Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Το “Κίνημα της Πετσέτας” …ξυπνητήρι για τις κοιμώμενες ελεγκτικές υπηρεσίες 

Το «Κίνημα της Πετσέτας» που στην αρχή έμοιαζε με έναν αυστηρά τοπικού χαρακτήρα ακτιβισμό κατάφερε κατά ένα παράδοξο τρόπο να κινητοποιήσει τις κρατικές αρχές και να τις κάνει να δουν πιο ζεστά ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων-υποχρεώσεων τους που το είχαν αφήσει να «τρέχει» με τον αυτόματο πιλότο, με τα γνωστά ως συνήθως αποτελέσματα.

Όταν την προτελευταία Κυριακή του Ιουλίου περίπου 300 Παριανοί συγκεντρώθηκαν στην παραλία της «μικρής» Σάντα Μαρία, στα βορειοανατολικά του κυκλαδίτικου νησιού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την «κατάληψη» της αμμουδιάς από ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι δεν πίστευαν την έκταση που θα πάρει το θέμα. Πολλώ δε μάλλον δεν το περίμεναν οι επιχειρηματίες που παρανομούσαν, έχοντας προφανώς την αίσθηση ότι η είδηση θα παιχτεί στα δελτία ειδήσεων του Σαββατοκύριακου –ελλείψει άλλων θεμάτων– και ότι μόλις σβήσουν οι κάμερες θα… ζήσουν οι ακτιβιστές καλά και οι μαγαζάτορες καλύτερα!

Τελικά η πραγματικότητα διέψευσε τις εκτιμήσεις των τελευταίων κι έτσι οι κινητοποιήσεις όχι μόνο δεν περιορίστηκαν στην Πάρο και στην Ρόδο που είχε σπάσει το.. ρόδι αντίστοιχων κινητοποιήσεων τον Ιούνιο, αλλά η σκυτάλη πέρασε στην… γειτόνισσα Νάξο, για να ακολουθήσουν η Χαλκιδική, τα Χανιά, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, ακόμη και η αθηναϊκή «Ριβιέρα» σε περιπτώσεις όπως αυτή της μεγάλης παραλίας της Αναβύσσου.

Αυτό που, ωστόσο, φαίνεται να κάνει τη διαφορά στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις δεν είναι οι 100-200 κάτοικοι κάθε περιοχής που υψώνουν πλακάτ με σχετικά συνθήματα και διαμαρτύρονται ειρηνικά, αλλά τα αντανακλαστικά που έδειξαν ο αρμόδιες αρχές. Κι αν κάποιος μπορεί να ψέξει τους υπεύθυνους ότι για αρκετό καιρό είχαν κλείσει τα μάτια σε ό,τι γινόταν (…ή σκόνταφταν στην γραφειοκρατία και τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων), είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι κάτι κινείται και κινείται σοβαρά –τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Η κινητικότητα των ελεγκτικών κλιμακίων της Κτηματικής Υπηρεσίας είναι μεγάλη και ανεξαρτήτως της λειψανδρίας διενεργούνται αυτοψίες σε «ύποπτες» παραλίες ανά την επικράτεια, με τα πρώτα αποτελέσματα να σκιαγραφούν μία μάλλον γενικευμένη κατάσταση αυθαιρεσίας. Είναι ενδεικτικό ότι σε μόλις τρία 24ωρα, από τις 4 έως και τις 6 Αυγούστου, σε νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν 16 άτομα για παραβάσεις που αφορούσαν την άνευ αδείας κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα, την υπέρβαση άδειας μέσω κατάληψης επιπλέον χώρου από τον παραχωρηθέντα, τη χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και την παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθίσματων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή.

Το είχαν δει το… όνειρο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Στο θέμα ενεπλάκη και η Θέμιδα καθώς με το που αναδύθηκε στην επικαιρότητα το θέμα των καταλήψεων τμημάτων του αιγιαλού με παράνομα ομπρελοκαθίσματα στην Πάρο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, παρήγγειλε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, Ολυμπία Λαμπροπούλου, τη διενέργεια σχετικής έρευνας των καταγγελιών που αναφέρονται στα δημοσιεύματα. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, μία τρόπον τινά προφητική εγκύκλιος που στις αρχές Μαΐου «έφυγε»

από το Τμήμα Διοίκησης & Προσωπικού της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με προορισμό τα γραφεία των εισαγγελέων Πρωτοδικών όλης της χώρας. Η με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιος είχε ως θέμα της την «Απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, conditio sine qua non για το φετινό καλοκαίρι» και φέρει την υπογραφή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Σ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος εξηγεί ότι σκοπός της εγκυκλίου είναι η ευαισθητοποίηση των εισαγγελικών λειτουργών «πάνω στο φλέγον ζήτημα της απρόσκοπτης και ελεύθερης πρόσβασης σε παραλίες και ακτές».

Επικαλούμενος τον νομοθέτη του 1940 και την αδυναμία του να προνοήσει τότε «τα όσα δεινά θα υφίστατο ο αιγιαλός και η παραλία τα επόμενα χρόνια», ο αντιεισαγγελέας Α.Π. υπογραμμίζει εμφατικά στους συναδέλφους του ότι « “Ιδιωτικές παραλίες” ο νόμος δεν γνωρίζει!».

Μάλιστα η προτροπή του κ. Παναγιωτόπουλου προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς είναι πως «αν ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες (σ.σ. δηλαδή καταπατημένες παραλίες), λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει, με την εισαγγελική δράση μας, να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Όχι μόνοι μας βεβαίως, αλλά με την συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων: Λιμεναρχείων, Αστυνομικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων Δασών, Εφορείας Αρχαιοτήτων, Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, Διευθύνσεων Περιφερειών κλπ.».

Και για να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία της «πνοής» και του «τόνου» της εισαγγελικής δράσης, ο αντιεισαγγελέας Α.Π. δεν παραλείπει να σημειώσει στην επίμαχη εγκύκλιο ότι «πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμμορφώνεται στον νόμο, πειθαναγκάζεται προς τούτο, δια μέτρων δικονομικού καταναγκασμού (: ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα που εκδίδεται από τον εισαγγελέα κατ’ άρθρο 275 § 3 ΚΠΔ, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών, κλπ).».

Τι λένε στο Μαξίμου

Ακούγοντας το κοινωνικό αίτημα των ημερών, στο Μαξίμου παρατηρούν διακριτικά την εξέλιξή του, έχοντας κατά νου ότι σε περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας μπορεί να ακούγεται ήσσονος σημασίας το πόσο κοστίζει μια ξαπλώστρα με ομπρέλα σε έναν δημοφιλή νησιωτικό προορισμό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν  να δώσουν αφορμή να «καπελωθεί» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μία ακηδεμόνευτη κίνηση πολιτών.

Γι’ αυτό η κυβερνητική επωδός είναι ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τους νόμους (σ.σ. 60% το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό ομπρελοκαθισμάτων σε παραλία ανεξαρτήτως τετραγωνικών, 30% το αντίστοιχο ποσοστό για παραλίες Natura 2000, ελευθερία κάθετης και παράλληλης πρόσβαση του κοινού προς τη θάλασσα), ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεναξεταστεί με το πέρας του καλοκαιριού το αδειοδοτικό καθεστώς τέτοιων εκμεταλλεύσεων παράλληλα με τον εξορθολογισμό των αρμοδιοτήτων των εποπτικών φορέων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ίδρυση,1837,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Μαΐου ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1837.... Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ' όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Έβρος: Εντοπίστηκε μαύρος κύκνος στο Δέλτα του ποταμού

Ένας μοναχικός μαύρος κύκνος, ένας «δραπέτης» μια και δεν μας κάνει την τιμή να διαβιεί στη χώρα μας, εντοπίστηκε να απολαμβάνει το Δέλτα του...
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Αυξημένη φέτος κατά 20% η κίνηση στους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων για το...

Αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι είναι η κίνηση των Αθηναίων στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ από νωρίς το πρωί, αναχωρούν το ένα μετά το άλλο με πληρότητα που...

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή του Πάσχα

Ευμετάβλητο θα είναι το σκηνικό του καιρού καθώς βαδίζουμε προς το Πάσχα και η έξοδος των εκδρομέων σταδιακά κορυφώνεται. «Μίνι» κακοκαιρία αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο,...

Ηράκλειο: 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον βίαζε από όταν ήταν 9 ετών

Ένας 18χρονος άνδρας από το Ηράκλειο Κρήτης κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο νονός του, τον βίαζε από τα 9 του χρόνια μέχρι τα 12. Η...

Δώρο Πάσχα: Εκατοντάδες καταγγελίες

Εκατοντάδες καταγγελίες σχετικά με την μη καταβολή του Δώρου Πάσχα και τον συμψηφισμό του με την προσαύξηση των μισθολογικών τριετιών, έχουν στην διάθεση τους...

Προσαύξηση κατά 40% για την εξαήμερη εργασία: Σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου

Νέα ρύθμιση για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40% θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2024. Πρόκειται για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καρκίνος του μαστού: Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος από τα 40 σώζει ζωές

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού που αρχίζει από την ηλικία των...

ΑΑΔΕ: Υπό έλεγχο 450.000 POS σε όλη τη χώρα – Βαριά πρόστιμα για παρόχους και κατόχους

Στην δημιουργία ενός ειδικού μητρώου (βάσης δεδομένων) για όλα τα μηχανήματα πληρωμών POS που...

“Κίνημα πετσέτας”: Νέες συλλήψεις για παράνομη κατάληψη αιγιαλού

Συλλήψεις έγιναν σήμερα σε Ψαθόπυργο και δυτική Αχαΐα για κατάληψη αιγιαλού και παραλίας ενώ...

Σαρωτικοί οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ σε νησιά – 16 συλλήψεις για παράνομη κατάληψη παραλιών

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρηση της νομοθεσίας που...