Τα λάθη του Τσίπρα που έφεραν την πανωλεθρία

82
Ο Αλέξης ελπίζει στην ολική ανατροπή

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό έδειχνε να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Με μια αλαζονεία που συχνά είχε και αντιθεσμικό μανδύα επέμεινε στον εναγκαλισμό με την εξουσία, ενώ στην ουσία έχασε την κοινωνική νομιμοποίηση μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου. Αν έκανε τότε εκλογές, πιθανόν να κατέγραφε μικρότερες απώλειες.

Στην απεγνωσμένη προσπάθεια του να μειώσει την ψαλίδα κατέφυγε στο μοίρασμα πάσης φύσεως επιδομάτων λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες, κίνηση που αντιμάχεται κάθε πολιτική ηθική. Τους περισσότερους τους εξόργισε γιατί πρόσβαλε τη νοημοσύνη τους παρουσιάζοντας το επίδομα στην αρχή ως 13η σύνταξη και μετά ως δώρο Πάσχα ή ως επίδομα άδειας κλπ.

Δεν έπεισε ούτε το δίλημμα που έθεσε «με τους πολλούς ή με την ελίτ» ενώ ο ίδιος έκανε διακοπές σε θαλαμηγό εκπροσώπου της ελίτ καπνίζοντας πούρα και δηλώντας ότι δεν θα είχε πρόβλημα να το κάνουν και οι υπουργοί του, όταν όλα αυτά αυτά κάποτε τα κατήγγειλε.

Όλα τα «όχι» του στους δανειστές, τα έκανε «ναι σε όλα». Διεθνοποίησε την «kolotuba» και την έκανε ταυτόσημη με το όνομα του. Βάφτισε την τρόικα θεσμούς τους οποίους ξαναβάφτισε τρόικα για προεκλογική κατανάλωση. Πνίγηκε στην Novartis που έστησε για τους πολιτικούς αντιπάλους του και στις Πρέσπες υπογράφοντας μόνος μια Συμφωνία με την οποία διαφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Ταυτίστηκε με τον Πολάκη.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Κερδίζεται χρόνος, πήραμε μέτρα για να συνετίσουμε τους λίγους

Και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το τραγικό λάθος να υποτιμήσει τον αντίπαλο του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχασε παταγωδώς από αυτόν που αποκαλούσε «χορηγό του ΣΥΡΙΖΑ», πορφυρεγέννητο κλπ. Τον αποκάλεσε ακροδεξιό, δεν έπιασε το απέσυρε. Μετά τον αποκάλεσε «νεοφιλελεύθερο». Ούτε αυτό φρέναρε το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τιμωρήθηκε συσσωρευτικά για τα τέσσερα χρόνια και τους τέσσερις μήνες που είναι στην εξουσία. Δεν ήταν ένα. Ήταν πολλά αυτά που ξεχείλισαν το ποτήρι.

Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξαν και οι σύμβουλοι του. Αυτοί που του ανέλυαν ανύπαρκτες έρευνες για διαφορές της τάξης 1-3 μονάδων. Τους πίστεψε και τον έριξαν στα βράχια. Δεν προχώρησε εγκαίρως σε διορθωτικές κινήσεις.

Καθ’ οδόν για τις εθνικές εκλογές θα επιδιώξει να μαζέψει κάποιες από τις απώλειες. Θα είναι η πιο κρίσιμη μάχη που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί θα έχει να κάνει όχι μόνο με την διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την δική του επιβίωση.