Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
34.8 C
Athens

Δένδιας:Αιχμές για την απάντηση του ΥΠΕΞ στην τουρκική πρόκληση για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Ο Νίκος Δένδιας μεταξύ άλλων και με αφορμή την απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο υπογράμμισε αφήνοντας σαφείς αιχμές: ” Αν επιλέγουμε γλυκιά αντιμετώπιση δεν θα γίνει αποδεκτό ως κίνηση καλής θέλησης”.

Αρχικά κάνοντας μια γενική ανάλυση ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο περιβάλλον, αλλά δεν θα το έλεγα Ψυχρό Πόλεμο. Θυμίζει κάπως την εποχή μεταξύ του 1870 και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο». «Δεν παριστάνω τον Στρατάρχη, δικηγόρος είμαι μαθαίνω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος και στο ταξίδι του στην Φινλανδία.

«Αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών αλλά όχι αύριο», είπε για την Ευρώπη, ενώ για τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε: «Ο πρόεδρος Πούτιν πέτυχε την αποφινλαδοποίηση της Φινλανδίας και την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την αποουδετεροποίηση της Σουηδίας και την ένταξη στο ΝΑΤΟ».Αναφερόμενος στη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε σημεία όπως η Ερυθρά με την επιχείρηση “Ασπίδες” ο υπουργός Άμυνας τόνισε: «Στέλνουμε Έλληνες στρατιώτες σε ζώνες κινδύνου, κάθε μέρα εύχομαι να είναι καλά»

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Δεν μπορείς να ζητάς την βοήθεια των άλλων, αν εσύ δεν συμμετέχεις στην επίλυση των ευρύτερων προβλημάτων», πρόσθεσε. Μίλησε δε για πολλά διδάγματα από τους δύο πολέμους (Ουκρανία – Γάζα) για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Σύζευξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και του 21ου αιώνα. Χαρακώματα παράλληλα με drones», ήταν μια άλλη παρατήρηση του υπουργού για τον τρόπο που διεξάγονται οι πόλεμοι πλέον. «Ο δικός μας στρατιώτης εκπαιδεύεται κυρίως να φυλάει σκοπιά», σημείωσε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τον αμερικανικό στρατό, κάτι λάθος γίνεται»
Τέλος ανέλυσε την ατζέντα 2030 και τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας. «Το ελληνικό ναυτικό χρειάζεται μια νέα φρεγάτα», τόνισε μιλώντας για συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Να αλλάξουμε την λογική πάω και ψωνίζω από το ξένο ράφι», πρόσθεσε. Ο «μεγαλύτερος κινητήριος μοχλός είναι η ανάγκη και η πατρίδα έχει ανάγκη να παράξει αμυντικά συστήματα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καμία ελληνική κυβέρνηση να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο διατηρείται το casus belli», ανέφερε κατά τα λοιπά ο Νίκος Δένδιας στο φόρουμ των Δελφών.

«Άλλωστε η Τουρκία δεν μας το επιτρέπει», πρόσθεσε.

«Κάθε φορά να απαντάμε κάθετα στην Τουρκία και με τρόπο που να γίνεται κατανοητός. Αν επιλέγουμε γλυκιά αντιμετώπιση δεν θα γίνει αποδεκτό ως κίνηση καλής θέλησης. Ο Ερντογάν αναζητάει πιστοποιητικό συμπεριφοράς σε ΗΠΑ και συμμάχους», επισήμανε επιπλέον ο υπουργός Άμυνας.

«Η ανακοίνωση της Τουρκίας αφορά τις Κυκλάδες», είπε φέρνοντας παράδειγμα το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα σημειώνοντας πως ναι μεν έχουμε μηδέν παραβατικότητα στο πεδίο αλλά αύξηση λεκτικών προκλήσεων.

«Δεν είναι ιστορικές διαφορές με την Τουρκία αλλά νομικές διαφορές με μια χώρα που αρνείται ότι το διεθνές δίκαιο είναι το πλαίσιο επίλυσης», ανέφερε επίσης.


Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση της Άγκυρας

Η πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να δημιουργεί εντυπώσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά το δελτίο Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο ανέφερε πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά προγράμματα για να δημιουργήσει de facto καταστάσεις στο Αιγαίο.

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων» αναφέρει χρακτηριστικά και προσθέτει:

«Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ:

“Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα κηρύξει δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια του «Our Ocean Conference» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17. Απριλίου 2024.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των εκκρεμών θεμάτων του Αιγαίου. Παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και πάλι περιβαλλοντικά ζητήματα.

Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην εμπλέξει τα εκκρεμή ζητήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες, στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας.

Θα θέλαμε επίσης να συμβουλεύσουμε τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην γίνουν εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα.

Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος .

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε το τετελεσμένο γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται.

Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω Θαλάσσια Πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σκληρή ρητορική από Ερντογάν για Κύπρο – Επαναφέρει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

«Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλη συμβολή στα επιτεύγματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μια φορά με ευλάβεια, εύχομαι υπομονή...

Ανασχηματισμός …σε δεύτερη φάση!

Αντίστροφα μετράει το γαλάζιο στρατόπεδο για τη δεύτερη φάση των πρωθυπουργικών παρεμβάσεων στα υπουργεία, καθώς αναμένονται, ακόμα καιεντός της ημέρας, οι επίσημες ανακοινώσεις για...
ΑΠΟΨΗ: Τι Πρόεδρο Δημοκρατίας θέλουμε;

Προεδρικό Μέγαρο: Σήμερα η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Προσκεκλημένοι και άνθρωποι...

Ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα προσδίδει φέτος στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, η συμπλήρωση 50 χρόνων από τον Ιούλιο...

Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα διεκδικεί ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί τώρα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα αφού στήριξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ώστε να...

Σαν σήμερα: 24 Ιουλίου 1974 – H νύχτα που επέστρεψε ο Καραμανλής

Την περίοδο που πραγματοποιείτο η πολιτική αλλαγή στην Κύπρο, στο ίδιο ακριβώς κλίμα βάδιζε και η Αθήνα... Από τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Ιουλίου, η...

Δημοσκόπηση: Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42% στην κούρσα για τις...

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, διεύρυνε το οριακό προβάδισμα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τερμάτισε...
Την μεγαλύτερη θητεία, έχει ο Κων. Καραμανλής

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Ιουλίου στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1974...Χιλιάδες λαού υποδέχονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που φτάνει από το Παρίσι. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο: Σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε με τουρκικό αλιευτικό

Σκάφος του Λιμενικού στο Αιγαίο συγκρούστηκε με αλιευτικό της Τουρκίας που ψάρευε εντός των...

Επτά πλωτά ραντάρ θα σκανάρουν το Αιγαίο – Θα έχουν εμβέλεια περίπου 40 χιλιομέτρων

Μπήκαν οι υπογραφές από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων στη σύμβαση για...

Περίπου 100.000.000 ευρώ ετησίως μας στοίχιζε η ένταση με τους Τούρκους στο Αιγαίο

Για τα ελληνοτουρκικά τοποθετήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής ΝΔ, Πρόεδρος Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της...

Δεκαήμερη περιοδεία Κασσελάκη σε 29 νησιά του Αιγαίου

Περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Στ....