ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΗ «ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ»: Κράτηση γνωστού Γάλλου ιστορικού

34
παρεξήγηση, κράτηση, Γάλλος, Ιστορικός,

Άλλη μία ιστορία τρέλας γύρω από το αντιμεταναστευτικό μένος της αμερικανικής ηγεσίας καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο 62χρονος Γάλλος ιστορικός Ανρί Ρουσό, ειδικός στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κρατήθηκε για 10 ώρες από τις αμερικανικές αρχές, ενόσω ταξίδευε για ακαδημαϊκή διάσκεψη στο Τέξας.

Τον συνέλαβαν την Τετάρτη και τον κράτησαν για ανάκριση, όταν η πτήση από Παρίσι προσγειώθηκε στο Χιούστον. Ο ίδιος έγραψε στο twitter πως υπήρχε περίπτωση να απελαθεί και ότι ο αξιωματικός που τον συνέλαβε, ήταν άπειρος. Κατά την τοπική εφημερίδα του Τέξας, The Eagle, ο Ρουσό επρόκειτο να παραστεί σε Συμπόσιο του Ινστιτούτου Hagler. Ο Ρουσό εξήγησε πως επειδή επρόκειτο να λάβει αμοιβή για τη συμμετοχή του σ΄αυτό, ο αξιωματικός μετανάστευσης θεώρησε πως έπρεπε να διαθέτει και βίζα εργασίας, όχι απλά τουριστική. Έτσι, διέταξε την απέλασή του, «με την πρώτη πτήση για Παρίσι». Ο ιστορικός επικοινώνησε με το πανεπιστήμιο και η δικηγόρος Φατμά Μαρούφ που ειδικεύεται σε θέματα μεταναστών, εξασφάλισε την απελευθέρωσή του. Οι τελωνειακοί, μίλησαν για «παρεξήγηση».

Ο Ρουσό γεννήθηκε στο Κάιρο το 1952, αλλά η οικογένειά του απελάθηκε από την Αίγυπτο το 1956. Έχει διδάξει στη Σορβόνη και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Είναι ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι. Η δουλειά του εστιάζει στη Γαλλία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεταπολεμική περίοδο. Έχει κάνει διαλέξεις στο παρελθόν στο Τέξας, τόσο για την κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία όσο και για το Ολοκαύτωμα.

Διαβάστε επίσης:  Μίσιγκαν: Κατέρρευσαν δύο φράγματα λόγω της κακοκαιρίας - Εκκενώνεται η περιοχή (βίντεο)