Ξεκίνησε ο τριήμερος εορτασμός της 50ής Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου με πλήθος κόσμου να συρρέει επί της οδού Πατησίων ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στους αγωνιστές της εποχής.
Αρκετοί, νέοι και μεγαλύτεροι, αφήνουν κόκκινα τριαντάφυλλα στη ματωμένη καγκελόπορτα που έμελλε να αποτελεί το σύμβολο της αντιδικτατορικής αντίστασης των φοιτητών ή στην κεφαλή, το γλυπτό του Πολυτεχνείου που είναι δημιουργία του γλύπτη Μέμου Μακρή.
Άλλοι συζητούν και εμπνέονται από εκείνην την εποχή, συζητώντας για τα «Πολυτεχνεία της νέας εποχής» και τις σύγχρονες αντιστάσεις του νεολαΐστικου και φοιτητικού κινήματος. Παράλληλα οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής.
Η σημασία του Πολυτεχνείου στη σύγχρονη ελληνική ιστορία
Τι σημαίνει το Πολυτεχνείο για τους Έλληνες; Πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research δίνει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα, μισό αιώνα μετά την εξέγερση των φοιτητών.
Η έρευνα, στα συμπεράσματά της, αναφέρει ότι 50 χρόνια μετά η σημασία και ο καταλυτικός ρόλος του Πολυτεχνείου στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας δεν αμφισβητούνται, η εξέγερση θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός για την πλειοψηφία των Ελλήνων και η φλόγα δεν έχει σβήσει.
Για τη μεγάλη πλειοψηφία η εξέγερση θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός (70%) που επηρέασε θετικά την πορεία της χώρας (72%).
Είναι όμως σήμερα επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου; Εδώ οι απαντήσεις φανερώνουν έχουν χάσει τη δυναμική τους. Ξεπερασμένα απαντά το 51% και επίκαιρα το 47%.
Στη δημόσια συζήτηση γίνονται συχνά αναφορές στη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» και τη συμμετοχή της στα πράγματα την περίοδο της μεταπολίτευσης. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν πώς κρίνουν το ρόλο αυτής της γενιάς από την πτώση της δικτατορίας έως σήμερα. «Αρνητικά και μάλλον αρνητικά» απαντά το 65% και μόνο το 30% «απαντά θετικά και μάλλον θετικά».
Στο κρίσιμο ερώτημα αν τα οράματα του Πολυτεχνείου έγιναν πράξη η διαψεύστηκαν το 60% απαντά πως «κατά κύριο λόγο διαψεύστηκαν» και το 33% πως «έως έναν βαθμό, άλλαξαν τη χώρα».