Σάββατο, 17 Απρίλιος, 2021
13.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1967 oι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος.

Θεσσαλονίκη: Σε πορεία υλοποίησης το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Σε πορεία υλοποίησης μπαίνει το εμβληματικό έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της ΜΟΔ ΑΕ και της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η υλοποίηση της β΄ φάσης του έργου που αφορά στην εκπόνηση των μελετών του έργου: Δημιουργική Επανάχρηση των κτηρίων Στρατωνισμού και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην Στρατοπέδου) Παύλου Μελά».

Ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Ο συντονισμός των συναρμοδίων φορέων και το χρονοδιάγραμμα για την άμεση έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών συζητήθηκε, σε ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών και αντιπροέδρου της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) Σίμου Δανηιλίδη και του Δημάρχου Δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, της Προέδρου της ΜΑΘ Μαρίας Καραγιάννη, και του μέλους του ΔΣ  της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Βασίλη Βιτανόπουλου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, της ΜΑΘ και του Δήμου Παύλου Μελά.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Συνεχίζουμε την καλή συνεργασία που ήδη έχουμε επιτύχει. Όλοι θέλουμε να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, που είναι ένας πολύ σημαντικός πολιτιστικός πόλος και συγχρόνως ένας μοναδικός αναπτυξιακός πόρος για τη Δυτική Θεσσαλονίκη και όχι μόνον. Αυτό που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθούν μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση το συντομότερο δυνατόν οι απαιτούμενες μελέτες, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση των έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Δεδομένου ότι στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του στρατοπέδου και τους επόμενους μήνες –μετά από μια περίοδο προσφυγών και ενστάσεων- αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου χρειάζεται απόλυτος συντονισμός όλων των συναρμοδίων φορέων, ώστε ενώ εκπονούνται οι μελέτες, να ληφθεί υπόψη το έργο που αφορά στα δίκτυα και στις εργασίες των υποδομών και των συνδέσεων των κτηρίων, ώστε  να μην απαιτηθούν στην φάση της κατασκευής διορθώσεις και καθυστερήσεις».

Τζιτζικώστας: Το μητροπολιτικό πάρκο του Παύλου Μελά αποτελεί ένα έργο ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε: «Το μητροπολιτικό πάρκο του Παύλου Μελά αποτελεί ένα έργο ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη το οποίο Θα δημιουργήσει έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί με 20 εκατομμύρια € το έργο της ανάπλασης και συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες ωρίμανσης των επόμενων παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες να γίνουν, σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού και τον Δήμο Παύλου Μελά. Προχωρώντας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις επόμενες παρεμβάσεις ως περιφέρεια με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, θα συνδράμουμε και πάλι προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα έργα που θα αναδείξουν αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού για όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη».

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης δήλωσε: «Είμαστε συντεταγμένοι όλοι οι φορείς στην κοινή προσπάθεια της μετατροπής του πρώην στρατοπέδου σε ένα μητροπολιτικό πάρκο που θα το χαρεί όλη η Θεσσαλονίκη», ενώ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης σημείωσε ότι «η συνεχής καλή συνεργασία των αυτοδιοικητικών φορέων της Θεσσαλονίκης με το Υπουργείο οδηγεί προς την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά. Αναμένουμε τα επόμενα βήματα για την ανάδειξη του βυζαντινού αρχαιολογικού περιπάτου της πόλης». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΜΑΘ Μαρία Καραγιάννη σημείωσε ότι «το μητροπολιτικό πάρκο είναι ένα εμβληματικό έργο, που η ολοκλήρωσή του θα δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο ολόκληρης της πόλης. Η εταιρεία μας διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση του έργου έγκαιρα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του».

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, οι συμβαλλόμενοι φορείς, συνεργάζονται  για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με αυτήν οι φορείς αναγνωρίζουν την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την αξιοποίηση του χώρου τού πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», με  την απόδοση σε δημόσια χρήση ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων ως μητροπολιτικού πάρκου.  Συνεργάζονται επίσης, για την προστασία και ανάδειξή του πρώην στρατοπέδου, ως τόπου ιστορικής και κοινωνικής μνήμης, με την αποκατάσταση και επανάχρηση μέρους του κτηριακού αποθέματος και με τελικό στόχο την ενίσχυση της αστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ευρύτερης περιοχής.

Το αντικείμενο που πρόκειται να υλοποιηθεί, στο πλαίσιο της  Προγραμματικής Σύμβασης, αφορά στις μελέτες ωρίμανσης για την αποκατάσταση επτά εμβληματικών κτιρίων που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως μνημεία. Ειδικότερα,  να προχωρήσουν οι διαδικασίες διενέργειας ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής τού έργου «Δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου στρατωνισμού Α2 και ωρίμανση/εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτιρίων στρατωνισμού με διακριτικά Α3, Β1, Β2, Β3, Β4 Π και κτίριο ταξιαρχίας». Σύμφωνα, με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, η υλοποίηση της Β’ φάσης, θα ολοκληρωθεί το 2023.

Το κτήριο Α2 πρόκειται να στεγάσει επιτελικές υπηρεσίες τού Δήμου, καθώς και χώρο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση. Στο κτήριο Α3 θα εκτεθούν ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ στο κτήριο Β4 θα στεγαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την ωρίμανση των έργων που αφορούν στους μουσειακούς χώρους, οι οποίοι θα ιδρυθούν στα κτήρια Α3 και Β4. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα παραδώσει στον φορέα υλοποίησης τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για την ίδρυση του Μουσείου στο κτήριο Α3. Μέσω της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το ΥΠΠΟΑ θα εποπτεύσει τις εργασίες συγκρότησης και τεκμηρίωσης των Συλλογών, καθώς και τη σύνταξη της μουσειολογικής προμελέτης για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: 2.702 νέα κρούσματα και 40 θάνατοι – Στους 431 οι διασωληνωμένοι

Παπαευαγγέλου: 26.000 ενεργά κρούσματα – 1 στους 4 ασθενείς σε ΜΕΘ κάτω των 55...

Το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοιού στην επικράτεια σταθεροποιείται και τα ενεργά κρούσματα κυμαίνονται περίπου στα 26.000, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου...

Θεμιστοκλέους: Προς το παρόν κανένας εμβολιασμός με Johnson & Johnson

Δεν θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα κανένας εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος...

Γιώργος Καραϊβάζ: Ραγίζουν καρδιές τα λόγια της συζύγου και του γιου του δημοσιογράφου

Ραγίζουν καρδιές τα λόγια της συζύγου και του γιου του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που δολοφονήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής έξω από τον σπίτι...
Κορωνοϊός: 1.165 νέα κρούσματα – 477 διασωληνωμένοι – 39 νεκροί

Κορωνοιός: Νέο ρεκόρ με 824 διασωληνωμένους – 3.067 κρούσματα – 91 θάνατοι

Σε 3.067 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Το ίδιο διάστημα, 91 ασθενείς πέθαναν, με...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δεν έχουν τον θεό τους! Απέσπασαν υπάλληλο για να ασχολείται την αφρικανική σκόνη!

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας το Σάββατο με βροχές και αφρικανική σκόνη

Άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχές σε συνδυασμό με αφρικανική σκόνη συνθέτουν το σκηνικό του καιρού για το Σάββατο 17 Απριλίου. Βροχοπτώσεις θα...
Άδειες κυνηγιού: Αρχίζουν οι εκδόσεις νωρίτερα από κάθε άλλη φορά

Κυνηγοί: Δεν θα πληρώσουν φέτος στο δημόσιο για άδεια κυνηγιού

Η Κυβέρνηση, ειδικά για το κυνηγετικό έτος 2021-2022, παρέχει τη δυνατότητα: α) στους κυνηγούς-μέλη των αναγνωρισμένων ως συνεργαζόμενων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κυνηγετικών...

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους

Εντός του Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι Δήμοι θα πληροφορούνται άμεσα τα κτηματολογικά στοιχεία των ιδιοκτητών οικοπέδων, οι...

Βρείτε μας

7,788ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καραγιάννης (ΓΓ Υποδομών): Τα 10+1 έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη (φωτό)

Στο διαδικτυακό συνέδριο «Prodexpo North 2021» για τα ακίνητα και τις ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές...

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη διευθυντή δημοτικού σχολείου για ασέλγεια σε ανήλικο

Δάσκαλος σε περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθη για ασελγείς πράξεις εις βάρος ανηλίκου και...

Θεσσαλονίκη: Ασθενής με φυματίωση το έσκασε από νοσοκομείο

Ασθενής με φυματίωση το έσκασε από το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλευόταν και...

Θεσσαλονίκη: Η σκέψη του πατέρα του για το σπάσιμο των πιάτων αποδείχθηκε σοφή – Οι παραγγελίες τη «χρυσή» εποχή

Η εικόνα με τις ντουζίνες γύψινων πιάτων να γίνονται χίλια κομμάτια στις πίστες, στα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή