Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

4.000 χρόνια δεν γέλασε κανείς: Εσύ έχεις ακούσει το πιο παλιό ανέκδοτο στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι στις τάξεις της νεολαίας δεν γίνεται συχνά αφήγηση ανεκδότων.

Τα εικονομηνύματα στα πρώτα κινητά τηλέφωνα-μπακατέλες και, κατόπιν, τα memes  έχουν οπτικοποιήσει σχεδόν πλήρως το χιούμορ. Το γέλιο είναι ιερό, όπως κι αν προκύψει, όμως, κανένα σκίτσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ταλέντο κάποιου μερακλή story-teller.

Ο «Τοτός», ο «Μπόμπος», η «Αννούλα», τα «ποντιακά», ακόμη και ο πιο σύγχρονος «Τσακ Νόρις», έκαναν τους ανθρώπους να ξεκαρδίζονται, αλλά φυσικά ήταν και ο τρόπος που… μεταλαμπάδευε κανείς την ιστορία.

Αν εμβαθύνει κάποιος στο θέμα, πιθανότατα θα θυμηθεί μερικά από τα πρώτα ανέκδοτα που άκουσε στη ζωή του. Εξάλλου το μυαλό είναι σαν σφουγγάρι στην παιδική ηλικία. Καταφέρνει να ανασύρει κάτι που συνέβη πριν από 25-30 χρόνια και δυσκολεύεται να απαντήσει μονομιάς στην ερώτηση «τι έφαγες χθες;»

Κι αφού μπήκατε στο κλίμα, ήρθε η στιγμή να ενημερωθείτε για τον πραγματικό λόγο που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Πρόκειται για μία έρευνα που διενεργήθηκε το 2008 από ομάδα ιστορικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν μία πολύ δύσκολη αποστολή: Να ανακαλύψουν το παλιότερο αστείο που γράφτηκε ποτέ!

Ούτε γι’ αστείο θα πει κανείς. Κι όμως το βρήκαν! Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν διαδικτυακές πηγές, όπως η “Daily Mail   ή το “Insider”.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Πολ ΜακΝτόναλντ, ο οποίος γεννήθηκε το 1961 στην Αγγλία και έχει βιογραφικό που αξίζει να παρατεθεί, διότι αναφέρεται ως humour specialist, δηλαδή ειδικός στο χιούμορ, ιδιότητα που ομολογουμένως προκαλεί αίσθηση.

Παράτησε το σχολείο στα 16 του και άρχισε να εργάζεται ως σαμαροποιός, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προτού ενταχθεί στο Πολυτεχνείο του Μπέρμιγχαμ για πλήρη εκπαίδευση.

Τότε άρχισε να συγγράφει βιβλία μυθοπλασίας, με αφετηρία ιστορίες που είχαν αποδέκτες τους λάτρεις του γυναικείου ρομάντζου, χρησιμοποιώντας μάλιστα γυναικείο ψευδώνυμο.

Αργότερα κέρδισε μια υποτροφία για έρευνα διδακτορικού, ώσπου το 1994 έλαβε μια ακαδημαϊκή θέση, διδάσκοντας αγγλική και αμερικανική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Γουλβερχάμπτον, ενώ παράλληλα διευθύνει το Πρόγραμμα Δημιουργικής & Επαγγελματικής Γραφής.

Πλέον, η βιβλιογραφία του περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 έργα, πολλά εκ των οποίων είναι ποιήματα που του έχουν χαρίσει αρκετά βραβεία (επί παραδείγματι το “John Clare” του 2012).

Μεταξύ άλλων, έχει κάνει αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις, όπως στο “BBC Breakfast” και στο “The One Show”, όπου ο ΜακΝτόναλντ δεν εγκατέλειψε το χαρακτηριστικό του χιούμορ.

Όλα αυτά αναφέρονται προκειμένου να γίνει σαφές ότι ο επικεφαλής της έρευνας δεν θεωρείται κανένας τυχαίος και πως, πάνω απ’ όλα, είναι πανεπιστημιακού επιπέδου.

Όταν έγινε η πρώτη δημοσίευση της έρευνας, μεταξύ άλλων, ο ΜακΝτόναλντ ανέφερε: «Τα αστεία ποικίλλουν. Μερικά παίρνουν τη μορφή ερώτησης και απάντησης, ενώ άλλα είναι πνευματώδεις παροιμίες ή αινίγματα. Το κοινό στοιχείο όλων, ωστόσο, είναι η προθυμία να ανατρέψουν τα ταμπού και το κατεστημένο».

4.000 χρόνια δεν γέλασε κανείς: Εσύ έχεις ακούσει το πιο παλιό ανέκδοτο στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Στη λίστα υπάρχουν μέχρι και σόκιν ανέκδοτα, όμως, εκείνο που πραγματικά προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι το παλιότερο. Καταγράφηκε στα 1.900 π.Χ. από τους Σουμέριους. Παρεμπιπτόντως, ο αρχαίος αυτός λαός βρέθηκε στο απόγειο της ακμής του μεταξύ του 3.000 και του 1.500 π.Χ.

Διαβάστε, λοιπόν:

-Τι δεν έχει συμβεί ποτέ στον αιώνα τον άπαντα;
-Μία νεαρή κοπέλα να… αεριστεί στην αγκαλιά του συζύγου της!

Αλήθεια, τι να ήθελε να πει ο ποιητής; Ήταν άραγε σκοπός να αναδειχθεί το γεγονός ότι το γυναικείο φύλο είναι πιο λεπτεπίλεπτο και… προσεκτικό; Πραγματικά, έχοντας το χέρι στην καρδιά, ποιος θα γελάσει με αυτό το αστείο στις μέρες μας;

Τώρα, βέβαια, θα πείτε ότι δεν πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί με ένα ανέκδοτο που χρονολογείται πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Αλλά, διάολε, κι οι Αιγυπτιακές Πυραμίδες, ο Παρθενώνας, η Σφίγγα, το Σινικό Τείχος, το Στόουνχεντζ κ.ά. στα προχριστιανικά χρόνια δημιουργήθηκαν. Κι όλη η ανθρωπότητα υποκλίνεται μέχρι σήμερα.

Επομένως, με βάση το αστείο που διαβάσατε, στο ερώτημα αν οι Σουμέριοι είχαν χιούμορ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Ούτε για… πλάκα!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ατομική έκθεση: Νάνσυ Ναουμίδου – Απέραντο Γαλάζιο

Το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30  θα γίνουν τα εγκαίνια - vernissage της ατομικής έκθεσης της εικαστικού Νάνσυ Ναουμίδου με θέμα «Απέραντο...

Εντοπίστηκε ο ακριβής χώρος ταφής του Πλάτωνα; Τι αναφέρει έρευνα του ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών

Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίσθηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο,...
Μουσείο Μπενάκη: Νέος βανδαλισμός με λάδι σε εκθέματα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Απριλίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1931.... Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη. Ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη και στεγάζεται...

Μαύρο, εύφορο χώμα, γεμάτο ψάρια: Στο άγριο, ελληνικό νησί της πρωτόγονης ζωής, η τεχνολογία...

Ένας ιερός επίγειος παράδεισος Αν και η απόσταση που χωρίζει τα νησιά είτε από το λιμάνι της Ζακύνθου είτε από αυτά της δυτικής Πελοποννήσου είναι...
σπάνιο ηχητικό, Δημήτρης Μητροπάνος,

Δημήτρης Μητροπάνος: 12 χρόνια από το θάνατο του

Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε από τη ζωή και ο Δημήτρης Μητροπάνος και το ελληνικό πεντάγραμμο έγινε φτωχότερο. Ακόμα και σήμερα, οι διαχρονικές του επιτυχίες "Θες", "Σβήσε...

Γιατί απέτυχε η Ελληνική δημοκρατία; ( βιντεο)

https://www.youtube.com/watch?v=qStGrn4nxXI&t=174s&ab_channel=%CE%A0%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%A3%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7
Δελφούς, ανακαλύπτεται, Ηνίοχος,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Απριλίου ανακαλύπτεται το άγαλμα του Ηνιόχου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1896 ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

To ανέκδοτο: Ο Ριζοσπάστης, τα Κομμουνια ο ζωγράφος και ο Λένιν στο Παρίσι

Κάποια στιγμή ένας διάσημος ζωγράφος ήρθε στην Αθήνα για να κάνει την έκθεσή του. Ένα...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Η γραμματέας … και το ανοιχτό φερμουάρ!!

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Το μπαρ που … κερνάει σεξ! Ένας προϊστάμενος φθάνει το πρωί στο γραφείο με...

Το ανέκδοτο:Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και κατεβαίνει ο Άγιος Βασίλης στην Αθήνα

Πηγαίνει στον πρώτο άντρα που βρίσκει μπροστά του και τον ρωτάει:– Τι δώρο θα...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο Τυφλός και οι πέντε ξανθιές!

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο Μήτσος, η κουκλάρα και το … αιδοίο της! Ήταν ένας τυφλός και μπήκε...