“Η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Αυτά όμως δεν αρκούν για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα και να κινηθεί ανοδικά η οικονομία. Οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη τους”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής”.
Αρχικά ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει πως από το 2010 “επιτεύχθηκε βελτίωση (στην οικονομία) κατά 25% στην ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους εργασίας, έχουν υλοποιηθεί πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, καθώς και στη δημόσια διοίκηση. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει αυτά τα επιτεύγματα, που έγιναν εφικτά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού μετά το 2010”.
“Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε”, επισημαίνει ο επικεφαλής της ΤτΕ. “Χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη οικειοποίηση με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τις συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ακόμα και σε τομείς που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ταμπού όπως το ασφαλιστικό, η υγεία, η παιδεία κ.λπ. Αρκετές ακόμη μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, στην αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και ορισμένων επαγγελμάτων για να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Αξιολόγηση των δομών του δημόσιου τομέα, μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε όλη τη δημόσια διοίκηση, μέτρα για τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών”, σημειώνει.
“Και, βεβαίως, απομένει να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρόβλημα των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, που αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”, τονίζει σε άλλο σημείο του άρθρου του.
“Αυτά, όμως δεν αρκούν για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα και να κινηθεί ανοδικά η οικονομία από το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα”, υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας.
“Από το επόμενο κιόλας Eurogroup πρέπει να εξειδικευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τα οποία, όπως έχει συμφωνηθεί πέρυσι, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος”.
“Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος είναι μονόδρομος. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει διάθεση για άλλο μνημόνιο”.
Όσον αφορά την πρόταση που έχει καταθέσει ήδη η ΤτΕ για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη. “Οι συγκεκριμένες προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγονται ελάχιστο μόνο κόστος”.
Ο συνδυασμός των παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, το οποίο με τη σειρά το “θα θέσει σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας”.
“Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, περαιτέρω λάθη και οπισθοδρομήσεις δεν επιτρέπονται”, υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας κλείνοντας.
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής