Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Συναγερμός από την έξαρση του κορωνοϊού: Έρχεται κορύφωση σε τρεις εβδομάδες

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς καθώς κινούνται με σταθερά αυξητικούς ρυθμούς.

Όπως φαίνεται, οι συναθροίσεις των γιορτών συνέβαλλαν στην αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο ΕΟΔΥ έχει χτυπήσει «καμπανάκι» αφού, ήδη, έχει απευθύνει ισχυρές συστάσεις ενόψει και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, τη Δευτέρα.

Αισθητή η αύξηση στο ΕΣΥ

Στο νοσοκομεία της χώρας, ήδη νοσηλεύονται 1.500 ασθενείς στις κλινικές covid. Άλλοι 95 νοσηλεύονται, με κορωνοϊό, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κατά τις εφημερίες, στα Τμήματα Επειγόντων των νοσοκομείων, αυξημένη είναι η πίεση, ενώ καθημερινά γίνονται περίπου 250 εισαγωγές με τον αριθμό των εξιτηρίων, ωστόσο, να είναι αντίστοιχος.

Έξαρση καταγράφεται και στα κρούσματα γρίπης και ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις νοσηλεία χρειάζονται, κυρίως, ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με σοβαρά νοσήματα.

Σύσταση στους πολίτες για χρήση μάσκας

Ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι, οι πολίτες, «πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και κυρίως να φορούν, πάντα τη μάσκα τους. Στην περίπτωση νόσησης πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό για να λάβουν αντιική θεραπεία».

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε πως, «αναφορικά με τον κορωνοϊό, έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των νέων νοσηλειών, τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Οι ειδικοί σημειώνουν πως, συμπτώματα όπως το συνάχι και ο βήχας διαρκούν, σε πολλές περιπτώσεις, πολλές ημέρες από την έναρξη της νόσησης. «Όταν το ανοσοποιητικό μας είναι καταπονημένο, μπορεί ένας άλλος ιός να κάνει επιλοίμωξη», επισημαίνει η Παρασκευή Κατσαούνου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ.

Οι επιστήμονες αναμένουν την κορύφωση του επιδημικού κύματος σε 2-3 εβδομάδες, με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης. «Κατά πάσα πιθανότητα, για τον κορονοϊό θα δούμε την κορύφωση, μέσα στον Ιανουάριο. Παρόμοια θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες λοιμώξεις», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε πως, «και στα λύματα υπάρχει αύξηση 90% στην Αθήνα, 50% στη Θεσσαλονίκη και σε αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες πόλεις. Θα υπάρξει, πραγματικά, μια κορύφωση μέχρι τις 24 Γενάρη».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού (βίντεο)

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι...

Σαν σήμερα 27 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 18β10: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του «Fur Elise». 1β875: Ο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Λάζαρος, Λάζος, Λαζαρία, Λαζαρούλα.
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...

Καιρός με δύο «διαθέσεις»: Πρόγνωση μέρα- μέρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

«Μοιρασμένος» θα είναι ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα. Ξεκινά με καλοκαιρία και λίγη σκόνη (περισσότερη τη Μεγάλη Πέμπτη) και καταλήγει με ανοιξιάτικες αστάθειες. Σάββατο...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
SZ: Υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα  καταλαμβάνουν την Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941... Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών και επιβληθεί στη χώρα η στυγνή τριπλή (γερμανική,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού με 100% θνησιμότητα σε πειραματόζωα

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια. Επιστήμονες στο Πεκίνο –...