ΑΝΑΤΡΟΠΗ: To Έβερεστ δεν είναι η υψηλότερη κορυφή στον κόσμο

270
Έβερεστ, δεν είναι, υψηλότερη, κορυφή,

Τα νέα από την επιστημονική κοινότητα έρχονται για να ανατρέψουν όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το Όρος Έβερεστ. Σύμφωνα, με όσα ισχυρίζονται οι επιστήμονες το Έβερεστ δεν μπορεί να θεωρείται ως το ψηλότερο σημείο του κόσμου καθώς όλα έχουν να κάνουν με το σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται κάθε φορά για τις επιμέρους μετρήσεις των βουνοκορυφών.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Independent αναφέρει ότι αν χρησιμοποιήσουμε ως σημείο εκκίνησης για τη μέτρηση το κέντρο της Γης, το διάσημο βουνό των Ιμαλαΐων δεν καταφέρνει να μπει ούτε καν στην πρώτη εικοσάδα με τα ψηλότερα σημεία του κόσμου.

Σε μία τέτοια μέτρηση, το «στέμμα» της υψηλότερης κορυφής ανήκει στο Τσιμποράσο, ένα αδρανές ηφαίστειο που βρίσκεται στη Κορδιλιέρα Οξιδεντάλ του Ισημερινού .

Διαβάστε επίσης:  Η Λευκωσία απαντά στην Άγκυρα με δική της Navtex

Άλλος ένας τρόπος μέτρησης που αφαιρεί από το Έβερεστ τον τίτλο της υψηλότερης κορυφής είναι και εκείνος που υπολογίζει την απόσταση από τους πρόποδες μέχρι την κορυφή. Σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο μέτρησης το ηφαίστειο Μαούνα Κέα στην Χαβάη είναι πολύ μεγαλύτερο σε ύψος, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να «αδικείται» όταν η μέτρηση λαμβάνει χώρα με τον συμβατικό τρόπο.

Πηγή: independent.co.uk