Τσίπρας: Συνολική συμφωνία τον Απρίλιο

16
Τσίπρας: Κάποιοι παραιτούνται για 23.000 ευρώ και άλλοι κάνουν τον... Κινέζο για 23 δισ.

«Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος όλο αυτό το διάστημα έχει καταγραφεί και στην ανακοίνωση του EuroWorking Group χθες το βράδυ», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι εφικτό να έχουμε την συμφωνία σε τεχνική επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης του Μάρτη, και απολύτως εφικτό να έχουμε στον Απρίλη συνολική συμφωνία με τα μεσοπρόεθσμα μέτρα για το χρέος. Είμαστε κοντά πολιτικά και χρονικά για μια συνολική συμφωνία», πρόσθεσε.

Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, τη βιωσιμότητα του χρέους και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «αυτές τις 2 μέρες υπήρξε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία & κάθε μέλους ξεχωριστά. Στο σχέδιο πετύχαμε να υπάρχει ειδική αναφορά για τις πρόσθετες δράσεις καταπολέμισης της υψηλής ανεργίας. Δομικές ανισότητες βορρά-νότου για την ανεργία, που εντάθηκαν κατά την κρίση, πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Η στροφή της Ελλάδας προς την ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και διευθέτηση χρέους», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κεντρική Μεσόγειο. Αλλά πρόκειται για τoν ίδιο κορμό συστήματος διακινητών. Μίλησα για το μεγάλο βάρος που σηκώνουν το νησιά μας και ζήτησα περισσότερη στελέχωση της EASO».

Διαβάστε επίσης:  Στον κόσμο του ο Τσίπρας! "Μικροπολιτική αντιπαράθεση και κουτσομπολιό" όσα λέγονται για το δάνειο Πολάκη

Αναφερόμενος στα δυτικά Βαλκάνια, επισήμανε «τη μεγάλη ανησυχία μας για τις εξελίξεις: άνοδο εθνικισμού κλπ.».

Για τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα, είπε ότι ενημέρωσε «για την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής & στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο από την Τουρκία

Μήνυμα όλων προς τν Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Τόνισα την ανάγκη να μη μιλάμε για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αλλά για την Ευρώπη των πολλών επιλογών. Κάποιοι επιλέγουν την α λα καρτ Ευρώπη, όπως στο προσφυγικό, που κάποιες χώρες αρνούνται την αλληλεγγύη. Υπάρχει ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε προς χώρες που αισθάνονται ότι θα βρεθούν σε δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα ότι δεν μιλάμε για αποκλεισμούς. Αυτό προϋποθέτει, πρώτον, η συζήτηση να γίνει εντός των ευρωπαϊκών συνθηκών και δεύτερον, να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και εξαιρέσεις», συμπλήρωσε.

«Απ’ την Λαγκάρντ ζήτησα να ξεκαθαρίσει τη στάση του ΔΝΤ, να μην σπαταλά χρόνο και να δεσμευτεί για ελάφρυνση χρέους», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι «υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Αισιοδοξούμε. Θεωρούμε εφικτό να έχουμε συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Μάρτη».