Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020
11.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1956...Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για...

Τα κρασιά Διστόμου …πάνε στο Φεστιβάλ Γεύσεων στην Λαμία!

Προϊόντα της γης του Διστόμου παρουσιάζονται  αυτή την εβδομάδα στην έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Στερεάς Ελλάδας, στο μεγάλο γαστρονομικο ραντεβού της Λαμίας!

Με πρωτοβουλία του ”Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου” το Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» φιλοξενει τα ονομαστά κρασιά του Διστόμου με την ιστορία αιώνων που τα συνοδεύει, αλλά και  ζυμαρικά  και είδη σφολιάτας με αυθεντικές συνταγές και αγνά υλικά που παράγονται στην περιοχή μας!

Για πρώτη φορά μετα από χρόνια τρόφιμα και ποτά της ξεχωριστής γης του Διστόμου θα παρουσιασθουν ομαδικά στο γαστρονομικό σταυροδρόμι συζητήσεων, γνώσεων και προβολής ιδιαίτερων γεύσεων στις 6,7,8 και 9 Ιουλίου στο Πάρκο Αγίας Βαρβάρας στη Λαμία, όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο event προβολής ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων.

Η καλλιέργεια των αμπελιών και η οινοποιία στο Δίστομο είναι γνωστή από χιλιάδες χρόνια – κάτι που το μαρτυρούν οι παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα , οι αναφορές σε ιστορικά κείμενα αλλά  και αρχαιολογικά  ευρήματα. Το ίδιο και τα άλλα προιόντα από την πρωτογενή παραγωγή που διατηρουν την αυθεντικότητα τους.

Δυναμική ανάπτυξη

Η ίδια η γεωγραφία του Διστόμου και το μικροκλίμα που δημιουργεί, σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους, φαίνεται ότι κρύβουν το ”μυστικό” του καλού κρασιού: Το υψόμετρο, η θέση ανάμεσα σε Παρνασσό και Ελικώνα με το απόλυτα εύκρατο κλίμα χωρίς περιττή υγρασία, η θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού Κόλπου  και βεβαίως η παράδοση αιώνων και το μεράκι των αμπελουργών, ειναι τα συστατικά…

Εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί αγρότες – αλλά και άλλοι, ως δεύτερο επάγγελμα ή απασχόληση – έχουν εντείνει ή στραφεί και πάλι, στην παραδοσιακή καλλιέργεια των φημισμένων αμπελιών της περιοχής Διστόμου, με παράλληλη ανάπτυξη Οινοποιείων ντόπιων με παραγωγή ποικιλιών εμφιαλωμένων κρασιών (ασκοί διαφόρων μεγεθών, μπουκάλια, κλπ),ενώ και πιο πρόσφατα προχώρησαν εκ νέου στην παραγωγή ντόπιου τσίπουρου. Βέβαια είχε προηγηθεί  μεγάλη περίοδος δεκαετιών με εμπόριο κρασιού sxed;on σε όλη την Ρούμελη και την Θεσσαλία.

Όλα αυτά – όπως και τα άλλα προϊόντα  – ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου επιχειρεί από φέτος να τα προβάλλει, αρχικά στην γύρω περιοχή. Είναι μια συλλογική δουλειά του Συλλόγου  που ουσιαστικά και επισήμως είναι ”Σύλλογος Μελέτης και Προβολής  των Προβλημάτων και Γενικού Εκπολιτισμού περιοχής Διστόμου”.

Το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» στην Λαμία αποτελείται από  μεγάλες Θεματικές Ενότητες, όπως:

Έκθεση Προϊόντων: παραγωγοί  και συλλογικότητες παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και αναδεικνύουν την Τοπική Ταυτότητα.

Εργαστήρια Γεύσεων: καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργούν εργαστήρια γεύσεων όπου οι σεφ θα προσφέρουν στους επισκέπτες γεύσεις από τη Στερεά Ελλάδα.

Οι Κουζίνες της Ελλάδας: είναι η στιγμή που η Ελλάδα έρχεται στη Λαμία. Γευστικές προτάσεις από όλη τη χώρα θα υπενθυμίσουν γιατί η ελληνική διατροφή είναι μία από τις καλύτερες και πιο υγιεινές στον κόσμο.

Κουζίνα της περιοχής Στερεάς Ελλάδος: χωριά της ευρυτερης περιοχής  προσφέρουν μια δική του ξεχωριστή γευστική πρόταση. Οι επισκέπτες μπορουν να εξερευνήσουν το ανάγλυφο των γεύσεων και θα πλουτίσουν σε γαστριμαργικές εμπειρίες, θα δοκιμάσουν από τα ίδια φαγητά που τρώνε οι κάτοικοί της, μαγειρεμένα από τους ίδιους- το ιδιο και με κρασιά κλπ.

Μεσόγειος – Γεύσεις και Ακούσματα: το φαγητό και η μουσική θα είναι οι ξεναγοί σε χώρες της Μεσογείου οι οποίες θα προσφέρουν τις διατροφικές τους συνθέσεις.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις: και τις 4 ημέρες του Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, αναπαραστάσεις εθίμων, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και αναπαραστάσεις καθημερινής ζωής-αλλά και να δουν στα περιπτερα την πολιτιστική εικόνα διαφόρων περιοχών.

Ωράριο Λειτουργίας:
Πέμπτη 6/7 18:00 – 00:00
Παρασκευή 7/7 18:00 – 00:00
Σάββατο 8/7 10:00 – 13:00 και 18:00 – 240:00
Κυριακή 9/7 10:00 – 13:00 και 18:00 – 24:00

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Black Friday ή Βλακ Φράιντεϊ; Τι να προσέχουμε για να μην εξαπατηθούμε

Έρχεται λοιπόν το περιβόητο Black Friday, στις 27 Νοεμβρίου, σε λίγες μέρες δηλαδή. Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να μην μας...
Τι κερδίσαμε και τι θα κερδίσουμε από τις απαγορεύσεις για την Πανδημία

Τι κερδίσαμε και τι θα κερδίσουμε από τις απαγορεύσεις για την Πανδημία

Όλοι συμφωνούμε στο πόσο δύσκολες είναι οι μέρες που περνάμε, αποφεύγουμε όμως να σκεφτούμε μήπως έχουμε να κερδίσουμε και κάτι.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Κρίση πανικού. Γίνεται να αντιμετωπιστεί;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Κρίση πανικού. Γίνεται να αντιμετωπιστεί;

...Εκεί που καθόμαστε ήρεμοι και συζητάμε με τους φίλους μας, ξαφνικά νοιώθουμε ότι ο κόσμος χάνεται, η καρδιά χτυπάει με τους πιο δυνατούς παλμούς,...

Όταν το υποβρύχιο αναδύθηκε στο Καστελλόριζο

Εδώ και 20 ημέρες τα τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 έψαχναν ματαίως να ανακαλύψουν πού βρίσκονται τα ελληνικά υποβρύχια που παρακολουθούσαν τις...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Μην εγκαταλείπεις ποτέ. Αγωνίσου για το καλύτερο

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Μην εγκαταλείπεις ποτέ. Αγωνίσου για το καλύτερο

Να μία ιστορία που περνάει ένα μήνυμα δύναμης και αντοχής. Πρόκειται για την ιστορία ενός γαϊδαράκου που παγιδεύτηκε σε ένα πηγάδι.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά, να εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά, να εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε!

Είναι σημαντικό στην επικοινωνία μας με τους άλλους να μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά. Να μπορούμε να εκφραζόμαστε όπως νιώθουμε , χωρίς φυσικά να προσβάλουμε...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Αξίζει τον κόπο, να προσπαθούμε τόσο πολύ για τις σχέσεις;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τελικά τι είναι οι σχέσεις…;

Οι σχέσεις είναι πολύπλοκες. Προϋποθέτουν την συνάντηση δύο ή περισσότερων ανθρώπων, ενώ καλά – καλά δεν μπορούμε να τα βρούμε με τον εαυτό μας. Γράφει...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λαμία: Ουρές για rapid test

Τεράστιες ουρές από αυτοκίνητα και οδηγοί που περιμένουν υπομονετικά στη σειρά τους...

Λαμία: Αυτοκτόνησε 23χρονος

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λαμίας από το χαμό ενός νέου ανθρώπου,...

Λαμία: Πανικός από μεθυσμένο οδηγό – Ξυλοδαρμοί, απειλές με τσεκούρι και επεισοδιακή σύλληψη

Πανικός σε χωριό της Λαμίας εξαιτίας ενός επεισοδίου ανάμεσα σε δύο οδηγούς....

Συναγερμός στη Λαμία: Θετικός στον κορωνοϊό οδηγός ταξί

Συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο Λαμίας το απόγευμα του Σαββάτου από κρούσμα κορωνοϊού...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή