Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Η Google παρουσίασε το Gemini

Η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία του Gemini, του «μεγαλύτερου και πιο ικανού μεγάλου γλωσσικού μοντέλου» της μέχρι σήμερα.

Το chatbot Bard της εταιρείας θα ενημερώνεται πλέον από μια έκδοση του Gemini και θα είναι διαθέσιμο στα αγγλικά σε περισσότερες από 170 χώρες. Οι προγραμματιστές και οι εταιρικοί πελάτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Gemini μέσω API την επόμενη εβδομάδα, ενώ μια πιο προηγμένη έκδοση θα είναι διαθέσιμη το επόμενο έτος.

Η Google στοχεύει να πάρει το προβάδισμα στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη από την OpenAI, την κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT. Η εταιρεία πιστεύει ότι οι δυνατότητες του νέου μοντέλου της ξεπερνούν αυτές του GPT-4.

«Αυτή η νέα εποχή των μοντέλων αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές και μηχανολογικές προσπάθειες που έχουμε αναλάβει ως εταιρεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι.

Τι είναι το Gemini

Το Gemini είναι ένα «πολυτροπικό» μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που σημαίνει ότι μπορεί να αναλύσει το περιεχόμενο μιας εικόνας και να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις ή να δημιουργήσει μια εικόνα από μια προτροπή κειμένου.

«Με το Gemini είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας να προσφέρουμε τον καλύτερο συνεργάτη τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο», δήλωσε η αντιπρόεδρος και επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας του Google Assistant, Σίσι Χσιάο.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο, το Gemini βελτιώνει την ποιότητα της απόδοσης του Bard, είτε πρόκειται για τη συγγραφή ποίησης είτε για τη συγγραφή κώδικα σε ερωτήματα αγορών ή ερευνητικά έργα.

Όπως αναφέρει η Google, οι επιδόσεις του Gemini «ξεπέρασαν κατά πολύ» αυτές άλλων μοντέλων τελευταίας τεχνολογίας σε «30 από τα 32 ευρέως χρησιμοποιούμενα ακαδημαϊκά σημεία αναφοράς που χρησιμοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη γλωσσικών μοντέλων».

Οι τρεις εκδόσεις του Gemini

Το Gemini θα κυκλοφορήσει σε τρείς εκδόσεις: Ultra, Pro και Nano.

  • Η έκδοση Ultra είναι ένα ευρείας κλίμακας μοντέλο για εξαιρετικά πολύπλοκες εργασίες και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
  • Η έκδοση Pro, που είναι ενσωματωμένη στο Bard, έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται ένα ευρύ φάσμα εργασιών.
  • Η έκδοση Nano έχει σχεδιαστεί για εργασίες σε φορητές συσκευές, όπως smartphones.

Όταν θα είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές, η Ultra θα ενημερώνει ένα νέο chatbot, το Bard Advanced. Αν και η εταιρεία δεν το επιβεβαίωσε, το όνομά του υποδηλώνει ότι το Advanced θα μπορούσε να είναι η απάντηση της Google στο ChatGPT Plus, ένα συνδρομητικό προϊόν.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την Google, το Gemini θα αρχίσει να ενημερώνει και άλλα προϊόντα της εταιρείας, ξεκινώντας από την αναζήτηση, το Chrome, τις διαφημίσεις και τις εφαρμογές παραγωγικότητας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΕ: Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Τι κατοχυρώνει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό περί τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο, στο οποίο...
Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής...
Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain». Το φαινόμενο...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Google καταβάλει 5 δισ. δολάρια διότι μας παρακολουθούσε στον Chrome

Το ποσό των 5 δισ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η Google, προκειμένου να διευθετήσει...

H Google δημιούργησε εφαρμογή προειδοποίησης για τους σεισμούς

Ένα νέο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών από την Google ενεργοποιήθηκε και στη χώρα...

Μητσοτάκης: Με τη δημιουργία ενός cloud region στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας

Την εμπιστοσύνη της Google στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων δείχνει...