Δευτέρα, 10 Μάι, 2021
20 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 Μαίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ – Κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων – 569 σε λίγες ώρες

Συνολικά 569 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία από κορωνοϊό, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των Αρχών.

Πρόκειται για το αρνητικό ρεκόρ θανάτων σε μία ημέρα, ενώ το σύνολο των νεκρών στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 2.921.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τους 10.000 συνολικά οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ισπανία. Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 950 θανάτους από τον κορωνοϊό και οι νεκροί έφτασαν τους 10.003 με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι σύντομα θα ξεπεράσει την Ιταλία, αφού οι ημερήσια θάνατοι είναι όλο και πιο πολύ.

Ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει την ανελέητη κούρσα του με ταχύτητα αυξανόμενη κατά τρόπο «σχεδόν εκθετικό», θερίζοντας ανθρώπινες ζωές στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, ανάμεσά τους αυτή ενός μωρού έξι εβδομάδων στις ΗΠΑ, ενός από τα μικρότερα σε ηλικία μεταξύ των 46.000 θυμάτων της πανδημίας.

Πάνω από 900.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφονται παγκοσμίως, εκ των οποίων 215.000 στις ΗΠΑ, όπου η ασθένεια COVID-19 εξαπλώνεται πλέον ταχύτερα απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού. Ελλείψει επαρκών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση εξετάσεων, οι αριθμοί αυτοί πιθανόν είναι πολύ κατώτεροι από την πραγματικότητα.

Παρά τα μέτρα περιορισμού που πλέον αφορούν σχεδόν τον έναν κάτοικο του πλανήτη στους δύο, οι απολογισμοί γίνονται ολοένα βαρύτεροι: 13.000 νεκροί στην Ιταλία, 9.000 στην Ισπανία, πάνω από 5.000 στις ΗΠΑ, 4.000 στη Γαλλία…

Ο θάνατος ενός νεογέννητου στην πολιτεία Κονέτικατ, έπειτα από εκείνους ενός βρέφους εννιά μηνών στο Σικάγο κι ενός εφήβου 13 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή είδηση για πολλούς, καθώς τα παιδιά μέχρι τώρα θεωρείτο πως δεν κινδύνευαν τόσο. Η είδηση «σου ραγίζει την καρδιά», συνόψισε ο Νεντ Λαμόντ, ο κυβερνήτης αυτής της πολιτείας των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

«Βαθιά ανήσυχος», ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους δεν μπόρεσε παρά να διαπιστώσει την «σχεδόν εκθετική αύξηση» του αριθμού των κρουσμάτων. «Πρέπει να δείξουμε ομοψυχία και να πολεμήσουμε αυτόν τον άγνωστο και επικίνδυνο ιό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε τη χώρα να «μπει σε κίνηση». Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τις προβλέψεις του: η ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, θα στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, που έχουν γίνει πλέον, μετά την Ευρώπη, το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

«Βόμβες»

Στην Ευρώπη, ήταν η Ισπανία αυτή που θρήνησε τις πιο βαριές απώλειες, με 864 νέους νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Η χώρα φοβάται ότι κατακλυστούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που ήδη έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους.

«Δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός προστασίας» και «ο αριθμός των κλινών παραμένει ανεπαρκής», διαπίστωσε με πικρία ο Γκιγιέν ντελ Μπάριο, νοσηλευτής στη Μαδρίτη, ωστόσο σημείωσε τη μικρή μείωση της ροής στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου του.

Την τάση επιβεβαίωσαν οι αρχές. «Φαίνεται πως είμαστε ήδη πέραν» της κορύφωσης της εξάπλωσης και «οδεύουμε σε μείωση» των νέων κρουσμάτων, εκτίμησε ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Υγειονομικών Εκτάκτων Καταστάσεων, ο Δρ. Φερνάντο Σιμόν.

Στην Ιταλία, όπου τα νοσοκομεία δεν έχουν πια έλεγχο της κατάστασης, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης συνεχίζει να μειώνεται. Αλλά γιατροί ανησυχούν για το ενδεχόμενο άνθρωποι που βγαίνουν από τα νοσοκομεία όταν η ζωή τους δεν κρίνεται πως κινδυνεύει πλέον να εξακολουθήσουν να μεταδίδουν τον SARS-CoV-2.

«Σε έναν πόλεμο όπως αυτός, δεν μπορεί να επιτραπεί να εκτεθούμε στην εμφάνιση νέων εστιών που υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψουν τα κέντρα ανάρρωσης σε ‘υγειονομικές βόμβες’ που θα εξαπλώνουν τον ιό», προειδοποίησε ο Ραφαέλε Αντονέλι Ινκάλτζι, πρόεδρος της ιταλικής Εταιρείας Γηριατρικής.

Στη Γαλλία, όπου τα νοσοκομεία του Παρισιού πλέον ξεχειλίζουν ασθενείς, η διακομιδή αρρώστων με τρένα συνεχίστηκε, ενώ ιδρύματα υγείας της πρωτεύουσας ετοιμάζονται να αρχίσουν να φτιάχνουν με εκτυπωτές τριών διαστάσεων υλικό σε έλλειψη. Ζητήθηκε ακόμη και η εθελοντική συμβολή κτηνιάτρων, που θα μπορούσαν να βοηθούν για παράδειγμα στη διαλογή ασθενών.

Ούτε νερό, ούτε τουαλέτες

Για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας, πάνω από 3,75 δισεκ. άνθρωποι (το 48% του παγκόσμιου πληθυσμού) καλούνται να μείνουν σπίτι, ή υποχρεώνονται να το κάνουν.

Αυτό όμως δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται σε φτωχότερες περιοχές, όπως στην τεράστια παραγκούπολη Καϊελίτσα της Νότιας Αφρικής, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε καλύβες φτιαγμένες από λάσπη και χαρτόνια με οροφές από ελενίτ.

«Δεν έχουμε τουαλέτες. Οπότε βγαίνουμε. Δεν έχουμε νερό. Οπότε βγαίνουμε. Προσπαθούμε να μείνουμε στο καλύβι μας, αλλά δεν είναι κι εύκολο», κατέθεσε μια 55χρονη που ζει εκεί. «Οι άνθρωποι εδώ θα ήθελαν να υπακούσουν, προσπαθούν. Όμως είναι απλώς αδύνατον», εξήγησε άλλος κάτοικος.

Ελλείψει εμβολίου ή φαρμάκου, ο περιορισμένος παραμένει το αποτελεσματικότερο μέσο του αγώνα και η αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα, η Ερυθραία και η Σιέρα Λεόνα ανακοίνωσαν χθες ότι θα το χρησιμοποιήσουν, ενώ Γερμανία, Ιταλία και Πορτογαλία παρέτειναν την εφαρμογή του.

Στη Μόσχα, οι αρχές θα δημιουργήσουν εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα και γραμμωτούς κώδικες για να επαληθεύεται ότι ο πληθυσμός τηρεί την απομόνωση και για να παρακολουθούνται οι ασθενείς.

Ρωσική βοήθεια στις ΗΠΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που άργησε να πάρει το μέτρο της απομόνωσης των πολιτών, κατέγραψε 563 θανάτους μέσα σε μια μέρα, καθώς βιώνει την επιτάχυνση της πανδημίας που έχει στοιχίσει πλέον τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους στη χώρα. Ανάμεσα στους ανθρώπους που μολύνθηκαν συγκαταλέγονται ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρίγκιπας διάδοχος Κάρολος.

Το Ιράν ξεπέρασε χθες το φράγμα των 3.000 θανάτων.

Αλλά είναι οι ΗΠΑ, όπου το 85% των Αμερικανών έχει πλέον τεθεί σε κάποιο βαθμό υπό περιορισμό, όπου η πανδημία εξαπλώνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και οι αρχές κάνουν πυρετωδώς προετοιμασίες.

Με πάνω από 1.900 νεκρούς, η πολιτεία της Νέας Υόρκης ενέτεινε τις προσπάθειές της, με τη δημιουργία νοσοκομείου εκστρατείας στο Σέντραλ Παρκ και με τη μετατροπή συνεδριακού κέντρου του Μανχάταν σε κέντρο νοσηλείας. Υλικό φθάνει από παντού, ακόμα κι από τη Ρωσία, που έστειλε χθες αεροπλάνο φορτωμένο ανθρωπιστική βοήθεια.

Ούτε ο αμερικανικός στρατός έχει μείνει αλώβητος: ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πάνω στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο νησί Γκουάμ, στον Ειρηνικό, και το πλήρωμά του άρχισε να απομακρύνεται κατεπειγόντως από το σκάφος.

Άλλα δύο πλοία, το κρουαζιερόπλοιο Zaandam και ακόμη ένα, το οποίο στάλθηκε να το βοηθήσει, το Rotterdam, συνεχίζουν να πλέουν χωρίς να ξέρουν ακόμα πού θα καταλήξουν, με το πρώτο να μεταφέρει τέσσερις νεκρούς και δεκάδες ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ότι Καναδοί και Βρετανοί υπήκοοι πάνω στα πλοία θα επαναπατριστούν προσεχώς.

Ύφεση «άνευ προηγουμένου»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες υπογραμμίζει πως ο πλανήτης ζει «τη χειρότερη παγκόσμια κρίση αφότου ιδρύθηκε» ο οργανισμός, πριν από 75 χρόνια, επικαλούμενος «τον συνδυασμό μιας νόσου απειλητικής για όλον τον κόσμο και των οικονομικών επιπτώσεων, που οδηγεί σε μία ύφεση άνευ προηγουμένου στο πρόσφατο παρελθόν».

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος «έλλειψης τροφίμων» στην παγκόσμια αγορά, λόγω των προβλημάτων τόσο στην παραγωγή, όσο και στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, προειδοποιούν εξάλλου οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοιός: 1190 κρούσματα - 85 θάνατοι και 552 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 1.904 νέα κρούσματα, 60 θάνατοι, 732 διασωληνωμένοι

Άλλα 1.904 νέα κρούσματα κορωνοιού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο. Το ίδιο διάστημα 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται...

Ρωσία: Μεγαλειώδης παρέλαση και μήνυμα Πούτιν στη Δύση (φωτό-βίντεο)

«Θα υπερασπιστούμε σταθερά τα εθνικά μας συμφέροντα» είπε ο Ρώσος ηγέτης στη διάρκεια της παρέλασης για τα 76 χρόνια από το τέλος του Β’...

Καταιγίδα κοινών ασκήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ από την Μεσόγειο ως τον Έβρο(φωτό-βίντεο)

Ελλάδα και ΗΠΑ διάγουν το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας και η βούληση των κυβερνήσεων είναι η περαιτέρω εμβάθυνση σε στρατηγικό και αμυντικό επίπεδο. Το...

Άρση lockdown: Έρχονται ανακοινώσεις για το οριστικό χρονοδιάγραμμα – Τι και πότε αναμένεται να...

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown και για το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων εκείνων που παραμένουν...

Self test: Πότε μπορούν να τα προμηθευτούν εκ νέου oι εργαζόμενοι στο δημόσιο

Σε συνέχεια της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με...

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιους αφορά

Μπαράζ πληρωμών θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 15 Μαΐου καθώς θα καταβληθούν μεταξύ άλλων το επίδομα των 534 ευρώ στους εργαζόμενους που...
AstraZeneca: Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της εταιρείας παραμένει ασφαλές και προέτρεψε τους πολίτες να το κάνουν

AstraZeneca: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων για μετά τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για μετά τον Ιούνιο δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος...

Βρείτε μας

7,793ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: 1.904 νέα κρούσματα, 60 θάνατοι, 732 διασωληνωμένοι

Άλλα 1.904 νέα κρούσματα κορωνοιού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο. Το ίδιο...

Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών: Αναμένει σημαντική πτώση των κρουσμάτων έως τον Ιούλιο

Σημαντική πτώση των νέων κρουσμάτων COVID-19 έως τον Ιούλιο, προβλέπουν τα μαθηματικά μοντέλα του...

Κορωνοιός: 1.428 κρούσματα, 51 θανάτους και 728 διασωληνωμένοι

Άλλα 1.428 νέα κρούσματα κορωνοιού και ακόμη 51 θανάτους ασθενών με Covid-19, ανακοίνωσε το...

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Σε τρία λεπτά τα αποτελέσματα για τον κορωνοϊό ακόμα και αν έχουμε μολυνθεί την ίδια μέρα

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή των επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μας επιτρέπει, μέσα σε...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή