Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
22.9 C
Athens

Τεράστιος υπόγειος ωκεανός βρίσκεται σε βάθος 643 χιλιόμετρων

Οι πρωτοποριακές επιστημονικές ανακαλύψεις γίνονται με ρυθμό που κόβει την ανάσα.

Μία μελέτη που ταράζει τα νερά υποστηρίζει ότι κάτω από τα πόδια μας, μέσα στον φλοιό της Γης, κρύβεται ένας τεράστιος ωκεανός.

Ο ωκεανός βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό βάθος περίπου 643 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Αυτή η μεγάλη δεξαμενή νερού αποθηκεύεται σε ένα σημείο όπου υπάρχει το ορυκτό «ringwoodite». Αυτή η ενδιαφέρουσα αποκάλυψη αλλάζει την κατανόησή μας για τον κύκλο του νερού της Γης και τις περίπλοκες γεωφυσικές διαδικασίες του πλανήτη μας.

Πριν από αυτήν την πρωτοποριακή ανακάλυψη, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το νερό μπορούσε να αποθηκευτεί μέσα στον Μανδύα της Γης αλλά όχι στην μορφή που το γνωρίζουμε. Αυτό το νερό δεν ευθυγραμμίζεται με τις δικές μας ταξινομήσεις ως στερεό, υγρό ή αέριο. Αντίθετα έχει μία τέταρτη κατάσταση, όπως είναι όταν βρίσκεται μέσα σε ένα σφουγγάρι.

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σε μια επιστημονική εργασία με τίτλο «Η αφυδάτωση στην κορυφή του κάτω Μανδύα». Στο πλαίσιο αυτής της ολοκληρωμένης μελέτης, οι λεπτομέρειες αυτού του υδάτινου φαινομένου κάτω από την επιφάνεια χαρτογραφήθηκαν με σχολαστικό τρόπο.

To «σφουγγάρι» στον Μανδύα της Γης

Ο γεωφυσικός Steve Jacobsen, βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας, διευκρίνισε: «Το (σ.σ. ορυκτό) ringwoodite είναι σαν ένα σφουγγάρι, που απορροφά νερό. Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στην κρυσταλλική δομή του ringwoodite που του επιτρέπει να προσελκύει υδρογόνο και να παγιδεύει νερό». Αυτή η δήλωση προσφέρει μια μοναδική ματιά στην μαγνητική φύση αυτού του συγκεκριμένου ορυκτού.

Ο Jacobsen, πρόσθεσε: «Αυτό το ορυκτό μπορεί να περιέχει μια τεράστια ποσότητα νερού στις συνθήκες του βαθέως Μανδύα». Οι παρατηρήσεις του γεωφυσικού προσδίδουν βαρύτητα στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ένας πολύ πιο περίπλοκος και αλληλένδετος παγκόσμιος κύκλος νερού από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

«Πιστεύω ότι είμαστε επιτέλους μάρτυρες ενός κύκλου νερού για ολόκληρη τη Γη. Αυτό μπορεί να ρίξει φως στην τεράστια ποσότητα υγρού νερού που κοσμεί την επιφάνεια του πλανήτη μας και διατηρεί τη ζωή. Για δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα κυνηγούσε αυτό το ακατανόητο νερό στα βάθη», διευκρίνισε ο Jacobsen.

Οι επιστήμονες μελετούσαν σεισμούς όταν άκουσαν τον ήχο κυμάτων από τα έγκατα της Γης

Πώς σκόνταψαν οι επιστήμονες σε αυτόν τον υπόγειο «θησαυρό»; Η απάντηση βρίσκεται στις ισχυρές δονήσεις και τους σεισμούς που βιώνει ο πλανήτης μας. Οι ερευνητές μελετούσαν σε βάθος τις σεισμικές δραστηριότητες της Γης. Στην πορεία συνειδητοποίησαν ότι τα εργαλεία μέτρησης και οι συσκευές που είναι σχεδιασμένες για την ανίχνευση και την καταγραφή σεισμών, εντόπιζαν κύματα που προέρχονταν κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Μέσω της λεπτομερούς ανάλυσης αυτών των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα κύματα αλληλεπιδρούν με το νερό που συγκρατείται στο ringwoodite. Για να καταλάβουμε για τον όγκο του νερού που μιλάμε αρκεί να σκεφτούμε ότι αν ένας βράχος ringwoodite περιείχε μόλις 1% νερό, τότε ο φλοιός της Γης θα μπορούσε να φιλοξενεί έναν όγκο νερού τριπλάσιο από όλους τους ωκεανούς.

Η τεράστια έκταση των ωκεανών, των ποταμών και των λιμνών του γαλάζιου πλανήτη μας γοήτευε πάντα την ανθρωπότητα. Ωστόσο αυτός ο κρυμμένος ωκεανός, που βρίσκεται βαθιά μέσα στον Μανδύα της Γης, αναγκάζει τώρα τους επιστήμονες να επανεξετάσουν την κατανόησή μας για τον πλανήτη.

Τέτοιες ανακαλύψεις μας θυμίζουν τα απεριόριστα μυστήρια που κρύβει ο πλανήτης μας και τα συναρπαστικά, αχαρτογράφητα νερά της επιστημονικής εξερεύνησης που βρίσκονται μπροστά μας. Πράγματι, σε μια εποχή συγκλονιστικών επιστημονικών ανακαλύψεων η ανακάλυψη του υπόγειου ωκεανού μας κάνει να θαυμάζουμε την πολυπλοκότητα του κόσμου μας και το απέραντο σύμπαν στο οποίο ζούμε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Sørvágsvatn: Μια λίμνη πάνω από τον ωκεανό (βίντεο)

Ανάμεσα στην Ισλανδία και την Νορβηγία υπάρχει η μεγαλύτερη λίμνη των νησιών Φερόε, η...