Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

Τα βότανα που κάνουν καλό στο έντερο

Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί σημαντικό μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας, το 16% των Ελλήνων αντιμετωπίζει πρόβλημα με το έντερό του τουλάχιστον μία φορά στους 12 μήνες, ενώ το 20% το έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Το 51% των πασχόντων αποδίδει το πρόβλημα στην κακή διατροφή και το 30% πιστεύει ότι ευθύνεται το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας.

Το φαρμακείο της φύσης έχει πολλά βότανα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Δρακοντιά

Η δρακοντιά, γνωστή και ως άρο, είναι ένα από τα βότανα με την ισχυρότερη δράση κατά της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να χορηγηθεί ως σκόνη, ενώ πολλοί συνιστούν και αφέψημα από τη ρίζα της. Η κατανάλωση της δρακοντιάς χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς περιέχει την ισχυρή δηλητηριώδη ουσία αροϊνη. Πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσεται σε σημείο όπου δεν μπορούν να τη βρουν τα παιδιά.

Αλθαία

Η αλθαία είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη. Το φυτό περιέχει συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις αλλά και να καταπολεμήσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως είναι η δυσκοιλιότητα. Το αφέψημα από τη σκόνη της ρίζας της είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Πορτοκάλι

Πιείτε φρέσκο χυμό πορτοκάλι σε ποτηράκια από τις φλούδες του

Τα πορτοκάλια είναι γνωστά για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια, ταυτόχρονα όμως αντιμετωπίζουν και τη δυσκοιλιότητα. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη λειτουργία του εντέρου.

Αχλαδιά

Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, αρκεί να είναι ώριμο. Το άγουρο φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Προτιμήστε το πριν από το φαγητό ή ανάμεσα στα δύο κύρια γεύματα.

Αγκινάρα

Η αγκινάρα προστατεύει με πολλούς τρόπους το γαστρεντερικό σύστημα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι όσοι ταλαιπωρούνται από διάρροια ή χρόνιες παθήσεις των εντέρων μπορούν να θεραπευτούν τρώγοντας καθημερινά 2-3 αγκινάρες συνοδευόμενες από μαύρο ή κόκκινο πιπέρι.

Λυκοπόδιο

Το έγχυμά του συστήνεται κατά της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Το λυκοπόδιο περιέχει ράδιο και στη χώρα μας δεν είναι αυτοφυές.

Αλεξανδρινή χένα

Είναι το φυτό Κασσία που χρησιμοποιείται ως καθαρτικό από την αρχαιότητα. Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, καθώς η παρατεταμένη κατανάλωση του φυτού είναι πιθανό να προκαλέσει εξάρτηση στο έντερο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η συνεχής χρήση του σε περιπτώσεις χρόνιας ή σπαστικής δυσκοιλιότητας.

Λάχανο

Όταν καταναλώνεται ωμό το λάχανο ή ο ζωμός του είναι φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού».

Πράσο

Βοηθά όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Από την άλλη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, μια ολιγοήμερη δίαιτα με πράσα είναι ικανή να σταματήσει τη διάρροια.

Πεπόνι

Το πεπόνι περιέχει όπως όλα τα φρούτα φυτικές ίνες που μπορούν να ανακουφίσουν όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, ενισχύει τον οργανισμό, καθώς η σάρκα του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Ε και C.

Ντομάτα

Το λαχανικό-φρούτο που φρουρεί την καρδιά μας

Έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι ότι καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Σπανάκι

Δρα ως φυσικό καθαρτικό, χωρίς όμως να προκαλεί ερεθισμούς, πόνους ή εθισμό όπως τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας.

Μηλιά

Το μήλο δρα κατά της διάρροιας, των εντερικών διαταραχών αλλά και της δυσκοιλιότητας. Ο χυμός του θεωρείται από τους βοτανολόγους πιο δραστικός από ό,τι η κατανάλωση του καρπού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χάσε 3 κιλά σε έναν μήνα χωρίς δίαιτα!

Είναι εκείνο το αγαπημένο σου τζιν που θέλεις να το φορέσεις! Εκείνο το άτιμο που περιμένει στην ντουλάπα για τις φθινοπωρινές σου εξόδους,αλλά σου...

7 θαυματουργές ιδιότητες του φασκόμηλου στον ανθρώπινο οργανισμό!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη. Ήδη από την αρχαιότητα, αρκετοί λαοί αναγνώρισαν τη...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που (δεν πρέπει) κάνουμε σε μία σχέση

Για ανεβασμένη ερωτική διάθεση κάντε πέντε αλλαγές στη διατροφή σας!

Η σεξουαλική λειτουργία εξαρτάται από ποικίλες βιολογικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα των ορμονών, η κυκλοφορία του αίματος και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του...

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το διαιτολόγιό μας αλλά και τις ώρες που...

Η δίαιτα του δρόμου – Δραστικά αποτελέσματα ακόμη και στους πιο … πολυάσχολους

Αυτή η δίαιτα αποτελεί την ιδανική λύση για εσένα που περνάς την μισή και παραπάνω ημέρα σου στο δρόμο. Αδυνάτισμα με πολλαπλές επιλογές σνακ,...

Mπακαλιάρος σκορδαλιά: Η Θρεπτική αξία του

Παραδοσιακό έθιμο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια είναι την ημέρα της 25ης Μαρτίου στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς. Οι περισσότεροι από...

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Αυτά είναι τα βότανα που γιατρεύουν τις αμαρτίες”(Οσιος Νείλος Σόρσκυ)

ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ: Καλογερική «συνταγή» για τα θεραπευτικά «βότανα» της ψυχής απ΄τα βάθη του...

“Αποψιλώνουν” τον Γράμμο από τα βότανα!

Σπάνια αρωματικά φυτά απειλούνται με εξαφάνιση, ολόκληρες πλαγιές στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο...

Τα ελληνικά βότανα και οι θεραπευτική δράση τους

Το κώνειο μπορεί να σκότωσε τον Σωκράτη, ωστόσο το 19ο αιώνα ανακαλύφθηκε η αντικαρκινική...

Τα βότανα που θα κάνουν «θαύματα» στο δέρμα σας !

  Είτε τα προσθέσετε στην μαγειρική σας, είτε τα μετατρέψετε σε γευστικά ροφήματα, είτε τα...