Η αντικατάσταση προσώπου, σώματος και φωνής στα βίντεο ξεκίνησε ως πλάκα και εξελίσσεται σε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο
Η τεχνολογία, εκτός από τις θετικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή μας, έχει αναβαθμίσει δυστυχώς και τις απάτες καθώς τα πιο τρελά σχέδια μοιάζουν υλοποιήσιμα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
H νέα άκρως επικίνδυνη απάτη που καραδοκεί στο διαδίκτυο ονομάζεται deepfake, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανιστεί να λέει ή να κάνει κάτι που δεν είναι πραγματικό. Ο δημιουργός του πλαστού βίντεο αντικαθιστά το πρόσωπο, το σώμα και τη φωνή όποιου θέλει και τον βάζει να κάνει και να λέει ό,τι εκείνος θέλει.
Τα βίντεο αυτά στην αρχή έγιναν για πλάκα και ήταν ακίνδυνα, αλλά εξελίσσονται σε εφιάλτη.
Είσαι εσύ, αλλά δεν είσαι
«Υπάρχουν πολλές διάσημες εφαρμογές που μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπό σας να πάρουν το δικό σας πρόσωπο και να το βάλουν επάνω στο πρόσωπο ενός διάσημου ηθοποιού που υπάρχει ένα συγκεκριμένο βιντεάκι που χορεύει που τραγουδάει και ξαφνικά να χορεύετε και να τραγουδάτε», εξηγεί ο Βασίλης Ζωγράφος, υποψήφιος διδάκτωρ Πληροφορικής και Επιστήμης Δεδομένων.
Όμως, οι κίνδυνοι από αυτό το λογισμικό είναι πλέον πολλοί. Γυναίκες έχουν καταγγείλει πως έχουν πέσει θύμα εκδικητικής πορνογραφίας με πλαστές φωτογραφίες ευαίσθητου περιεχομένου να… διαμοιράζονται στο διαδίκτυο.
Η… συνθηκολόγηση Ζελένσκι
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα deepfake βίντεο που αναπαράχθηκε διεθνώς είναι αυτό στο οποίο εμφανίστηκε o Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδέχεται την ήττα από την Ρωσία και να ζητά από τους Ουκρανούς να σταματήσουν να πολεμούν.
Αυτό το παραπλανητικό βίντεο τελικά αποσύρθηκε από όλες τις πλατφόρμες στο ίντερνετ, αφού όμως είχε ήδη προκαλέσει τεράστια αναστάτωση.
Σε άλλο βίντεο, Έλληνας καθηγητής φαίνεται να προωθεί δήθεν ειδικό φάρμακο για ηλικιωμένους.
Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία συνιστά σε όλους να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ψεύτικες διαφημίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες αλλά και δημοφιλή πρόσωπα που εμφανίζονται να προωθούν δήθεν επενδυτικά προγράμματα ή υποτιθέμενα «θαυματουργά» φάρμακα, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.