Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain».

Το φαινόμενο «popcorn brain» αναφέρεται στην τάση της προσοχής και της συγκέντρωσής μας μετατοπίζετε γρήγορα από το ένα πράγμα στο άλλο, όπως σκάει το καλαμπόκι όταν γίνεται ποπ κορν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Irvine υπογραμμίζουν ότι η μέση διάρκεια προσοχής μας στην οθόνη μειώθηκε από 2,5 λεπτά το 2004 σε 75 δευτερόλεπτα το 2012 και σε 47 δευτερόλεπτα σήμερα.

Η μεταπήδηση από το ένα περιεχόμενο κάνει τον εγκέφαλο να εθίζεται στο να περιμένει συχνούς περισπασμούς και άμεση ικανοποίηση

Η χρήση των social ενεργοποιεί το «κέντρο ανταμοιβής» του εγκεφάλου, και το να παίρνουμε πολλά like σε αναρτήσεις ή να βλέπουμε ωραία βίντεο στο TikTok, τον κατακλύζει με ντοπαμίνη.

Η ντοπαμίνη είναι ένας σημαντικός «χημικός αγγελιοφόρος» στον εγκέφαλό μας, γνωστός και ως νευροδιαβιβαστής της ευφορίας.

Σχετίζεται με το αίσθημα του κινήτρου και της επιβράβευσης, ενώ επηρεάζει, επίσης, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, ακόμη και τις κινήσεις του σώματός μας.

Όταν η ντοπαμίνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μας δημιουργεί αισθήματα ευχαρίστησης και ανταμοιβής, γεγονός που μας παρακινεί να επαναλάβουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως το να κάνουμε scroll στην αρχική μας.

Όταν, όμως, ασχολούμαστε με κάτι λιγότερο συναρπαστικό, μας λείπει αυτή η άμεση ικανοποίηση. Ως αποτέλεσμα, χάνουμε γρήγορα το ενδιαφέρον μας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δραστηριότητες που απαιτούν διαρκή συγκέντρωση, όπως για παράδειγμα το διάβασμα, η εργασία ή οι διαπροσωπικές συνομιλίες, να γίνονται ακόμα πιο δύσκολες.

Όσο συχνότερα γίνεται «έκρηξη» ντοπαμίνης λόγω των social media, τόσο περισσότερο την αναζητούμε. Κι όσο την αναζητούμε, τόσο περιορίζεται η ένταση των «εκρήξεων» και αυξάνεται το scrolling μας, καθώς παλεύουμε να φτάσουμε στα προηγούμενα επίπεδα ευχαρίστησης.

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από το «popcorn brain»…

  • Περιορίστε τη χρήση της τεχνολογίας σε συγκεκριμένες ώρες και κάντε αποτοξίνωση ώστε να ξεκουραστεί και να επαναφορτιστεί το μυαλό σας.
  • Συμμετέχετε σε δραστηριότητες χωρίς οθόνες, όπως ο διαλογισμός, η απόλαυση της φύσης, η άσκηση, το διάβασμα και η τέχνη. Τα σκόπιμα συχνά διαλείμματα ενισχύουν τη συγκέντρωση.
  • Κάντε παύσεις για να επικεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία και να αποφύγετε το multitasking. Μια καλή στρατηγική που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι η τεχνική pomodoro.
  • Διαγράψτε εφαρμογές που σας τρώνε χρόνο και ενέργεια. Ανακτήσετε τον έλεγχο.

Πηγή Vita.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΕ: Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Τι κατοχυρώνει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό περί τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο, στο οποίο...
Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής...
Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Η Google παρουσίασε το Gemini

Η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία του Gemini, του «μεγαλύτερου και πιο ικανού μεγάλου γλωσσικού μοντέλου» της μέχρι σήμερα. Το chatbot Bard της εταιρείας θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μάκης Δεμίρης: Ένα κινηματογραφικό και τηλεοπτικό φαινόμενο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα πρώτα ασπρόμαυρα τηλεοπτικά σίριαλ καθηλώνουν τους τηλεθεατές...

Συνελήφθη 35χρονος για κακοποίηση ΑμεΑ σε ζωντανή μετάδοση στα social media

Ένας 35χρονος με μεγάλη δημοφιλία σε πλατφόρμες κοινωνική δικτύωσης με ζωντανές μεταδόσεις συνελήφθη σήμερα...

Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο «cappuccino coast» που εμφανίστηκε στην Κρήτη

Έκπληκτοι έμειναν χθες οι κάτοικοι της νότιας Κρήτης, καθώς το σπάνιο φυσικό φαινόμενο «cappuccino...

Σύλληψη 37χρονου για αναρτήσεις στα social media

Συνελήφθη χθες 37χρονος από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατηγορούμενος για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων,...