Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
22.8 C
Athens

Τέταρτη δόση για όλους από τον Ιούλιο – Από το φθινόπωρο μπορεί να έρθουν και νέες μεταλλάξεις

Ανοίγει ο δρόμος, όπως φαίνεται, για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορoνοϊού στον γενικό πληθυσμό ακόμα και από το καλοκαίρι. Βέβαια, το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμών περιμένει τις οριστικές αποφάσεις και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αλλά πλέον όλα δείχνουν πως η εισήγηση θα είναι σύσταση για τέταρτη δόση και δεύτερη αναμνηστική ουσιαστικά δόση στον γενικό πληθυσμό.

Αλλωστε, από το φθινόπωρο μπορεί να έρθουν και νέες μεταλλάξεις, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, και σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στον κορωνοϊό.

Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, η πλατφόρμα των ραντεβού για χορήγηση της τέταρτης δόσης για όλο τον πληθυσμό να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα από τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ανάλογα με τις συνθήκες. Σε αυτό το σενάριο, αν αποφασιστεί τελικά η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον θέλει να εμβολιαστεί πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές διακοπές του. Η αρχή, πάντως, έγινε για όλους όσοι είναι ηλικίας 60 και άνω, καθώς την περασμένη Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού, με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συνιστά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης όχι μόνο σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στους άνω των 60 ετών.

Σε αυτή τη φάση, υπουργείο Υγείας και ειδικοί βάζουν στο μικροσκόπιο αυτές τις ηλικίες, αφού είναι πιο ευάλωτες στον ιό, ενώ και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αφορούν ως επί το πλείστον τους ηλικιωμένους. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί φαίνεται να εισηγούνται μία ακόμα δόση για τον γενικό πληθυσμό που θα προστατεύσει ακόμα πιο αποτελεσματικά όσους είναι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης. Βέβαια, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι κλινικές μελέτες, αλλά φαίνεται να επικρατεί αυτή η εισήγηση ενόψει του επόμενου χειμώνα.

εμβόλιο-κορονοϊός

Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη μέσα στην εβδομάδα , όπου σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή, μας έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε μια ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση στους πληθυσμούς άνω των 60. Είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός του Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιστημονική συζήτηση και θα έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη είτε για το αν χρειάζονται επιπλέον ενισχυτικές δόσεις στον πληθυσμό ή αν θα πάμε σε ένα μοντέλο ενός πιο μακρόχρονου εμβολίου, όπως συμβαίνει στην κοινή γρίπη». Μάλιστα, η τέταρτη δόση μπορεί να γίνει και με πιο αναβαθμισμένο εμβόλιο, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που θα επικρατούν τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα τόσο η Pfizer όσο και η Moderna αναμένεται να καταθέσουν αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για ένα εμβόλιο που θα καλύπτει και τις μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτή τη φάση η Pfizer προγραμματίζει να καταθέσει φάκελο για εμβόλιο που θα καλύπτει τη μετάλλαξη Ομικρον, ενώ η Moderna σχεδιάζει να καταθέσει και μέσα στο καλοκαίρι φάκελο για εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις Ομικρον και Βήτα (αφρικανική). Να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες και συμμετέχει στην κεντρική συμφωνία της Ευρώπης με τις εταιρείες, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα προμήθειας νέων εμβολίων, εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Αυτό, όμως, θα κριθεί εκείνη την περίοδο.

Ετήσιο το εμβόλιο

Αν και είναι νωρίς ακόμα, φαίνεται πως, ανεξάρτητα από την τέταρτη δόση, το επόμενο διάστημα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εάν ο ιός εξελιχθεί σε ενδημική γρίπη. Δηλαδή να γίνεται σε ετήσια βάση, όπως ισχύει και με το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Βέβαια, δεν μπορεί ακόμα να αποφασιστεί αν η ετήσια αυτή δόση θα αφορά τον γενικό πληθυσμό ή μόνο τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, αλλά η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες , οι εταιρείες ετοιμάζονται για την παραγωγή ενός εμβολίου που θα καλύπτει τόσο τον κορωνοϊό όσο και τη γρίπη.

Στη μάχη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μπει η Pfizer και η Moderna, που αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους βάσει των κλινικών μελετών το 2023 -χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα- για ένα σκεύασμα COVIDflu, ένα εμβόλιο δηλαδή που θα καλύπτει τόσο τον κορωνοϊό όσο και τη γρίπη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υπ.Υγείας: Με συνταγή γιατρού το εμβόλιο κατά της γρίπης

Ξεκινά ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης στη χώρα μας. Φέτος το εμβόλιο θα χορηγείται με συνταγή γιατρού παρότι πέρυσι δεν απαιτούνταν όπως ορίζεται ξεκάθαρα...
Λιγόστεψαν τα εγκεφαλικά ...λόγω κορωνοϊού

Ίδρυση 17 Μονάδων για την αντιμετώπιση των Εγκεφαλικών επεισοδίων

Τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, που θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, προβλέπει νομοσχέδιο που...

Aυτές είναι οι 4 πρωινές συνήθειες που υπόσχονται μακροζωία

Οι άνθρωποι που κατοικούν στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» ξεκινούν την ημέρα τους με ένα ιδιαίτερο «morning routine». Σύμφωνα με έρευνα, οι κάτοικοι στις περιοχές...
Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει μικρές εγκεφαλικές αιμορραγίες καλύτερα και από τους ακτινολόγους

Γεγονός η πρώτη “κβαντική θεραπεία” κατά του καρκίνου; Νανοσωματίδια προκαλούν τον θάνατο σε κύτταρα...

Ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που εξαπατούν τα καρκινικά κύτταρα για να αυτοκαταστραφούν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σπρέι για τη θεραπεία όγκων στον εγκέφαλο, ελπίζουν...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Φλέμινγκ, πενικιλίνη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Σεπτεμβρίου ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1928.... Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
Αντικαπνιστικός Νόμος: Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Καπνίζεις; Θα γεράσεις πιο γρήγορα!

Η απόδειξη είναι γραμμένη στο DNA, για την ακρίβεια στα χρωμοσώματα. Το κάπνισμα, επιταχύνει τη βράχυνση των άκρων τους, που ονομάζονται τελομερή, τα οποία είναι...
Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Άνοια: “Αυξημένος κίνδυνος” για όσους κάθονται πάνω από 10 ώρες την ημέρα

Οι ενήλικες που περνούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα σε καθιστικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η οδήγηση ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Βαρύς” ο λογαριασμός της εφορίας για τους πολίτες με διπλή δόση έως αύριο

«Διπλή» δόση φόρου καλούνται να πληρώσουν σε 24 ώρες από τώρα χιλιάδες πολίτες που...

Κάθε μήνας και… τριπλή δόση στην Εφορία από τα τέλη Μαΐου – Ποιοι θα πληρώνουν για 8 χρόνια

Ραντεβού με την εφορία. «Βαρύς» ο λογαριασμός για εκατομμύρια πολίτες που θα είναι αναγκασμένοι...

Τρίτη δόση και στους μαθητές – Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών

Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η τρίτη δόση του εμβολιασμού σε μαθητές. Σε...

Παγώνη: Δεδομένη η 4η δόση

Στη νέα παραλλαγή Όμικρον, στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, στην 4η δόση αλλά και...