Δεν κλείνουν ούτε τις γιορτές τα «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων

50
ανοιχτά σχολεία, Δήμος Αθηναίων,

Τα προαύλια των 25 σχολικών κτιρίων που φιλοξενούν το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων θα παραμείνουν ζωντανά και κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών και μάλιστα και τα πρωινά, μέχρι οι μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια των γιορτών, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (στα Δημοτικά Σχολεία) και από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (στα Γυμνάσια και Λύκεια), περιμένουν τα παιδιά της γειτονιάς για παιχνίδι. Εξαιρούνται οι αργίες 25/12, 26/12, 1/1, 6/1, ενώ την Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα προαύλια θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Όπως αναφέρει ο δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του, με τη νέα χρονιά, από Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017, τα Ανοιχτά Σχολεία επιστρέφουν στο καθιερωμένο ωράριο λειτουργίας που είναι 16.00-21.30 για τα Δημοτικά, 15.00-21.30 για τα Γυμνάσια και 10.00-20.00 τα Σαββατοκύριακα, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα δωρεάν δράσεων για όλη τη γειτονιά και όλες τις ηλικίες.

Το πρόγραμμα έχει ακόμα διαθέσιμες θέσεις σε εργαστήρια ρομποτικής, μαγειρικής, φωτογραφίας, μουσικής, κινηματογράφου, εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ομιλίες για γονείς, σεμινάρια πρώτων βοηθειών ή και πρόληψης παιδικών ατυχημάτων.

Απόρριψη ή ανακύκλωση και δημιουργική επανάχρηση; Στα Ανοιχτά Σχολεία δεν πετιέται τίποτα. Οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν κρουστά από κατσαρόλες, κουτάλες, τηγάνια, βαρέλια και άλλα αντικείμενα του νοικοκυριού, σχεδιάζουν πατρόν και δημιουργούν νέα ρούχα από παλιά υφάσματα ή φτιάχνουν δαιδαλώδεις κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, για περιπετειώδες παιχνίδι στο προαύλιο. Οι πολίτες συναντιούνται στα σχολεία για να φτιάξουν αστικούς λαχανόκηπους και να χορέψουν σε ρυθμούς λάτιν ή ζούμπα.

Διαβάστε επίσης:  Ο Δήμος Αθηναίων θα δημιουργήσει νέα προσωρινή δομή προσφύγων από την Μυτιλήνη

Τα Σάββατα (Ιανουάριος – Μάρτιος) παιδιά και γονείς σαλπάρουν με συνοδοιπόρους τους μεγάλους εξερευνητές για το γύρο του κόσμου μέσα από τη διαδραστική παράσταση «Όλη η γη σ’ ένα παιχνίδι», ενώ τις καθημερινές παίζουν ομαδικά στα προγράμματα αθλοπαιδιών ή γνωρίζουν τον μαγικό κόσμο του Σαίξπηρ. Για τους εφήβους το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία πραγματοποιεί σεμινάρια θεάτρου και κινησιολογίας, ενώ για τους ενήλικες έχει εξασφαλίσει σεμινάρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας που στοχεύουν στην ανάπτυξη άρτιων, καινοτόμων ιδεών. Στην ενότητα της τεχνολογίας ξεκινούν μεταξύ άλλων μαθήματα Wikipedia, Open Street Map, λογισμικού Linux και τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Οι δράσεις είναι δωρεάν για όλους αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα Ανοιχτά Σχολεία κοντά τους και να εγγραφούν ηλεκτρονικά μέσω της νέας ιστοσελίδας www.athensopenschools.gr ή καλώντας στο 210.5277089 (9.00-16.00) ή στέλνοντας email στο booking@athensopenschools.gr αναφέροντας τη δράση, το Ανοιχτό Σχολείο, το ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία είναι μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.