Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για πλειστηριασμούς, απεργίες, επίδομα τέκνων

26
Η πρόταση δυσπιστίας φέρνει ένταση στη Βουλή

Πλειστηριασμοί, επιδόματα τέκνων, απεργίες αλλά και θέματα που αφορούν στην Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ κ.α. είναι μερικές μόνο από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας για την τρίτη αξιολόγηση.

Το πολυνομοσχέδιο, που αριθμεί περισσότερες των 600 σελίδων, αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει με αυτό 50 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν τον τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών και της προκήρυξης απεργιών και τη δημιουργία ενός νέου σώματος κατά της φοροδιαφυγή, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών .

Περιλαμβάνει, επίσης, αλλαγές στα επιδόματα τέκνων, μείωση του μέσου αριθμού των συμβασιούχων του Δημοσίου το 2018 στις 45.922 από 47.854 το 2017, την απενεργοποίηση του ΑΦΜ σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ορισμένα φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:  Τεράστια ανάσα: Ποιοι θα πάρουν μέχρι και 1.350 ευρώ;

Για τους πλειστηριασμούς προβλέπεται ότι από τις 21 Φεβρουαρίου 2018 θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης. Για τις απεργίες προβλέπεται ότι για τη λήψη της σχετικής απόφασης από πρωτοβάθμια σωματεία απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (½) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Δεν επέρχεται καμία αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία αναφορικά με τα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απόφαση για απεργία λαμβάνεται από το διοικητικό συμβούλιο.

Με τα τελευταία άρθρα του πολυνομοσχεδίου αλλάζουν τα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις και προβλέπεται ότι εφόσον η εξόφληση των οφειλόμενων φόρων γίνει εντός συγκεκριμένων προθεσμιών θα υπάρχει κούρεμα προστίμων κατά 60%.