Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

41

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να μην «αξιοποιούν» τη χθεσινοβραδινή αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Standard & Poor’s.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο -0,01% και τις 551,61 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,03% στις 1.464,06 μονάδες. Ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς μετά βίας υπερέβη τα 31 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 48 ενισχύθηκαν, 41 υποχώρησαν και 17 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε ανοδικά κατά 1,39% στις 479,23 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε άνοδο κατά 1,18% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+3,05% κατά 3,05%, ενώ στον αντίποδα, η Τράπεζα Πειραιώς διολίσθησε κατά 0,78%, και η Eurobank κατά 1,16%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή εμφάνισε πτώση άνω του 3% ενώ στο 2,34% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τη Viohalco. Πτώση κατά 1,86% σημείωσε και η Jumbo. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,90% ενισχύθηκε κατά 1,90%, του ΟΛΠ ΟΛΠ+1,48% κατά 1,48% και του Ελλάκτορα κατά 1,54%.

Χθες το βράδυ, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, μετά τη μερική χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο S&P αναβάθμισε τις Alpha Bank, Eurobank Εργασίας, Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς σε CCC+ από SD (δηλ. επιλεκτική χρεοκοπία), με σταθερή προοπτική.

Διαβάστε επίσης:  Κόκκινα δάνεια: Πότε επανεκκινούν οι πλειστηριασμοί - Όλο το πλαίσιο για την επιδότηση δόσεων στεγαστικών

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στα 12,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η κερδοφορία του Ομίλου Μυτιληναίου, κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, ανήλθε σε 6,358 δισ. ευρώ, έναντι 636,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη, ύψους 101,4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, περίπου 500 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον μηνιαίο στόχο που είχε τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου. Η εξέλιξη αυτή συνέβη παρά τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε πολλούς από τους φόρους τους οποίους πλήρωσαν τον προηγούμενο μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Τα προσωρινά στοιχεία για τα έσοδα του Ιουλίου προκάλεσαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έντονη ανησυχία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στους επόμενους μήνες, καθώς το 2016 θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης τον Μάιο του 2017.

Παρ’ όλα αυτά, καθησυχαστικά εμφανίζονται τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), καθώς μιλώντας στο αθηναϊκό – μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, τονίζουν ότι η ταμειακή ροή των εσόδων κατά τον Ιούλιο, δε δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.