Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Απίστευτη οπτική ψευδαίσθηση: Viral μια “καινούρια” απόχρωση του μπλε

Μια οπτική ψευδαίσθηση που χρησιμοποιεί έναν μεγάλο κόκκινο κύκλο και μια μικρή λευκή κουκίδα για να ξεγελάσει το μυαλό σας, σας επιτρέπει να δείτε μια απόχρωση του μπλε που τα μάτια σας μπορεί να μην έχουν ξαναδεί ποτέ πριν.

Η κλασική «ψευδαίσθηση του πραγματικού κυανού» έγινε πάλι viral στο TikTok και λέγεται ότι αποκαλύπτει μία σκιά του μπλε που δεν είναι ορατή κανονικά λόγω του τρόπου με τον οποίο εμφανίζονται τα χρώματα στις τηλεοράσεις.

Για να δείτε την ασυνήθιστη αυτή απόχρωση, πρέπει να κοιτάξετε μια κουκκίδα μέσα σε έναν κόκκινο κύκλο για 30 δευτερόλεπτα, να κλείσετε τα μάτια σας σφιχτά και όταν τα ανοίξετε, θα δείτε το «αληθινό κυανό».

Το κυανό είναι στην πραγματικότητα, ένα χρώμα που θα έχετε δει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά αυτή η οπτική ψευδαίσθηση σας επιτρέπει να βλέπετε μια απόχρωση που δεν αποδίδεται συχνά σωστά από τις οθόνες.

Οι περισσότερες οθόνες τηλεόρασης και smartphone δεν μπορούν να παράγουν το χρώμα στην πιο καθαρή μορφή του, καθώς χρησιμοποιούν κόκκινα, πράσινα και μπλε pixels σε διάφορες εντάσεις για να δημιουργήσουν το συνδυασμό χρωμάτων που βλέπετε – είτε παρακολουθείτε ένα βίντεο, κοιτάτε φωτογραφίες ή περιηγείστε.

Η ψευδαίσθηση έγινε δημοφιλής χάρη στην χρήστη του TikTok Κέιτ Μπέικον, η οποία είπε στο βίντεο ότι «θα σας δείξω ένα χρώμα που πιθανότατα δεν έχετε ξαναδεί».

Στη συνέχεια, η Μπέικον, δείχνει τον κλασικό κόκκινο κύκλο με μια λευκή κουκίδα στο κέντρο και δίνει οδηγία να «κοιτάξετε την άσπρη κουκίδα» και μετά, όπως λέει «θα δείτε το αληθινό κυανό».

Το αληθινό κυανό χρώμα γίνεται ορατό αφού επικεντρωθείτε προσεκτικά σε μια μικρή λευκή κουκίδα μέσα σε έναν κόκκινο κύκλο λόγω της υπολειμματικής δραστηριότητας στα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στο μάτι.

Είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως « afterimage» και ο οφθαλμίατρος Ατζάι Κουριγιάν από το ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, δήλωσε πως οφείλεται στην διέγερση των κυττάρων χρώματος.

«Εάν κοιτάζεις ένα χρώμα για κάποιο χρονικό διάστημα, τα κύτταρα που αποκρίνοντας σε αυτό το χρώμα γίνονται ανθεκτικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα άλλα κύτταρα χρώματος να διεγείρονται. Αυτή είναι η αρχή που οδηγεί στο afterimage».

Οι χρήστες του TikTok περιέγραψαν το πραγματικό κυανό χρώμα ως «όμορφο» και το «νέο αγαπημένο τους χρώμα» αφότου το είδαν για πρώτη φορά χάρη στην οπτική ψευδαίσθηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής...
Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain». Το φαινόμενο...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Η Google παρουσίασε το Gemini

Η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία του Gemini, του «μεγαλύτερου και πιο ικανού μεγάλου γλωσσικού μοντέλου» της μέχρι σήμερα. Το chatbot Bard της εταιρείας θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ομαδική Εικαστική Έκθεση: MOB – PURPLE

(Κόκκινο + Μπλε = Μοβ) Εγκαίνια: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου | 5 – 9μ.μ. (Η έκθεση...

Viral: Μαθητής κάνει τον χειμώνα… καλοκαίρι

Μαθητής κάνει τον χειμώνα... καλοκαίρι και γίνεται viral https://www.youtube.com/watch?v=NHZ08dsQvxw

Το viral βίντεο στο Twitter που “πονάει” τους αντιεμβολιαστές

Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού συνεχίζουν να είναι ζήτημα αντιπαράθεσης, αν και έχουν γίνει...