντάδες εστίες φωτιάς

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, εν μέσω της αναμέτρησης με τις πυρκαγιές, που...

Σαν σήμερα 26 Ιουνίου 1926 η Ρόδος ισοπεδώθηκε από τον σεισμό των 8 Ρίχτερ

Στο μεγάλο σεισμό της Ρόδου το 1926 προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές ενώ ισοπεδώθηκαν ακόμη και...

Πυροσβεστική: Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Ηλεία και Αττική

Σε δύο συλλήψεις για την πρόκληση πυρκαγιών σε Ηλεία και Αττική προχώρησε χθες η...