Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Η ένταση κλιμακώνεται από τους Έλληνες

«Η ένταση στο Αιγαίο έχει κλιμακωθεί από συμβάντα που προκαλούνται από Ελληνοκύπριους και Έλληνες», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Τούρκος Πρέσβης στην ΕΕ, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Ο κ. Καϊμακτσί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euractiv.com, απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, απάντησε ότι τα συμβάντα προκαλούνται από τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες και αναφερόμενος στα Ίμια, «αναρωτήθηκε» για ποιο λόγο κάποιοι αφήνουν λουλούδια σε βραχονησίδες.

«Φυσικά, ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο μέχρι να συμφωνηθεί η οριοθέτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε επικράτεια ή χωρικά ύδατα σε αμφισβητούμενες περιοχές.

«Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα;»

«Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Και γιατί συμβαίνουν τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα βράχια θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης.»

Πυρά κατά Κύπρου

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν στη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη. «Αλλά και πάλι, η οριοθέτηση δεν έχει γίνει, συνεπώς υπάρχουν θέματα μεταξύ της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Τουρκίας, καθώς και με τους Τουρκοκύπριους».

«Ισχυρίζονται ότι ορισμένες περιοχές τους ανήκουν, αν και η οριοθέτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν επίσης περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους σε αυτές τις περιοχές, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.»

«Πριν από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων και αυτή η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει από κοινού μέχρι την τελική λύση στο Κυπριακό. Το εισόδημα που θα προέκυπτε από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσε να διανεμηθεί στους κατοίκους του νησιού. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε και τώρα προσφέρει κάποια προσοδοφόρα κίνητρα σε εταιρείες τρίτων χωρών και έρχονται για να εξερευνήσουν για πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πρόβλημα.»

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Το ίδιο ισχύει για τους Τουρκοκύπριους. Θα σταθούμε στο πλευρό τους.»

Κάποιοι στο ΝΑΤΟ μας εγκατέλειψαν

Οι ΗΠΑ πρόσφατα προειδοποίησαν την Τουρκία με κυρώσεις σε περίπτωση που αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400. Στο ερώτημα εάν αυτή η αγορά είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, είπε, «Το ερώτημα είναι ότι έχουμε εγκαταλειφθεί από ορισμένους από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Όταν χρειαζόμασταν το ΝΑΤΟ στις πιο δύσκολες στιγμές μας, μερικοί από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν μας υποστήριξαν. Αναφέρομαι στον πόλεμο στη Συρία και στις εξελίξεις στο Ιράκ.»

«Δεχθήκαμε πυραύλους από τη Συρία και χρειαζόμασταν ικανότητα αεροπορικής άμυνας και ζητήσαμε από τους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ να μας υποστηρίξουν. Μερικοί από αυτούς το έκαναν, αλλά δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν μας υποστήριξαν και στη συνέχεια έπρεπε να αναλάβουμε τη δική μας αεροπορική άμυνα. Στην πραγματικότητα, πήγαμε πρώτα στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αλλά οι ΗΠΑ είπαν όχι. Στη συνέχεια πήγαμε στην Κίνα και ως έσχατη λύση δοκιμάσαμε τη Ρωσία. Αναγκάστηκαν από τους συμμάχους μας να βρουμε μια εναλλακτική λύση. Τα σύνορα που προστατεύουμε δεν είναι μόνο σύνορα της Τουρκίας, αλλά είναι τα σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, οι σύμμαχοί μας δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι αυτό.»

«Οι Ελληνοκύπριοι θέλησαν να αγοράσουν τους πυραύλους S-300 και να τους φέρουν στο νησί της Κύπρου. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει ήδη S-300. Είναι συμβατή με το ΝΑΤΟ; Θα πρέπει επίσης να το ελέγξετε με αυτούς.»

Εκνευρισμός με ΕΕ για Έλληνες στρατιώτες

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Τούρκος Πρέσβης είπε πρέπει να σεβαστούμε το κράτος δικαίου στην Τουρκία και την απόφαση του δικαστηρίου.

«Υπάρχει παραβίαση των συνόρων, πρόθυμα ή απρόθυμα, από αυτούς τους δύο στρατιώτες. Το δικαστήριο ασχολείται με αυτό το ζήτημα, τελεία. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά εάν η ΕΕ συνεχίσει να πολιτικοποίησει το θέμα, θα ήταν λάθος. Αφήστε τη δικαιοσύνη στο δικαστήριο. Τελεία.»

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε ακόμη τις κατηγορίες, απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάθε λεπτομέρεια της δικαστικής υπόθεσης, αλλά την αφήνω στο δικαστήριο. Όπως σας είπα, η Τουρκία περνάει δύσκολες στιγμές, πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει περισσότερο χρόνο από όσο περιμέναμε, όχι μόνο για αυτούς τους δύο στρατιώτες. Επικριθήκαμε επίσης για κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου οι κατηγορίες εναντίον υπόπτων δεν έγιναν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε να είχαν γίνει.»

«Αλλά και πάλι, όσο περισσότερο πολιτικοποιεί το θέμα η ΕΕ, τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται και αυτό δεν είναι ο σωστός τρόπος. Είναι μια μεγάλη απώλεια όσον αφορά στην αξιοπιστία της ΕΕ για να εμπλακεί σε μια δικαστική υπόθεση. Είναι λάθος για οποιοδήποτε θεσμικό όργανο να εμπλέκεται σε μια δικαστική υπόθεση.»

Στο ερώτημα εάν υπάρχει σύνδεση με τους «8», είπε: «Αυτό που ήθελα να πω το είπα».

Γκιουλενιστές… στην Ευρωβουλή

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα κυνηγήσει τους Γκιουλενιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε ότι δεν μιλάμε για «απαγωγές» και ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τα κράτη να τους εκδώσουν.

Αναφορικά, με την υπόθεση απαγωγής των 6 Τούρκων στο Κόσοβο, τόνισε ότι έγινε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας.

«Το FETO δεν είναι απλό δίκτυο αλλά επένδυση για πάνω από 40 χρόνια τώρα. Έχουν διεισδύσει παντού, σε διάφορα υπουργεία, αστυνομία, δικαιοσύνη και πολιτική».

Είπε ότι υπάρχουν γκιουλενιστές που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, στις ΗΠΑ στο Λονδίνο με τον μανδύα σχολείων, think tank, εφημερίδων κλπ, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που «ασκούν πιέσεις και κάνουν λόμπινγκ».

Τέλος, όσον αφορά στο Αφρίν, είπε ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να παραμείνει ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η δήλωσή του ότι η Άγκυρα είναι σε συζητήσεις με την ΕΕ για την δεύτερη δόση των 3 δισ. Ευρώ για το πώς θα μπορούσε να δαπανηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Πηγή: Euractiv.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική...

Απάντηση της Β. Κεχαγιά στη ΝΔ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στ. Κασσελάκη

Ένα κόμμα που χρωστάει 500.000.000 ευρώ και η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση της Ευρώπης εκμεταλλεύονται την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον στρατό για...

Πηγές ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα ας απαντήσουν στα νέα...

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα, επαναφέροντας ζητήματα που έχουν απαντηθεί και πετώντας χαρταετό μια ημέρα νωρίτερα, όπως, άλλωστε, κάνουν σχεδόν κάθε...
Στην Αθήνα ο Σίσι

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε σε συνολική και στρατηγική συνεργασία, για την υλοποίηση της οποίας...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Κοροϊδία Κασσελάκη να υπόσχεται φορολογική δικαιοσύνη και να επιχειρεί σε φορολογικό παράδεισο

Βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωσή του, η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει «κοροϊδία» τις δηλώσεις του προέδρου...
Στην Αθήνα ο Σίσι

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Στο Κάιρο πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Αφρικής εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων και τον ρόλο...

Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο η χώρα μας να...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου αναφέρει τα εξής: «Καλή Κυριακή της Αποκριάς σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό: συνεργασία ή δούρειος ίππος;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη συνεργασία της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μέχρι...

«Είπαν το ψωμί ψωμάκι»: 10 διάσημοι Έλληνες ηθοποιοί που πέρασαν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες

Σύμφωνα με τον επικρατέστερο ορισμό φτώχεια σημαίνει ανεπαρκές εισόδημα. Ως απότοκος αυτού, είναι η...

Μακρόν: Ζητά την βοήθεια της Ε.Ε. στην κρίση με τους αγρότες

Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει την οργή των αγροτών καλώντας την...

Ποιοι ήταν οι Υπερβόρειοι; – Οι αρχαίοι Έλληνες εξυμνούσαν τον πολιτισμό τους!!!

Ὑπῆρξαν μεγαλύτεροι πολιτισμοί ἀπό τόν δικό μας; Ὁ σημερινὸς τεχνολογικὸς πολιτισμὸς δὲν εἶναι ἀναγκαστικὰ καὶ...