Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
25.4 C
Athens

Ένας ξηρός καρπός για να ρίξετε χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα κάσιους συνδέεται με πολυάριθμες θετικές εκβάσεις για την υγεία, όπως η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, η ευκολότερη απώλεια βάρους, αλλά και η καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα.

Ωστόσο, από την ποικιλία ξηρών καρπών που έχουμε στη διάθεσή μας, ένας φαίνεται να ξεχωρίζει για τις ευεργετικές επιδράσεις του στην καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με νέα επισκόπηση (μετα-ανάλυση) ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα καρύδια είναι ο ξηρός καρπός που συμβάλλει στη μείωση βασικών δεικτών που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

Το 2009 οι ερευνητές του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου δημοσίευσαν αναλυτική επισκόπηση με θέμα την επίδραση των καρυδιών σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία. Η επισκόπηση εκείνη είχε βασιστεί σε 13 κλινικές δοκιμές και συνολικό δείγμα 365 ανθρώπων. Η νέα επισκόπηση επεκτείνει και εμπλουτίζει τα ευρήματα της προηγούμενης, καθώς περιλαμβάνει επίσης τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν από τότε μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, βασίστηκε σε διπλάσιο αριθμό κλινικών μελετών και τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων συγκριτικά με την προηγούμενη.

Η νέα επισκόπηση αφορά τα ερευνητικά δεδομένα της τελευταία 25ετίας σχετικά με τα οφέλη των καρυδιών για την καρδιά.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, μια διατροφή πλούσια σε καρύδια μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση στις τιμές της ολικής χοληστερίνης (3,25%), της «κακής» LDL χοληστερίνης (3,73%), των τριγλυκεριδίων (5,52%) και της απολιποπρωτεΐνης Β (4,19%), μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των λιπιδίων.

Η ποσότητα καρυδιών στις διάφορες κλινικές μελέτες που εξετάστηκαν κυμαινόταν από 15 έως 117 γραμμάρια την ημέρα. Καλή «δόση» θεωρούνται τα 45 γραμμάρια καρυδιών την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

«Η νέα, επικαιροποιημένη επισκόπηση ενισχύει περαιτέρω τη θεωρία ότι η κατανάλωση καρυδιών είναι ένας αποτελεσματικός (και γευστικός) τρόπος να λάβουμε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την υγεία της καρδιάς μας» αναφέρει ο Δρ Μίχαελ Ρόιζεν από την Κλινική του Κλίβελαντ, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα.

Τα καρύδια αναγνωρίζονται τόσο από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας όσο και από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ως τροφή ωφέλιμη για την καρδιά. Οι ευεργετικές τους επιδράσεις πηγάζουν πρωτίστως από τα πολυακόρεστα λιπαρά τους, καθώς και από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χάσε 3 κιλά σε έναν μήνα χωρίς δίαιτα!

Είναι εκείνο το αγαπημένο σου τζιν που θέλεις να το φορέσεις! Εκείνο το άτιμο που περιμένει στην ντουλάπα για τις φθινοπωρινές σου εξόδους,αλλά σου...

7 θαυματουργές ιδιότητες του φασκόμηλου στον ανθρώπινο οργανισμό!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη. Ήδη από την αρχαιότητα, αρκετοί λαοί αναγνώρισαν τη...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που (δεν πρέπει) κάνουμε σε μία σχέση

Για ανεβασμένη ερωτική διάθεση κάντε πέντε αλλαγές στη διατροφή σας!

Η σεξουαλική λειτουργία εξαρτάται από ποικίλες βιολογικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα των ορμονών, η κυκλοφορία του αίματος και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του...

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το διαιτολόγιό μας αλλά και τις ώρες που...

Η δίαιτα του δρόμου – Δραστικά αποτελέσματα ακόμη και στους πιο … πολυάσχολους

Αυτή η δίαιτα αποτελεί την ιδανική λύση για εσένα που περνάς την μισή και παραπάνω ημέρα σου στο δρόμο. Αδυνάτισμα με πολλαπλές επιλογές σνακ,...

Mπακαλιάρος σκορδαλιά: Η Θρεπτική αξία του

Παραδοσιακό έθιμο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια είναι την ημέρα της 25ης Μαρτίου στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς. Οι περισσότεροι από...

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τριγωνέλλα: Το βότανο που “χτυπάει” διαβήτη, χοληστερόλη και αυξάνει… το στήθος!

Είναι το όνειρο κάθε γυναίκας να βρει μια φυσική λύση που θα κάνει το...

Χοληστερίνη: Αυτές είναι οι νόστιμες τροφές που την “διαλύουν”

Δεν είναι μυστικό ότι ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα...

Καταπολεμά τον καρκίνο, τη χοληστερίνη και βελτιώνει τη μνήμη – O “βασιλιάς των φρούτων”

Πρόκειται για ένα από τα πιο χρήσιμα φρούτα για την υγεία μας. Ακούγοντας τη λέξη...

Έχετε χοληστερίνη; Έχουμε την λύση και δεν είναι φάρμακο!

Αυτή η τροφή θα σας βοηθήσει να «εξαφανίσετε» την χοληστερίνη σας Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η...