Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται ο προσωπικός γιατρός με ν/σ – Ξεκινά το πρόγραμμα “Φ. Γεννηματά” για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών

Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν τον προσωπικό τους γιατρό, παθολόγο ή γενικό γιατρό, και μέσω αυτού οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και συνταγογράφηση.

Η θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού σε νέα βάση, περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και ο υπουργός Θάνος Πλεύρης φιλοδοξεί ότι το εγχείρημα αυτή τη φορά θα πετύχει και τόσο οι Έλληνες ασφαλισμένοι, όσο και οι γιατροί θα ανταποκριθούν.

Σημειώνεται ότι το 2018 είχε αποφασιστεί ξανά η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, αλλά είχαν ανταποκριθεί μόνον 1,4 εκατομμύριο Έλληνες.
Η αλλαγή στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα είναι η μορφή της αποζημίωσης των γιατρών, η οποία θα είναι κατά κεφαλή και όχι με βάση επισκέψεις.  

Οι προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να είναι παθολόγοι και γενικοί γιατροί, ενώ θα μπορούν να είναι εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς που θα δηλώσουν συμμετοχή και γιατροί των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλάδή, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.

Σε ότι αφορά τους ιδιώτες γιατρούς στη σύμβαση που θα υπογράψουν θα προβλέπεται ρύθμιση βάση της οποίας θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και δύο εφημερίες το μήνα σε δημόσια νοσοκομεία εάν παραστεί ανάγκη.

Στο ίδιο πλαίσιο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν υπηρεσίες σε δημόσιες μονάδες υγείας όταν σε αυτές λείπουν βασικές ειδικότητες, έτσι ώστε να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.

Προληπτικά προγράμματα Υγείας “Φ. Γεννηματά και “Σπ. Δοξιάδης”

Σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Από το τέλος Μαρτίου, οι δικαιούχες θα λαμβάνουν sms για μαστογραφία και εξέταση από γιατρό.
Πιλοτικά θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” για τη διενέργεια ετήσιων προληπτικών εξετάσεων στον γενικό πληθυσμό.

Απογευματινά χειρουργεία

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σήμερα στους υγειονομικούς συντάκτες ανέφερε ότι σύντομα θα θέσει σε εφαρμογή νόμο του 2002, σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Το κόστος θα πληρώνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ και κατά 30% από τον ασθενή, με το 30% να πηγαίνει στο προσωπικό που συμμετέχει στην επέμβαση.

Για να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, το προσωπικό θα πρέπει να έχει εξαντλήσει τη λίστα των πρωινών χειρουργείων.

Αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα, με άλλο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, καθώς θα προβλέπεται η ένταξη ποιοτικών κριτηρίων στη σύμβαση των παρόχων με τον Οργανισμό. Π.χ. σε όσους έχουν παλαιά μηχανήματα, θα επιβάλλεται αυξημένη έκπτωση (rebate) σε σύγκριση με όσους έχουν σύγχρονα. Επίσης θα προβλέπεται έλεγχος των υπηρεσιών όλων των παρόχων σε πραγματικό χρόνο (real time), ώστε να αξιολογούνται άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λάρισα: Συνελήφθη γιατρός με την κατηγορία ασέλγειας εις βάρος της ανήλικης κόρης του

Χειροπέδες σε γιατρό που κατηγορείται ότι προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος της ανήλικης...

Υπουργείο Υγείας: Κάλεσμα για εμβολιασμό – Καλπάζουν γρίπη και κορωνοϊος

Ανακοινώσεις, για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και την πίεση που ασκείται στο...

«Σβήνουν» ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ και έρχεται ο… Προσωπικός Αριθμός – Αιτήσεις μέσω ειδικής πλατφόρμας

«Σβήνουν» ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας και αντικαθίστανται από έναν και μοναδικό αριθμό:...

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση και συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη από το υπουργείο Υγείας

Σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου προχωρά το Υπουργείο Υγείας αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, στις 11:30...