Συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για 48ωρη παράταση της εκεχειρίας στη Συρία

18

Σε συμφωνία για 48ωρη παράταση της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία, κατέληξαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να επιτραπεί μεγαλύτερη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας που πραγματοποίησαν σήμερα οι κ.κ. Κέρι και Λαβρόφ, συμφώνησαν για τη χρονική επέκταση της εκεχειρίας για επιπλέον 48 ώρες», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα, εφόσον όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, είναι η εγκαθίδρυση ενός κοινού κέντρου υλοποίησης.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα για επτά ημέρες τηρείται και πως οι βίαιες συγκρούσεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Διαβάστε επίσης:  Ν.Δ: Υπάρχει ή όχι συμφωνία για τις Γαλλικές φρεγάτες;

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ έχουν παρατηρήσει παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και από τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις ένοπλες οργανώσεις στη Συρία και τη συριακή κυβέρνηση αντίστοιχα, προκειμένου να διατηρηθεί η εκεχειρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik