ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΕΠΙΖΗΤΑ Ο ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΖΙ: Προκαταρκτικές για την εκλογή νέου ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος

60
Ιταλίδα ψηφίζει στη Μπολόνια

Ουρές έκαναν χθες Ιταλοί πολίτες σε αυτοσχέδια εκλογικά περίπτερα που είχαν στηθεί σε πλατείες και δρόμους ή σε κομματικά γραφεία, για να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές για το νέο ηγέτη των Δημοκρατικών, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Στη Φλωρεντία ψήφισαν ο Ματέο Ρέντζι και η σύζυγός του Ανιέζε

Την επανεκλογή του στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος επιχειρεί ο Ματέο Ρέντζι, μετά την παραίτησή του το Δεκέμβριο από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, όταν η πρότασή του για συνταγματική μεταρρύθμιση, απερρίφθη σε δημοψήφισμα. Άλλοι υποψήφιοι στις προκριματικές εκλογές, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντρέα Ορλάντο και ο κυβερνήτης της Πούλια, Μισέλ Εμιλιάνο.

Ρένζι: H E.E. χρειάζεται ριζική αλλαγή

Ολοκληρώνοντας την εκστρατεία του για την ανάληψη της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες, ότι η Ε.Ε. χρειάζεται ριζική αλλαγή. «Η Ευρώπη πρέπει να σωθεί από τους λαϊκιστές», τόνισε ο Ρέντζι, ενώ την ομιλία του παρακολουθούσαν ο υπουργός Γεωργίας, Μαουρίτσιο Μαρτίνα και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σάντρο Γκόζι. Και εξήγησε ότι η επιλογή του να κλείσει την εκστρατεία του στις Βρυξέλες, σημαίνει ότι «είμαστε βαθιά Ευρωπαίοι».

Διαβάστε επίσης:  Η "κόντρα" μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεχίζεται λόγω ΠΟΥ
Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζιουζέπε Σάλα ψηφίζει στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος

Αποσκιρτήσεις κεντρώων

Ορισμένοι κεντρώοι του κόμματος, αποσχίστηκαν από τους Δημοκρατικούς επικαλούμενοι αυταρχικό στυλ του Ρέντζι και ίδρυσαν ένα νέο μικρότερο κόμμα. Και κάποια στελέχη ανέφεραν πως αν επικρατήσει ο Ρέντζι στις προκριματικές, θα υπάρξουν και άλλες αποσκιρτήσεις σημαντικών στελεχών. Δημοσκοπήσεις φέρουν το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο να ξεπερνά τους Ιταλούς ως μεγαλύτερο σε ψήφους κόμμα στις επόμενες εκλογές, που αναμένεται να γίνουν την άνοιξη του 2018. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σέρτζιο Ματαρέλα επανέλαβε πρόσφατα πως ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει πριν από νέες εκλογές. Σήμερα, ισχύουν άλλοι εκλογικοί κανόνες για την κάτω βουλή και άλλοι για τη Γερουσία.