Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.1 C
Athens

Τι σημαίνει για την Αθήνα η νέα “επίθεση φιλίας” από την Άγκυρα 

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει δέκτες μιας θεαματικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τις τραγωδίες των σεισμών και των Τεμπών.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν οι ευχές που έστειλαν ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για την επέτειο του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα από τους Τούρκους! Παράθυρο ευκαιρίας χαρακτήρισε το θετικό αυτό κλίμα ο Νίκος Δένδιας.

Ακόμα μια χειρονομία, έντονου συμβολισμού, που προστίθεται στην αλυσίδα των τελευταίων κινήσεων Αθήνας- Άγκυρας με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτή τη φορά στο ανώτατο επίπεδο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει ευχετήρια επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού» αναφέρει η επιστολή Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια στην οποία έλεγε: «Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις σχέσεις μας».

Και καθώς το διακύβευμα στις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι να διαρκέσει το θετικό κλίμα, ο Νίκος Δένδιας διακρίνει «παράθυρο ευκαιρίας», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει την αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας, καθώς πλέον εκλείπει η τουρκική παραβατικότητα, τόσο επί του πεδίου, όσο και στο επίπεδο της ρητορική

Η κυβέρνηση πάντως έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι μπορεί να είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ερντογάν και το επιτελείο του επιμένουν να επικαλούνται την ασεβή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, για να ενεργοποιήσουν το ισλαμιστικό ακροατήριο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε σχετικά: «Λέγαμε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει και άνοιξε. Συνδέοντας ξανά την Αγία Σοφία, το κειμήλιο της κατάκτησης, με το κάλεσμα για προσευχή, η Τουρκία κατοχυρώνει την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία σε παγκόσμια κλίμακα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος μετά τα δημοσιεύματα που τον έφερναν να έχει αντιρρήσεις στον προεδρικό προεκλογικό σχεδιασμό, αποθέωσε στο twitter τον Ερντογάν για την επιλογή του ν’ ανοίξει ως τέμενος την Αγία Σοφία.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας

Στη διπλωματία και την πολιτική υπάρχει το πεδίο των συμβολισμών και υπάρχει και το πεδίο των πράξεων.

Όσο περνούν οι μέρες βλέπουμε όλο και περισσότερες κινήσεις στο πεδίο των συμβόλων και στο πλαίσιο της λογικής που καλεί σε αποκλιμάκωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Ειδικά οι σημερινές επιστολές, είναι κινήσεις έμπλεες συμβολισμού, καθώς έρχονται την ημέρα που οι Έλληνες γιορτάζουν την έναρξη του αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Με έντονο συμβολισμό ήταν και η κίνηση της Τουρκίας να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα στο ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς το συγκεκριμένο όργανο είναι ο θεματοφύλακας του Διεθνούς Δικαίου.

Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε να συζητήσουμε για πράξεις, θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί.

Για παράδειγμα χθες ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας έθεσε εμμέσως πλην σαφώς τη γνωστή αναθεωρητική ατζέντα στο Αιγαίο, λέγοντας ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που κάνει παραβιάσεις σε ουρανό και θάλασσα, αμφισβητώντας ουσιαστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Επίσης, θα αποτελούσε έκπληξη να δούμε την Τουρκία να κάνει πίσω στις πάγιες θέσεις, όσον αφορά πχ την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι χειροπιαστό για την επόμενη περίοδο, άλλωστε είναι και οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία που συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Είναι γεγονός, όμως, ότι στην Αθήνα βλέπουν μια νέα πραγματικότητα. Προτεραιότητα είναι το καλό κλίμα που υπάρχει να προστατευθεί και να «κληροδοτηθεί» στις κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ είναι υπότροπη.Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο...

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για την υπόθεση διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών καθοδόν προς την ευρωκάλπη.  Η Νέα Δημοκρατία είναι υπότροπη. Λίγο πριν τις ευρωπαϊκές...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Στην εκδήλωση...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 35% στις ευρωεκλογές

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να φτάσει έως και το 35% αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωσή της,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη Ελλάδα

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...