Στον αέρα παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο διαψεύδει το δημοσίευμα του Reuters

31
stress tests στις τράπεζες

Στον αέρα παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με την Deutsche Welle η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκράρντ φέρεται να ξεκαθάρισε στον υπουργό των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι για να μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό πρέπει να είναι «συμπαγές» και το χρέος βιώσιμο.

Ωστόσο με μία κίνηση που δεν μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν, το ΔΝΤ διέψευσε την είδηση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς, με περιορισμένες εξουσίες που θα το κρατήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις με ανακοίνωσή του, απέρριψε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο Ελληνικό Πρόγραμμα εάν πληρούνται οι όροι και γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του.

Συγκεκριμένα ο κ. Ράις δήλωσε:

Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα. Θα θέλαμε να υποδείξουμε ότι στην ενημέρωση τύπου της Παρασκευής ο κ. Τόμσεν το υπονόησε λέγοντας «σε ότι αφορά την Ελλάδα, το Ταμείο παραμένει απολύτως προσηλωμένο. Μας έχει υποβληθεί αίτημα να συμμετέχουμε στις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Η ομάδα μας αναμένεται να φτάσει (στην Αθήνα) σε μια ή δύο εβδομάδες».

Αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό (σε όλες τις ενημερώσεις τύπου του κ. Τόμσεν) είναι ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, δεδομένου, όμως, ότι πρόγραμμα θα στηριχθεί το δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους ή ότι οι «αριθμοί θα βγαίνουν», όπως έχει πει ο κ. Τόμσεν.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έγινε συνάντηση των μελών του λεγόμενου Washington Group για το χρέος, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ. Πραγματοποιήθηκαν μόνο διμερείς επαφές, καθώς οι διαφωνίες των Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων με το Ταμείο είναι αυτή τη στιγμή αγεφύρωτες.