Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
13.3 C
Athens

Ετσι ψήφισαν οι νέοι στις διπλές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2023

Εντυπωσιακά ποσοστά ψήφου στους νέους, καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες διπλές εκλογές, την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι οι μικρές ηλικιακές ομάδες ψηφοφόρων εγκατέλειψαν κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα & την Κοινωνική Αλλαγή συνεχίζει τον διάλογο που έχει ανοίξει, στο πλαίσιο του project “Youth – Voice On”, για την ψήφο των νέων και παρουσιάζει σήμερα συγκριτικά γραφήματα, όπως προκύπτουν από τα exit polls στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου του 2023: α/ στην ηλικιακή ομάδα 17 – 24 ετών, β/ πιο ειδικά σε όσες και όσους είναι φοιτητές και φοιτήτριες  και γ/ στην ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών .

Τόσο για τις εκλογές της 21ης Μαϊου, όσο και για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αντλήθηκαν τα αποτελέσματα από το Results Report του κοινού exit poll (Metron Analysis, Alco, Marc, MRB, GPO), διαθέσιμο από τη Metron Analysis.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 28,8% στην ψήφο των νέων 17 – 24 ετών και πέφτει 4,3 μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Στην ψήφο των φοιτητών/ριών η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας πέφτει από το 31,1% στο 29,4%, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 34 ετών πέφτει 3,4 μονάδες και καταγράφει ποσοστό 27,6%.

Παράλληλα, οι διαφορές στην εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας ανά ηλικιακή κατηγορία είναι εντυπωσιακές. Ενώ η εκλογική της επιρροή στην κατηγορία 35 – 54 ετών βρίσκεται στο 39% και στους 55+ ετών στο 47,1%, στη νέα γενιά κινείται σε ποσοστά κάτω από 30%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει την πτωτική πορεία της εκλογικής του επιρροής στη νέα γενιά. Σε σχέση με τις εκλογές του Μαϊου, καταγράφει πτώση 4,9% στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών, πτώση 9% στην ψήφο των φοιτητών/τριών και πτώση 2,3% στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 34 ετών. Έρχεται στη δεύτερη θέση με πολύ χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τις συνήθεις εκλογικές επιδόσεις του στη νέα γενιά, με 19,2% (17 – 24 ετών), 17,9% (φοιτητές/ριες) και 20,6% (25 – 34 ετών).

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταγράφει οριακή άνοδο με ποσοστό 10% στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών και οριακή πτώση στις νέες και τους νέους 25 – 34 ετών με ποσοστό 9,9%. Και στις δύο αυτές ηλικιακές κατηγορίες καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Απ’ την άλλη, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. πέφτει 2,5 μονάδες στην ψήφο των φοιτητών/ριών σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου (8%) και βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Το ΚΚΕ συνεχίζει την ανοδική του πορεία στη νέα γενιά. Στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών φτάνει στο 8,2% και ανεβάζει κατά 1 μονάδα την εκλογική του επιρροή στις νέες και τους νέους 25 – 34 ετών με ποσοστό 9,1%. Σημαντική είναι η άνοδος του ΚΚΕ και στη φοιτητική ψήφο, όπου από 8,2% βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση με 9,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανσπουδαστική έρχεται τα τελευταία δύο χρόνια στην πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές.

Με στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό μόρφωμα Σπαρτιάτες κατέβηκε για πρώτη φορά και κατέγραψε τα καλύτερα ποσοστά του στη νέα γενιά. Στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών βρίσκεται στο 7,8%, στη φοιτητική ψήφο στο 5,8% και στους ψηφοφόρους 25 – 34 ετών στο 8,2%.

Η Ελληνική Λύση πέφτει από το 4,6% στο 2,1% στους ψηφοφόρους 17 – 24 ετών, από το 4,4% στο 1,1% στη φοιτητική ψήφο και ανεβαίνει από το 5,1% στο 6% στους ψηφοφόρους 25 – 34 ετών.

Η Νίκη ανεβάζει τα ποσοστά της στο 2,7% (άνοδος 0,4%) στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών, στο 3,4% (άνοδος 1,6%) στη φοιτητική ψήφο και 3,3% (άνοδος 1,1%) στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 34 ετών.

Η Πλεύση Ελευθερίας επίσης συνεχίζει σε ανοδική πορεία και καταγράφει τα καλύτερα ποσοστά της στη νέα γενιά. Πιο ειδικά, καταγράφει ποσοστό 6.8% (άνοδος 0,9%) στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών, 7,4% (άνοδος 2,5%) στην ψήφο των φοιτητών/ριών, ενώ στην στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 34 ετών πέφτει από το 4,5% στο 4,1%.
Τέλος, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ανεβάζει συνολικά τα ποσοστό του στη νέα γενιά, αν και μένει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών του στις μεγαλύτερες ηλικίες (2,4% στους 35 – 54 ετών και 1,7% στους 55+ ετών). Πιο ειδικά, βρίσκεται στο 6,6% (άνοδος 1,5%) στις ηλικίες 17 – 24 ετών, ενώ πέφτει από το 6,4% στο 5,8% στις ηλικίες 25 – 34 ετών. Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματά του στη φοιτητική ψήφο όπου αναδεικνύεται στην τέταρτη θέση με 8,9% (άνοδος 3,1%).

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των νέων που ψήφισαν άλλο κόμμα σε σχέση με όσα έχουμε αναφέρει εδώ, ανέρχεται στο 7,8% στις ηλικίες 17 – 24 ετών, στο 8,4% στους φοιτητές και τις φοιτήτριες και το 5,4% στις ηλικίες 25 – 34 ετών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με το πως μοιράζεται η ψήφος των νέων στα υπόλοιπα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα

Με φόντο της εξελίξεις στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις με παρέμβαση του από...

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από ξηρά και αέρος

Σε πλήρη ισχύ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος επικεντρώνει πλέον στο νότιο τμήμα και κυρίως σε...

“Νέα Αριστερά” το όνομα της Κ.Ο. των 11 πρώην του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα Αριστερά λέγεται από σήμερα το νέο κόμμα που θα σχηματίσει τη Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελικές...
ΣΥΡΙΖΑ: Ως κίνηση απελπισίας χαρακτηρίζει την πρόταση της Ν.Δ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Καλογρίτσα

Πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική διαφοροποίηση στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, των 10 από τους 11 που ανεξαρτητοποιήθηκαν

Την πρώτη κοινοβουλευτική τους διαφοροποίηση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψαν οι 10 από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα, και σήμερα αναμένεται...

Συρίγος για επίσκεψη Ερντογάν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

«Δεν περιμένουμε πάρα πολλά» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, σχετικά με την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον...

Συνάντηση Ερντογάν – Σακελλαροπούλου το πρωί της Πέμπτης (7/12) στο Προεδρικό Μέγαρο

Η επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η συμφωνία, που αναμένεται μεταξύ Ελλάδας και...
Κορωνοϊός: Τα μέτρα προστασίας στη Βουλή

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τα “κόκκινα” δάνεια 

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομιών με τίτλο, «Διαφάνεια, ανταγωνισμός,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επιστολική ψήφος: Με στόχο να «γκρεμίσει» την αποχή – Πώς θα εφαρμοστεί από τις ευρωεκλογές

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μια ακόμα μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, εισάγοντας τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των εκλογέων...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σε λειτουργία η πλατφόρμα “Μάθε πού ψηφίζεις”

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις»...

Βουλή: Με συναίνεση 208 βουλευτών πέρασε το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων

Με τη στήριξη 208 βουλευτών (68 όχι, 24 παρών) και τεσσάρων συνολικά κομμάτων, πέρασε...

Ψήφος αποδήμων: Καταργούνται οι περιορισμοί για την έγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους 

Σε διαβούλευση μπήκε από σήμερα νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την κατάργηση των...