«Βόμβα» στην επένδυση του Ελληνικού – Το υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτηρίζει αρχαιολογικό χώρο

132
Υπερψηφίστηκε, νομοσχέδιο, ελληνικό,

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η αξιοποίηση του Ελληνικού, λίγο μετά την υπογραφή της τροποποιημένης συμφωνίας λόγω της πρόθεσης του υπουργείου Πολιτισμού, να ξεκινήσει διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή η οποία ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο τής προς παραχώρηση έκτασης.

Η εξέλιξη αυτή βάζει “βόμβα” στην προσπάθεια για αξιοποίηση του Ελληνικού, αλλά και στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της τροποποιημένης συμφωνίας το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, με επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ και τα αρμόδια υπουργεία, αναφέρει ότι σκοπεύει να ξεκινήσει διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή η οποία ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο της προς παραχώρηση έκτασης.

Σημειώνεται πως η παραχώρηση του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πως η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ανάλογο πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργηθεί και με το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκει να παραχωρήσει για 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη θα θεωρηθεί θαύμα αν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για την επένδυση στο Ελληνικό, ο όμιλος Λάτση, δεν αποσύρει τελικώς το ενδιαφέρον της τινάζοντας στον αέρα όλο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφού η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση θεωρείται «πιλότος» κι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:  Τι έγινε σαν σήμερα, 26 Απριλίου; Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

Επειδή δε οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα συμπεριέλαβαν την συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης την οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα και έχει ψηφίσει στη Βουλή. Οποιαδήποτε εμπλοκή στην επένδυση θεωρείται βέβαιο ότι θα μπλοκάρει και την εκταμίευση των δόσεων προς τη χώρα μας, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την ελληνική οικονομία.

Αντιδράσεις κομμάτων

Την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε το δημοσίευμα. Σε ανάρτησή του στο «Facebook», ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κάνει λόγο για «αυγουστιάτικη συνωμοσία υπουργών και ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για να καθυστερήσει περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού». Στο ίδιο μήκος σχήματος κινείται και η Ένωση Κεντρώων, η οποία σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ερασιτεχνισμούς».