Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Το χωριό του Αθανάσιου Διάκου συμμετέχει στους επίσημους εορτασμούς της επανάστασης του 1821

Ο Αθανάσιος Διάκος, είναι χωριό το οποίο υπάγεται στον Δήμο Δελφών του Νομού Φωκίδας, είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων στην καρδιά της Ρούμελης.

Όπως φανερώνει το όνομά του, από εκεί γεννήθηκε το 1788 ο ήρωας της επανάστασης του 1821,το χωριό, με πρωτοβουλία των κατοίκων, μετονομάστηκε από Άνω Μουσουνίτσα σε Αθανάσιο Διάκο το 1959, σύμφωνα με φύλλο εφημερίδας της κυβερνήσεως της εποχής.

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο ανδριάντας του ήρωα που εγκαταστάθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ώστε να τιμηθεί αφενός ο τόπος καταγωγής του ήρωα και αφετέρου η δράση κατοίκων του χωριού που συμμετείχαν στο σύνταγμα ευζώνων του Πλαστήρα, γνωστό και ως σειτάν ασκέρ, όπως ονομαζόταν από τους Τούρκους.

Η επιγραφή αναφέρει: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ ΜΑΣΑΒΕΤΑΣ. Γεννήθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα της Παρνασίδας το 1788. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Αλαμάνα το 1821

Στο ιστορικό μουσείο αφιερωμένο στον ήρωα που λειτουργεί από το 2009, δίπλα ακριβώς από την πατρική του οικία, όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο ήρωας, μπορεί κανείς να πάρει ένα δείγμα της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου.

Αθανάσιος Διάκος, 1821, Λειβαδιά, σημαία, επανάστασης,

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, οι εορτασμοί στο χωριό μας, θα πραγματοποιηθούν σε δύο κομμάτια που ταυτόχρονα δένουν μεταξύ τους στις 6-7-8 Αυγούστου 2021, δήλωσε στον Αθήνα 9,84, ο Κώστας Μαστροκωστόπουλος πρόεδρος της κοινότητας.

Όπως εξήγησε, ο Αθανάσιος Διάκος διοικητικά ανήκει στον Δήμο Δελφών που διοργανώνει σειρά δράσεων για τον εορτασμό της διακοσιετηρίδας, μεταξύ των οποίων εκδόσεις, συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η βασική δράση του δήμου, δράση με διαχρονία και αναπτυξιακή προοπτική πρόσθεσε, είναι αυτή της τουριστικής-ιστορικής διαδρομής “οι δρόμοι του 21”. Πρόκειται για μια διαδρομή με αφετηρία το μουσείο ελληνικής επανάστασης η οικία Πανουργιά στην Άμφισσα, που θα λειτουργεί ως κέντρο ιστορικής τεκμηρίωσης όπου ο επισκέπτης θα λαμβάνει τις πληροφορίες για την παρουσία της περιοχής μας στην Επανάσταση και για τους σταθμούς της διαδρομής που θα επιλέξει να ακολουθήσει στη συνέχεια.
Ένας από αυτούς τους σταθμούς είναι το χωριό μας, με το μουσείο του ήρωα Αθανασίου Διάκου.

Και συνεχίζει, το δεύτερο κομμάτι των εορτασμών θα εορτασθεί από την Κοινότητα και τον σύλλογο “Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου” πάντα υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών με πλήθος καλεσμένων από τον χώρο της Παιδείας, της Επιστήμης, των τεχνών, του Πολιτισμού και της Πολιτικής όπου θα περιλαμβάνει την διεξαγωγή συνεδρίου με θέμα “ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΝ”. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση, βιβλίου με θέμα τον Αθανάσιο Διάκο από τον πρώην Δήμαρχο μας κ. Καραγιάννη Λεωνίδα, αναπαράσταση της σύλληψης του Ήρωα, κατάθεση στεφάνων, επιμνημόσυνη δέηση, Πανηγυρικός της ημέρας και κλείνουν οι εορτασμοί με τα εγκαίνια στο Μουσείο του Διάκου της Ιστορικής Διαδρομής “ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ 21”.

Τέλος τόνισε, ότι η επιλογή της ημερομηνίας των εορτασμών δεν είναι τυχαία αλλά έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς στους εορτασμού για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση επισκέφθηκε το χωριό μας για τις εκδηλώσεις ο Στρατηγός και Κυβερνήτης του κράτους Πλαστήρας στις 8 Αυγούστου οπότε ήταν και ο λόγος της επιλογής της συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θεοφάνια: Με μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη και πλήθος κόσμου ο εορτασμός σε όλη τη χώρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη...

Ξεκίνησε ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου

Ξεκίνησε ο τριήμερος εορτασμός της 50ής Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου με πλήθος κόσμου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Μαρτίου o Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1821 o Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.

Τα συνδικάτα προχωρούν σήμερα στοv εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς

Με ακινητοποιημένα τα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς και συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, τον...