Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ποιος είναι ο φερόμενος ως εγκέφαλος που ερευνούν οι αρχές

Σαν βόμβα έσκασε πριν λίγες ώρες στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπό διερεύνηση υπόθεση χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ και το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται μεταξύ άλλων και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, με τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri (S&D) να βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών ως φερόμενος εγκέφαλος του κυκλώματος.

Βέλγοι ερευνητές, αναφέρει η ιστοσελίδα Knack πραγματοποίησαν έρευνες σε 16 σπίτια και τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και προσήχθησαν για ανάκριση, μεταξύ αυτών και ο Panzeri στο σπίτι του οποίου βρέθηκε το ποσό των 600.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Knack και Le Soir, ο Panzeri είναι ο κύριος στόχος των ερευνητών και θεωρούν πως είναι ο «αρχηγός της ορχήστρας», ερευνώντας παράλληλα, εάν, κατόπιν αιτήματος του Κατάρ, έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το τι να κάνουν.

Ποιος είναι ο Pier Antonio Panzeri

Ο Panzeri είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Το 2017, ο Panzeri κλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό συνέβη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.

Από το 2014, ο Panzeri υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Υπό αυτή την ιδιότητα, δήλωσε τον Απρίλιο του 2019, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στη Ντόχα, ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Το 2019, ο Panzeri συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “Fight Impunity (Πολεμώντας την ατιμωρησία” στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l’Impunité et pout la Justice Transitionnelle). Σκοπός της συγκεκριμένης ΜΚΟ είναι η προώθηση του «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Το “Fight Impunity” δημοσιεύει την ετήσια έκθεση «Η κατάσταση της ατιμωρησίας στον κόσμο».

Όπως αναφέρει το Knack, και η ΜΚΟ “Fight Impunity” βρέθηκε στο στόχαστρο των ερευνών.

Η απάντηση του S&D

Για μηδενική ανοχή στη διαφθορά έκανε λόγο η παράταξη S&D στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “είμαστε τρομοκρατημένοι με τις καταγγελίες για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η παράταξη S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Με αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημόσια τις εκκρεμείς νομικές διαδικασίες.

Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρι να παρασχεθούν οι σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αρχές, ζητούμε να ανασταλεί η εργασία για όλους τους φακέλους και τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια που σχετίζονται με τα κράτη του Κόλπου, ιδίως την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις”.

Σημειώνεται πως εκτός από τον Panzeri, οι βελγικές αρχές ανέκριναν και τον Ιταλό συνδικαλιστή Luca Visentini, που ζει στις Βρυξέλλες, σήμερα το πρωί.

Ο Visentini το 2011 έγινε γραμματέας της οργάνωσης ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τον περασμένο μήνα στη Μελβούρνη εξελέγη μάλιστα Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), μιας οργάνωσης με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Swissinfo, η ITUC ήταν «πρόβλημα για το Κατάρ» και η ένωση είχε επανειλημμένα υποβάλει ερωτήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Visentini συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Al Marri.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόσων ετών είναι ο εγκέφαλός σας;

Αν κάποιες δύσκολες μέρες νιώθετε μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είστε, δεν είναι...

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί...

Μέγαρο Μαξίμου: Το παρασκήνιο της έρευνας και η καρατόμηση Ασημακοπούλου, Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου

Φως στην έρευνα που ξεκίνησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προ ημερών για να εντοπιστεί...

Κολπική μαρμαρυγή: Προκαλεί “αθόρυβες” βλάβες στον εγκέφαλο

Η κολπική μαρμαρυγή, η συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τον ακανόνιστο και...